gojgien Opublikowano 6 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 Nie mam CLIPA ale z tego co wiem, to jest coś z wyposażeniem auta związane. Trzeba wiele skasować i ustawiać wszystko od nowa co auto posiada. Plus oczywiście grzałki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 6 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 (edytowane) praktycznie po przejechaniu 300m od rozruchu silnika już z nawiewu leciało ciepełko czyli jak ja po uruchomieniu ustawię np. 23*C i od razu leci ciepłe powietrze (słyszę cykania przekaźników) to u Ciebie tak nie ma? trzeba przejechać ileś metrów? Edytowane 6 Listopada 2013 przez mrarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 6 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 (edytowane) No trzeba, bo aku jeszcze fabryczny i dogorywa. Na krótkich trasach sie nie doładuje do pełna, a jak wiadomo UCH jako priorytet przed grzałkami ma dbać o zapotrzebowanie na prąd dla ważniejszych rzeczy jak grzałeczki.. Jeszcze jakieś pytania i niejasności do wyjaśnienia, czy tak po prostu szukasz dziury w całym??? Inna sprawa że odpalam i jadę, a takie grzałki też potrzebują czasu by z siebie ciepło wycisnąć. Jak myślisz, długo trwa przejechanie 300m?? No i jeszcze dolicz że w tym czasie klimatrinik analizuje wszystko i ustawia bo w AUTOMACIE pracuje. Ja u Ciebie grzeje od razy po ustawieniu temperatury to coś masz skopane, jest to nienaturalne. :D :) Edytowane 6 Listopada 2013 przez gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 6 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 napiszę krótko (jak zwykle) - porównuję :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 6 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 razu leci ciepłe powietrze (słyszę cykania przekaźników) Cykanie przekaźników to nie jest ciepłe powietrze, na to trzeba trochę czasu czyli pewien czas lub dystans. Ja mam u siebie podłączone diodki sygnalizujące pracę konkretnego przekaźnika. I one cykając niekoniecznie powodują załączenia grzałki bo cyknięcie to może oznaczać również rozłączenie zasilania. I u mnie tak jest, kilka sekund po uruchomieniu grzałka się załączy by po chwili, jeżeli nie jadę, to potrafi puścić by po kilku sekundach znowu zadziałać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 6 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 rozumiem. nie mam takich kontrolek, jeno organoleptycznie sprawdzam rano, jak dzieciaki zapinam w fotelikach - żeby zimnym nie dmuchało po przedniej szybie, to trochę ciepłego dam i od razu czuć, że jest ciepłe. a i dzieckom nosy nie zmarzną :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 6 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 (edytowane) jeno organoleptycznie sprawdzam rano, jak dzieciaki zapinam w fotelikach - żeby zimnym nie dmuchało po przedniej szybie, to trochę ciepłego dam i od razu czuć, że jest ciepłe. Przez tyle czasu to ja już auto wyłączałem pod bankomatem oddalonym o niecałe 2 km. No i na wyświetlaczu w tym momencie już miałem 3 kreski. Wychodzi z tego, że to "od razu" jest bardzo subiektywne... Edytowane 6 Listopada 2013 przez gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
newfsw Opublikowano 28 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 mam pytanie; seryjnie ta nagrzewnica w nawiewie była stosowana łącznie z grzałkami nurkowymi ? czy może jedno rozwiązanie wyklacza drugie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 28 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 W M/S II nie stosowano już grzałek nurkowych na wężach do nagrzewnicy. Jeśli było dodatkowe ogrzewanie, to tylko grzałki elektryczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 28 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zdaje się, że niektóre wersje z silnikiem 1,9 i 2,0 dci miały grzałki nurkowe. Przynajmniej w tych wersjach występują na schematach. I posiadają moduł sterujący tymi grzałkami. A czy występowały jednocześnie z grzałkami w nawiewie? Ja tego nie wiem ale myślę, że mogły być robione takie wersje wyposażenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
newfsw Opublikowano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 ok, dzięki, też mi się wydaje że zastosowanie grzałek nurnkowych i jeszcze nagrzewnicy elektrycznej w nawiewie to by było za dużo obciążenie dla alternatora nawet tego 150A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Dodam jeszcze, że na znanym portalu aukcyjnym znalazłem oryginalny blok z czterema grzałkami nurkowymi i sterownikiem do scenica II. Były też stosowane alternatory chłodzone cieczą. I w takiej kombinacji mogły być stosowane jednocześnie z grzałkami w nawiewie. Pewnie u nas to rzadkość ale całkowicie wykluczyć nie można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 4 grzałki nurkowe były spotykane w ESPACE, a alternator chłodzony cieczą i grzałki elektrycznie posiada syn w swoim sceniolu 1,9dCi 120KM, z 2004 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba007 Opublikowano 26 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2014 (edytowane) Odkopię trochę temat. Instalację w scenicu pod grzałkę już miałem, zamontowałem grzałkę i teraz muszę aktywować clipem, ale jest problem. Dzwoniłem do warsztatu gdzie mają clipa i gość rozkłada ręce że onsię nie spotkał z czzymś takim i nie pomoże, jest ktoś ze śląska Śląska kto ogarnia temat akrywacji grzałki? Poza ASO oczywiście ;) Edytowane 27 Września 2014 przez damiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 26 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2014 dawaj tutaj: ALLMAX S.C. ul. Bytomska 313, Piekary Śląskie Tel. +48 (32)2871721 testujemy z kolegą ten zakład. na razie OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi