bogblasz Opublikowano 26 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2014 Witam serdecznie! Od grudnia 2012 jestem posiadaczem Renault Megane III z nawigacją Carmiant Live TomTom, która działała super przez około 3 miesiące. Później zaczął się problem z aktualizacją. Postanowiłem w czerwcu 2013 kupić nową mapę Polski z 4 krotną aktualizacją. Tak się stało. Zainstalowałem i jakież było moje zdziwienie że faktycznie zniknęła mi baza fotoradarów. Co jakiś czas wyjmowałem kartę z auta i aktualizowałem przez komputer, lecz brak fotoradarów nadal istniał. Czytając różne fora i stronę TomTom doszedłem do wniosku, że aby to działało muszę oprócz nowej mapy Polski wykupić usługę LIVE i usługę Fotoradary. Na dzień dzisiejszy to Mapa 179,95, Usługa LIVE 199,95, Usługa Fotoradary 82, RAZEM wychodzi 461,90. MASAKRA, szczególnie gdy czytam i się dowiaduję że to w Polsce może nie działać. Kontakt z Renault w Gdyni - my się na tym nie znamy. Kontakt do TomTom ograniczony. Planuję w sierpniu trochę pojeździć w czasie urolpu po Polsce i chciałbym zaktualizować swoją Mapę i uzupełnić ją o Fotoradary. Jako kierowca, jednak nie specjalista komputerowy, proszę więc o pomoc i poradę co zrobić, jak zrobić żeby wszystko z nawigacją działało i było OK. Serdecznie pozdrawiam i proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lelupi Opublikowano 26 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2014 Zakup usługi "fotoradary" jest bez sensu, baza nieaktualna, bardzo rzadko aktualizowana. Dlatego najlepiej zainstalować "radary" jako punkty Poi i w menu ręcznie załączyć ostrzeganie. Wszystko znajdziesz tutaj: http://peb.pl/poi-do-tomtom/599855-zawsze-aktualne-fotoradary-od-stif45.html Tylko pamiętaj o tym, że są to radary jako POI i nie mają nic wspólnego z opcjami ostrzegania oryginalnych radarów TT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makgajwer Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Lelupi ma rację ja zawsze tak robię. Usługę Live miałem wykupioną w ubiegłym roku i szczerze mówiąc w Polsce tak sobie się sprawdziła bo mało jest użytkowników lub ci, którzy używają z systemem live czy bez nie mają aktywnej opcji sledzenia pojazdu więc wg mnie statystyki są mało wiarygodne. Dlatego 2 dni temu wykupiłem tylko opcje aktualizacji map całej Europy z 40% rabatem za 191,40 głównie dlatego aby mieć aktualne mapy przed wyjazdem na urlop za granicę. Ja też mam w opcjach zaznaczone radary jako POI i wszystko jest ok, chociaż sporo z nich jest nieaktywmnnych t.j. punkty są stare bo są te te szare puste radary, które stopniowo są demontowane. Btw obecnie tam gdzie są ustawione żółte masz tablice ostrzegawcze. Gorzej jest ze śmietnikami ustawianymi przez starż miejską. Na te to czasem ani CB radio ani Janosik nie pomoże kiedy akurat co wystawią na trasę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toudi777 Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2014 (edytowane) Czy ktoś z kolegów wykupował usługi Live przez TT za 59 euro? Jak chciałem wykupić to przy potwierdzeniu wyskakuje mi jakiś błąd a płacić w renault 400zł to przesada. Czy w ogóle ktoś z was próbował tak aktywować tą usługę przez TT?? Edytowane 4 Sierpnia 2014 przez toudi777 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rodnes Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2014 (edytowane) Witam. Czy ktoś może mnie uświadomić, jak uruchomić (aktywować) usługę TMC. Podobno to już działa w Polsce? Szukam jakiejś wskazówki, kombinuję i nic nie wychodzi.Moja nawigacja to tomtom carminat live. Oczywiście live nie aktywne na razie. Dziękuję za poradę. Edytowane 3 Sierpnia 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 rodnes nie działa w PL. W kilku miejscach ktoś nadaje chyba testowo, łapałem pełny sygnał w Zagłębiu Dąbrowskim, Piotrkowie Trybunalskim, a ostatnio w Katowicach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makgajwer Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 @toudi777 czy masz najnowszą wersję TT Home zainstalowaną i czy jesteś zalogowany do swojego konta. Jeśli tak to powinno pójść. Robiłem to w u.r. i teraz kupowałem tak samo mapy i bez problemów poszło. Płaciłem kartą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rodnes Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Dziękuję -kataryniarz-.Teraz już wiem wszystko.Szkoda mojego zachodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toudi777 Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2014 (edytowane) Mam wszystko aktualne i loguję się od razu na swoje konto i mimo tego wyskakuje błąd. Edytowane 6 Sierpnia 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makgajwer Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2014 @toudi777 napisz do supportu w takim razie, ja jak za pierwszym razem miałem problem to dość szybko i sprawnie mi pomogli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaldach Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Witam, Jak wygląda przocedura przywracania ustawień fabrycznych radia i wyświetlacza, z góry dzięki za odpowiedź :) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chingi Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 (edytowane) Odkopię trochę temat, i tym samym chciałbym zapytać czy wymieniony w #1 poście zabieg uda się przeprowadzić w Lagunie 3 ph1 ? Krócej rzecz ujmując - czy wyświetlacze i radia w Megane III są takie same jak w Lagunie III? Znalazłem info na innym forum - potwierdzam, pasuje. Edytowane 24 Listopada 2014 przez chingi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
holek_wrc Opublikowano 3 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2015 Witam, jestem nowy. Mam scenica III rocznik 2011, kupiłem go bez karty SD z mapą z tego co wiem mam tomtom carminat live, proszę o podpowiedź czy dam radę sam zrobić taką kartę żeby działała nawigacja?? Z góry wielkie dzieki za zainteresowanie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lelupi Opublikowano 4 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2015 Tak dasz radę. :) Kupujesz kartę, formatujesz następnie wkładasz do nawigacji, uruchamiasz, TT nagra potrzebne pliki. Następnie na komputerze instalujesz Home, jest na stronach TT. Wkładasz kartę do czytnika a Home poprowadzi Cię rękę przy zakupie mapy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 28 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2015 Witam, jestem nowy. Mam scenica III rocznik 2011, kupiłem go bez karty SD z mapą z tego co wiem mam tomtom carminat live, proszę o podpowiedź czy dam radę sam zrobić taką kartę żeby działała nawigacja?? Z góry wielkie dzieki za zainteresowanie. Pozdrawiam Zrobiłeś to w końcu? Bo tutaj też pytałeś: http://megane.com.pl/topic/40794-carminat-jaka-karta-sd/page__view__findpost__p__432245 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi