rysiek1231 Opublikowano 16 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 Poleciłbym TCe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek1 Opublikowano 16 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 Jako świeży użytkownik 1.4 Tce nie wypowiadam się co do trwałości, ale też poleciłbym ten silnik. Jest cichy, przyjemnie elastyczny (wcześniej jeździłem wolnossącą benzyną 2.0), a i ze spalaniem tragedii nie ma. Na trasie przy dość gęstym ruchu na drodze krajowej (częste wyprzedzania) można spokojnie zejść poniżej 7 litrów na setkę, przy małym ruchu spalanie w okolicach 6l jest jak najbardziej osiągalne (mam wersję PHII z 2012 roku). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mich64 Opublikowano 16 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 :/ a miałem brac... :D a co byś w takim razie polecił? Tce 115 lub 130 KM. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djb Opublikowano 18 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 ok, dzieki za porady - 1,6 100KM odpada, we wtorek nade obejrzeć auto 1,4tce, czy sprawdzenie dwumasy tak samo jak w dieslu czyli falujacy pedal sprzęgła czy jakoś inaczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal_C Opublikowano 18 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 Nikt chyba nie wie, bo takiego przypadku raczej nie było dotychczas:) Ale mogę się mylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 18 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 czy sprawdzenie dwumasy tak samo jak w dieslu czyli falujacy pedal sprzęgła czy jakoś inaczej? Objawy są takie same, bez względu na rodzaj silnika :) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djb Opublikowano 30 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 (edytowane) Tak wiec jestem posiadaczem megane III tce 130 w wersji GTLine, na razie o spalaniu za duzo nie napisze ale na teraz to widac zalezy w glownej mierze od deptania pedalu gazu..., przy ekonomicznej jezdzie w miescie jestem zadowolony ok 7 litrow na setke. Dynamika w sam raz. Przy okazji zapytam sie o dzwiek przy wkladaniu karty, na poczatku jak go kupilem to tak fajnie pikalo (jak sie robil test systemów pokładowych), teraz juz jest cisza - gdzies przez przypadek to wylaczylem?? Regulamin pkt. 5.6 -Prezes Edytowane 1 Kwietnia 2016 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robpab Opublikowano 30 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 (edytowane) Pika jak np masz rezerwę albo jakiś komunikat serwisowy, a takto cisza. Edytowane 30 Marca 2016 przez robpab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Intox Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2016 (edytowane) REGULAMIN FORUM JASNO MÓWI O ZASADACH ZAMIESZCZANIA ZDJĘĆ na tym FORUM :!: ja taki mam i jestem z niego bardzo zadowolony. Edytowane 24 Kwietnia 2016 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makgajwer Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2016 zalezy w glownej mierze od deptania pedalu gazu..., jak w każdym aucie.Dla mnie dynamika TCe 130 jest zadowalająca, pozwala na komfortową i bezpieczną jazdę nawet w 4 osoby. Spalenie mojej Megi znajdziesz w moim profilu. Ostatnio 3 razy tankowałem zamiast na Shellu (gdzie jak informują paliwa zawierają do 6% biopaliw) na Statoil i na tej samej trasie do i z pracy zamiast średnio 7,4 max co miałem do tej pory mam 6,8 max. Więc widać paliwo na Statoil lepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. witman Opublikowano 16 Maja 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2016 (edytowane) Właśnie podliczyłem wspólnie finansowany żeglarski wyjazd Wrocław-Dubrovnik-Split-Wrocław (2550km) Scenik 1,4TCe 160KM trasa głównie autostrada 130-150km/h, 4 osoby pełny bagażnik, spalanie 10,58 LPG/100km zmierzone z ilości tankowań, a nie wyświetlanego przez komputer, drugie auto Nissan Quashqai 1,5dci (124KM) 4 osoby + bagaże 6,65 ON/100 też mierzone z ilości tankowań. Koszt przejazdu 100km Scenikiem = 20,8zł; Nissan = 30,1zł. Edytowane 16 Maja 2016 przez witman 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karllo Opublikowano 16 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2016 1/3 - sporo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 25 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 Lepiej, bo przy ostatecznym rozliczeniu rachunków i kosztów z zakupu paliw LPG i ON przejazd Nissanem 1,5dci okazał się 43% droższy. W Chorwacji ON=5,08zł, LPG=2,02zł w Czechach ON=4,74zł LPG=1,88zł. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzes74 Opublikowano 9 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2016 Ponad 90 tys w 1.4 TCe - spalanie masz w stopce, jak się chce da się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. witman Opublikowano 25 Października 2018 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 25 Października 2018 (edytowane) Co do trwałości 1.4TCe to kilka tygodni temu był u nas kolega @MichalVTS ze swoją Megi 1.4TCe na wyminę rozrządu, przebieg autka prawie 190tys.km, silnik nie ruszany od nowości, po zdjęciu pokrywy i obudowy rozrządu okazało się, że łańcuch jest jeszcze w całkiem niezłym stanie, a napinacz wychylony na około 70-80%, ogólnie silnik w bardzo dobrej kondycji, głowica, wałki rozrządu, widać było, że w tym silniku ktoś dbał o wymiany oleju. Tak na marginesie to już nie pierwszy 1.4TCe w naszym warsztacie, który jest na prawdę w świetnej kondycji, niedawno był gość z przebiegiem 266tys.km tam łańcuch był już trochę styrany, ale cała reszta jak u kolegi Michała. Jako, że sam użytkuję od 5 i 6-ciu lat dwa 1.4TCe podstrojone do 160KM z LPG, chętnie obserwuję i diagnozuję te silniki naszych klientów i utwierdzam się w przekonaniu, że to naprawę dobre silniki, a że w rodzinie mamy ich już 8szt. z czego 5szt. z LPG i wszystkie jeżdżą bez najmniejszych problemów. Mamy klienta, któremu dwa lata temu zmienialiśmy rozrząd w ScIII Grand 2009r. przy 240tys. niedawno gość był na kolejną wymianę oleju i już zrobione ponad 320tys. i wszystko działa. Absolutna podstawa w 1.4TCe to dbałość o płyny, filtry i olej ! Za pozwoleniem kolegi Michała wrzucam fotki jego silnika. Edytowane 2 Listopada 2021 przez witman 15 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi