Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Michelin Primacy 205/55 R16 - który model letnich z rantem ochronnym wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć
Które opony letnie Michelin Primacy z rantem ochronnym do aluminiowych felg (tylko na tych chce się skupić) 
kupiliście sobie do Fluence 1.6 (lub Megane 3 o podobnych parametrach)

Opony MIchelin Primacy z seri 4 czy ?
czy 
Opony Michelin Primacy z nowej serii 5?

Skupmy sie moze na wyborze modeli z oponeo.pl  - tam chyba wszystkie odmiany modeli występują
Trochę skołowany jestem w tej chwili ilością modeli tych opon zarówno w wersji 
4 jak i nowej wersji 5

Ostatni raz w kupowałem "Michelin Primacy 4 205/55 R16 91 V rant ochronny"
i zrobiłem na nich 33tys i chciałbym je zmienić.

Wydaje mi się ze najbliższa mojemu zakupowi z serii "4" z rantem ochronnym w 2019 była ta:
Michelin Primacy 4 205/55 R16 91 V
(bo na pewno nie ePrimacy i raczej nie ta trzecia "...R16 94 V XL, VOL" o zwiększonej obciążalności)

zależy mi na: 
- oszczędności paliwa
- rant ochronny do aluminiowych felg
- trwałości
- szybkim przyspieszaniu, 
- cichej pracy
- dobrej przyczepności na asfalcie suchym/mokrym, 
- prędkości jakie rzadko uzyskuję na trasach - do 170km/h (przeciętnie 110-130km/h)
- Obciążalność nie jest pierwszoplanowa, zwykle jedna osoba jeździ, czasem 3 + cały bagażnik plecaków

Mam dobre wrażenia z eksploatacji tych opon
Jakie macie doświadczenia z tymi oponami i który dokładnie model sobie już niedawno kupiliście 2024/2025?

Dzięki!

Edytowane przez arturdebski

• arturdebski zmienił(a) tytuł na Michelin Primacy 205/55 R16 - który model letnich z rantem ochronnym wybrać?

Używam tylko opon Continental.

W S3 sportcontact 7 - świetna opona. 

W Volvo V60 założyłem teraz premium contact 7.
Bardzo fajna opona, świetna w deszczu. Od maja zrobiłem 20 tys km i praktycznie brak śladów zużycia.
Fabrycznie był Michelin primacy właśnie z homologacją Volvo (vol) i był głośniejszy i mniej komfortowy - twardszy. 

Michelin Primancy to też "moje" opony. Głośność zależy od typy w modelu Primancy jest od 69-70dB więc głośnie na pewno nie są.

Ja na nich jeżdżę bliżej 200k km Szkoda kurcze, że nie masz profilu 17" to bym chętnie od Ciebie te zużyte po 30k km odebrał.

Pozdrawiam