droopy Opublikowano 10 Kwietnia 2024 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2024 2 godziny temu, milejow napisał(a): Jak klocki firmowe, nie jakieś ,,made in prosto z chin,, to znak, ze jarzmo nie do końca wyczyszczone przed montażem klocka. Nigdy nie miałem potrzeby szlifować wąsów klocka Swego czasu kupowałem często klocki TRW, to zdarzało się, że trzeba było je minimalnie podszlifować, a uwierz, skrupulatnie czyszczę szyny w jarzmie. Jak napisałem wcześniej, problemem raczej jest fabryczna farba, której pewnie raz im się nałoży trochę grubsza powłoka, a raz cieńsza – zwykle wystarczy ją podszlifować i jest OK. Od tych całych "markowych" klocków zacząłem odchodzić, dostrzegając zasadniczo brak różnicy pomiędzy tymi tańszymi. Teraz jak we wrześniu zeszłego roku kupiłem Fluence, to tylko się w tym utwierdziłem, bo auto miało zamontowane klocki Textar, ponoć spoko marka. Tyle, że piszczały masakrycznie i potwornie pyliły. Z pierwszego powodu, choć mięsa miały dużo, od razu wymieniłem je na nowe już nie takie markowe i nastała cisza, a felgi po jednej trasie nie są całe czarne od pyłu... Także biorąc pod uwagę moje doświadczenia, kupowanie droższych klocków zwyczajnie mija się z celem - chyba, że ktoś jeździ wyczynowo autem albo traktuje ulice jak tory wyścigowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 11 Kwietnia 2024 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2024 Na pylenie zawsze można zastosować klocki tzw. ceramiczne np. w TRW z linii produktów Dtec zamiast pylących Ctec. Ja następne klocki, które założę to będą Quaro cermiczne. Brat testuje w Espace i są całkiem spoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rbt86 Opublikowano 13 Kwietnia 2024 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2024 (edytowane) Takie krótkie pytanie z rodziny 'trochę głupich pytań'..., może też komuś z M3 się przyda, obstawiam że hamulce są te same. Wymieniłem zacisk dzisiaj (praw tył w M2), trochę na wariata to robiłem, zresztą jak od ostatnich 6 lat... ale, zauważyłem to w ostatnim momencie, chwila zawahania, zerkłem do wujka google, na catcar, na szybko serwisówki i nic nie znalazłem. A chodzi o to że prowadnice zacisku, czyli te które wchodzą w jarzmo są różne, jedna prowadnica jest ścięta z trzech stron na długości, a druga stopniowana 3x na średnicy... trochę wpadłem w konsternację. Czy to ma znaczenie która jest gdzie? Założyłem na oślep, nawet nie pamiętam jak i działa jak powinno Edytowane 13 Kwietnia 2024 przez Rbt86 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sadam49 Opublikowano 13 Kwietnia 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2024 4 minuty temu, Rbt86 napisał(a): Założyłem na oślep, nawet nie pamiętam jak i działa jak powinno Zapewne jest różnica, jedna z nich może być prowadząca. Może akurat trafiłeś jak należy i dlatego jest ok, a jeśli nie trafiłeś to może być coś nie tak w końcu jeśli chodzi o zużycie klocków chociażby lub ogólnie działanie hamulca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelosek Opublikowano 11 Maja 2024 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2024 (edytowane) Witam, Czy te tarcze da się jeszcze uratować? Rok temu były wymieniane, auto mało jeździło czasami stało po 1-2 tygodnie Jest to wewnętrzna strona tarczy, zewnętrzna jest okej Tarcze ATE, klocki Ate ceramic Czy może spróbować założyć nowe klocki? Edytowane 25 Czerwca 2024 przez pawelosek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 11 Maja 2024 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2024 Przyjrzał bym się jarzmom: blokują klocki i przez to klocek nie pracuje całą powierzchnią. Jarzma są najprawdopodobniej skorodowane na styku z klockiem. Zrób sam, nie dawaj do wymieniaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 11 Maja 2024 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2024 Tarcze mogą pozostać jeśli użyjesz miękkich klocków np ATE, czy Brembo. Jedyny minus to pylenie felg. Tarcze ATE się nie wihrują i wytrzymują przynajmniej dwie zmiany klocków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin88 Opublikowano 16 Września 2024 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2024 Tarcze jakiej marki po za Ate warto wziąc po uwage, gdzie stosunek ceny do jakości jest bardzo dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 17 Września 2024 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2024 TRW bo są lakierowane. Mam chęć spróbować Quaro - chińczyk, ale jakościowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu Opublikowano 17 Września 2024 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2024 ATE też mają jakieś pokrycie przeciwkorozyjne, nie jest to trwały lakier, ale całe tarcze były tym pokryte. Zakładałem niedawno do Opla. Tam gdzie jest styk klocka z tarczą to się ta powłoka wytarła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepone Opublikowano 18 Września 2024 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2024 Lakierowanie nic nie pomoże bo przeciez hamowanie odbywa się przez tarcie klocka o metal. Tak więc każdy lakier zedrze się przy pierwszym hamowaniu i tyle. Tarcze będą zawsze korodowaly jeżeli auto nie jeździ. Kiedy auto jeździ klocek na poczatku ściera warstwę rdzy, stąd często słyszalne odglosy od hamulców przy pierwszym użyciu po dłuższym postoju. Jak jest wilgotno to wystarczy dzień dwa i tarcza robi się ruda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin88 Opublikowano 18 Września 2024 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2024 Polecają mi textar, zimerman i Ate - dokładnie w takiej kolejności, wszystkie maja zabezpieczenia antykorozyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepone Opublikowano 19 Września 2024 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2024 Kup najtańsze, nie będzie żadnej różnicy. Choć Zimmermann kojarzy mi się wyłącznie z pianistą 😁 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi