norbert_p Opublikowano 30 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2013 W jaki sposób można ściszyć (nie wyciszyć całkiem) dźwięk fotoradarów, kontroli drogowej itp w tomtom live? Zauważyłem, że raz słychać go głośniej, raz ciszej. Czy ma to związek z głośnością audio? Odnośnie punktów POI to swoje ściągnąłem z odpowiedniego portalu i jak na razie uważam je za genialne rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makgajwer Opublikowano 30 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2013 norbert_P: u mnie nie można ściszyć zupełnie. Głośność komunikatów zależna jest od ustawienia pokrętła tego samego co reguluje poziom głośności w radiu. W momencie zapodania komunikatów navi trzeba ściszyć/podgłośnić. Kiedy radio gra to automatycznie w trakcie komunikatów ścisza się. BTW czy mógłbyś wrzucić linka, gdzie można zassać kompatybilne POI? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 30 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2013 Jeśli potraficie wydłubać komunikaty z nawigacji i wgrać je ponownie to można sobie takie pliki dźwiękowe odpowiednio przygotować zapisując je ze zmniejszoną lub zwiększoną głośnością. Tak robiłem z dodatkowymi komunikatami w normalnej przenośnej nawigacji, ponieważ też była różnica pomiędzy nimi. Programik jaki stosowałem to MP3Gain. Gdyby pliki miały inny format należy najpierw do MP3 przekonwertować i po wyrównaniu głośności przywrócić poprzedni format. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makgajwer Opublikowano 30 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2013 gojgien dzki ale za dużo zachodu z tą zabawą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytus Opublikowano 31 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2013 W naszych nawigacjach można samodzielnie przydzielać głosy poszczególnym zdarzeniom. Fabrycznie jest około 15 dźwięków wgranych, które przydzielamy według uznania. Ja mam tez głos cichy, w którym jest puste audio i jeśli nie chcemy aby o czymś informowała nasza navi wystarczy przypisać ten pusty dźwięk do zdarzenia i po sprawie. Ustawienia -> dźwięki czy jakoś takoś, bo dokładnie nie pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norbert_p Opublikowano 1 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2013 (edytowane) Woytus, zgadza się. Mnie jednak chodzi, aby lekko wyciszyć dźwięki ostrzeżeń, a nie całkiem je wyłączyć. Niedługo czeka mnie długa trasa z rodzinką (również w nocy) i chciałbym żonie i synowi oszczędzić głośnego dźwięku w nocy... Może jak będę miał przyciszone lekko radio to i te sygnały będą delikatniejsze :o Makgajwer, strony nie podam, bo chyba nie można, ale wiadomość poszła na PW :o Edytowane 1 Czerwca 2013 przez norbert_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytus Opublikowano 2 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2013 Jak navi Ci mówi to wtedy ściszaj. Na wyświetlaczu pojawi się komunikat że ściszasz głos nawigacji a nie np. głośność radia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ABCMegane Opublikowano 16 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Asystent działa nie tylko na autostradach, wczoraj sprawdziłem w trasie i jest jak najbardziej OK w wersji 9.00 Ciekawostka, wczoraj po raz pierwszy zadziałał u mnie RDS-TMC, ale tylko na terenie Śląska (okolice Dąbrowy Górniczej). kataryniarz, to jest bardzo ciekawe, bo z tego co czytałem, to RDS-TMC nie dostarcza danych dla Tom Tom w Polsce: http://pl.support.tomtom.com/app/answers/detail/a_id/5832 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 16 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 W Zagłębiu Dąbrowskim działa do tej pory, łapałem też raz w okolicach Opola, a ostatnio Piotrkowa Trybunalskiego. Szkoda, że nie działa tak jak w Austrii, ostanio dwa razy zmienił mi trasę w trakcie jazdy po jakiś zdarzeniach skracając czas dojazdu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ABCMegane Opublikowano 16 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Czy baza jest aktualniana automatycznie, czy trzeba wprowdzić częśtotliwość (jest taka możliwość)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 16 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Łączy się automatycznie więc nie bawiłem się konfiguracją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi