zimnica4666 Opublikowano 2 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2013 (edytowane) Ja wymieniam olej co 15 tyś olej Castrol syntetyk i od 3 lat spokój z KZFR a koła nie wymieniałem. ~~~~~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~~~~~~~~ Czyli chcesz powiedzieć że 3 lata wstecz lałeś inny olej i KZFR klekotało przy odpalaniu ??? Odkąd lejesz do Megi olej Castrol syntetyk czyli 5W 40, KZFR nie klekocze ani razu ??? Tak...??? Wymiana co 15 tyś km chyba każdy tak wymienia ?! :) ~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Pozdrawiam Regulamin pkt. 5.9 -Prezes Edytowane 2 Lutego 2013 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nel Opublikowano 2 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2013 Przez te 3 lata może że dwa razy zaklekotał zimą.Dodatkowo przy wymianie oleju przemywam elektrozawór.Stan oleju utrzymuję na 3/4 stanu.Z tego co czytam na różnych forach o innych markach - problem to olej, częstotliwość wymian i poziom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesik1 Opublikowano 2 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2013 a czym przemywasz ten elektrozawór? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo33 Opublikowano 2 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2013 Z ciekawości do Nel-a , a jakiego Castrola używasz, Magnateca czy Edga ???? Ja wcześniej jeżdziłem na Totalu i grzechotało a po wymianie na Elfa LDX dużo rzadziej :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zimnica4666 Opublikowano 2 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2013 Do Nel Stan oleju utrzymujesz na poziomie 3/4 stanu...??? Czytałem na naszym forum, aby KZFR nie klekotało powinno się utrzymywać maksymalny stan oleju przy górnej kresce !!! Ja wymieniam olej co 15 tyś km i jest to Mobil Super 3000 X1 5W-40. Zawsze zalewam do górnej kreski. Z tego co czytam, może teraz przy wymianie skuszę się na Castrol syntetyk... Nel podaj dokładną nazwę tego oleju... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 2 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2013 Tylko nie Castrol,, bo zatka ci dopływ do górnych silnika. Elf 5W30 to mineralny olej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesik1 Opublikowano 2 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2013 Elf 5W30 to mineralny olej. skąd takie informacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 2 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2013 Z karty technicznej tego oleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Optima Opublikowano 3 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 Przez niektórych zwany "połsyntetyk". Połsyntetyk to nic innego jak mineralny z domieszką syntetyka, czasami symboliczną. Ponieważ nie ma "ustawowych" definicji - każdy sobie może nazywa co chce półsyntetykiem - by kupujący miał lepsze samopoczcucie wlewając semisyntetic :) Półsyntetykowi bliżej do właściwości mineralnego, a daaaleko do prawdziwego syntetyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nel Opublikowano 3 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 Castrol Magnetic 5W40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zimnica4666 Opublikowano 3 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 Dzięki Nel za nazwę tego oleju. A co z tym stanem... ??? Ile najlepiej wlewać oleju...? Ma ktoś jakieś własne obserwacje ??? Pozdrawiam :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert_taki Opublikowano 10 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 (edytowane) Normalna sprawa, przecież komputer wykrywa, że nie ma połączenia z czujnikiem i wywala błąd. Dodano: 01 lut 2013 - 17:59 I już wszystko wiem, po odłączeniu czujnika rechotania brak. Powiem więcej, silnik jakby ciszej chodzi. Po za świecącą się kontrolką i cichszą pracą silnika nie ma żadnych różnic, wydaje mi się że silnik nie stracił mocy. Więc niedługo i ja dołączę do klubu KZFR. Rozrząd był robiony na 100k km, dzisiaj jest 147k, ale chyba nie będę szczędził i zrobię komplet. Wydaje mi się,że jeśli po odłączeniu elektrozaworu nie zmieniła sie moc silnika,to jest coś nie tak z tym elektrozaworem lub KZFR. Stawiam na elektroawór. Edytowane 10 Lutego 2013 przez robert_taki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesik1 Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 A mi się wydaje, że to KZFR nie działa tak jak powinien, już czytałem opisy na forum, że po wymianie wadliwego KZFR silnik "dostawał kopa". Ja na wymianę szykuję się pod koniec miesiąca, bo na razie inne wydatki.... ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert_taki Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 Ja wymieniłem niedawno cały rozrząd włącznie z KZFR i kopa nie dostał.Tyle ,że nie terkocze przy odpalaniu.Teraz czekam na elektrozawór. Po wymianie zabaczę. Poza tym ostatnio byłem na kompie i mechanik po odczycie danych z kompa stwierdził "no power".Problem tkwi w zmiennych fazach rozrządu, a może ich brakiem spowodowanym uszkodzonym eletrozaworem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesik1 Opublikowano 12 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 No to ciekawe, jak będziesz po wymianie to daj znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi