samuel_83 Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Spryskiwacze o numerze 289309708R idealnie pasują do Megane III Grandtour- oczywiście delikatna regulacja musiała być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaveLombardo Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2017 (edytowane) I już wszystko jasne. W Sceniolu III spryskiwacze, o których pisałem parę postów wyżej sprawdzają się tak na 4. Regulacja dysz zajęła mi ze 3 podejścia - głównie z uwagi na relację postój-jazda. Odpowiednie wyważenie proporcji sikania pomiędzy wolną jazdą a typowo drogową jest ciut irytujące, ale do ogarnięcia. Ustawiłem tak, że walą mniej więcej w 3/4 wysokości szyby patrząc od dołu. Przy wolnej jeździe jest ok, przy drogowej rzędu 90-100 km/h pęd powietrza "dociska" płyn do wysokości około połowy szyby i niżej. W praktyce wycieraczki i tak zagarniają od dołu, więc nie ma obory, że idą po suchej szybie. Z kolei na wolnej jeździe lub postoju dysze sikają na tyle szeroko w pionie, że wycieraczka również nie zgarnia suchej szyby. Podsumowując - gdyby renault dawał ciut mocniejszą pompkę byłoby efektowniej i efektywniej. Mam odniesienie do nowego mondeo - tutaj działa to perfekcyjnie, dlatego oceniam akcję na 4. W porównaniu z fabrycznymi siurkami jest jednak kosmos. Edytowane 14 Kwietnia 2017 przez DaveLombardo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro81 Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Ja po zamontowaniu nie regulowałem bo sikały właśnie na wysokość tak 3/4 wysokości szyby. Jednak, tak jak napisałeś, silniejsza pompka spisała by się idealnie bo mgiełka byłaby obfitsza i szersza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lufa Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 DaveLombardo jak wygląda regulacja dysz? zastanawiam się nad wymianą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaveLombardo Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2017 (edytowane) Po co mnie przedrzeźniasz Element dyszy do regulacji to plastikowa kulka, którą można obracać. Wszystko ilustruje załączony obrazek. Naciskając dolną część kulka z dyszą zmienia swoje położenie i trójkątna mgiełka idzie bardziej w dół. Naciskając górną część kulki kierujemy strumień do góry. Trochę ciężko to idzie, bo kulka jest dość ciasno osadzona w łożu, ale do ogarnięcia. Ja zrobiłem pewien myk, który lekko mi pomógł. Od przodu psiknąłem parę rady WD40 i nieco lżej chodziła ta kulka z dyszą. Ważne! Dyszę można regulować również w lewo-prawo, ale nie polecam, bo z praktyki widzę, że ciężko jest później wypoziomować strumień. Na rysunku szary kolor to przekrój z przodu, czarny to ta kulka, żółty to dysza, z której leci płyn. Naciskając w miejscach oznaczonych 1 i 2 - kierujemy dyszę odpowiednio w górę lub dół. 3 i 4 oznacza w lewo i w prawo. Czym to robić? Jedną dyszę ustawiłem płaskim śrubokrętem o szerokości mniej więcej 4 mm. Druga nie wymagała regulacji. Trzeba pamiętać, że minimalny skok powoduje duże zmiany w kierunku strumienia. Uwzględniając to, że sikamy spod maski - trzeba bardzo czujnie to robić, bo zbyt wysokie podkręcenie dyszy sprawi, że płyn będzie zatrzymywać się na krawędzi maski. Regulamin pkt. 5.13 - Prezes Edytowane 2 Maja 2017 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Testral Opublikowano 6 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2017 Jakoś nie przepadam za spryskami mgłowymi, ale idealne byłyby trzystrumieniowe. Takie występują chyba w Lagunie. Próbował ktoś już takie zamontować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lelupi Opublikowano 7 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 Ciśnienie jest za niskie, pompka w Megane 3 jest dosyć słaba, może być problem z zasileniem sześciu dysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Testral Opublikowano 7 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 No to mogę zapomnieć o trzech strumienia, choć uważam, że to idealne rozwiązanie. Mgłowe praktycznie zasłaniają widoczność na chwilę, dlatego ich nie tolerują. Ale przeżyję z jednym strumieniem, u mnie działa nawet nieźle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blake Opublikowano 7 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 Też nie narzekam na strumień, nie ma co się przyczepić, wszystko działa sprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cacus Opublikowano 17 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2017 Mam i ja... kupione w Renault Warszawa, założone jak to mówią: "d..y nie urywa, ale jest lepiej niż na tych montowanych fabrycznie zobaczymy jak się sprawdzą w użytkowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deku Opublikowano 3 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2017 Mam i jak Dokładnie: d... nie urywa, aczkolwiek lepiej pokrywają całą szybę. A wbudowany zaworek zwrotny sprawia, że nie można teraz za pomocą krótkiego pociągnięcia przetrzeć szyb jednokrotnie bo od razu leci płyn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Zakupiłem polecane dysze i mam głupie pytanie. Jak wyjąć stare z maski? Podważyć? Od strony szyby czy przewodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blake Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Są na wcisk plastikowy zespolony z dyszą, złap i kombinuj dół i na wprost szyby, ściągałem i zakładałem jak wymieniałem maskę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2017 (edytowane) Dzięki. Wcisnąłem delikatnie płaski od strony szyby co lekko ścisnęło zaczep i wyszły. Montaż bez problemów ale z regulacją to zabawa... Śrubokrętem rozregulowałem je jeszcze bardziej i dopiero grubą igłą zaczęło to nabierać sensu. Na razie ustawiłem strumień, który idzie od dołu prawie pod górną krawędź i zobaczę jak będzie w trasie. Wąziutka ta mgiełka ale mgiełka Przeprowadziłem dziś testy drogowe więc dzielę się doświadczeniem. Wyregulowałem tak, że na postoju strumień pokrywa szybę, aż do jej górnej krawędzi i psika trochę na dach (możliwe, że siłą rozpędu). Podczas jazdy 50 km/h dochodzi niewiele niżej, a przy 100km/h do około 3/5 wysokości co uznaję za efekt zadowalający. Jutro sprawdzę na autostradzie. Ogromnym plusem są wbudowane zaworki zwrotne. Jak pisaliście wcześniej od razu po delikatnym muśnięciu manetki sprysków w moim kierunku z dysz leci płyn i wycieraczki nie mają szansy pracować na sucho. Edytowane 2 Sierpnia 2017 przez pbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheOktik Opublikowano 4 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2017 29zł http://www.renault-czesci.pl/spryskiwacz-szyby-renault-289309708r-moto-dynamic(3,1830,1987).aspx Zamówiłem właśnie. Czekamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi