Geble Opublikowano 20 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 Witam, jako, że już niedługo dołączę do rodziny Renault postanowiłem troszkę poszperać w internecie na temat ewentualnego wprowadzenia Apple CarPlay/Android Auto do systemów Renault. Na ile są to prawdziwe informacje nie wiem, aczkolwiek rzucają nieco światła na całą sprawę. Pierwsza informacja dotyczy wprowadzenia w/w systemów jedynie do samochodów dostarczonych w 2017 roku oraz wyprodukowanych od połowy października 2016. Druga dotyczy wprowadzenia Apple CarPlay/Android Auto jedynie do systemów od R-link 2 oraz posiadających wyświetlacz 8,7". Czy ktoś pytał o te sprawy w ASO osób ogarniających temat? Ktoś coś wie? Myślę, że to istotna kwestia, gdyż taki system zdecydowanie usprawnia całą komunikację z telefonem. Z góry dzięki Pozdrawiam EDIT: Teraz przeczytałem na niemieckim forum, że ktoś pisał do Renault w tej sprawie i dostał odpowiedź, że systemy będą wprowadzane jedynie do samochodów, które jeszcze nie opuściły fabryki. Dogranie oprogramowania nie jest możliwe. :blink: To jakaś kpina chyba jest, bo niby czym się różni R-Link 2 w samochodzie, który jeszcze stoi w fabryce od tego, który już jeździ po drogach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maydayanthem Opublikowano 4 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2017 tak... r-link2 v2.x.x i r-link2 v3.x.x to nie jest to samo :-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geble Opublikowano 10 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 No cóż, żenada :mellow: https://group.renault.com/en/news/blog-renault/renault-upgrades-connected-car-offering-combining-the-best-of-the-car-and-smartphone-ecosystems/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ebt25 Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Jeżeli ktoś jest zainteresowany to mogę spróbować aktywować Android Auto i Car Play w RLink2. Funkcje te są zaimplementowane ale fabrycznie wyłączone, wszystko zależy od konkretnego modułu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lol19pl Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Zaimplementowane są ale w której wersji oprogramowania? Każdej? Czy tylko w najnowszych wersjach? I może ktoś wie, czym się różni hardware tego nowego r-linka względem "starego" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ebt25 Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Android Auto został dodany również w R-Linku wersji 1 - w najnowszym oprogramowaniu. Ciężko sprecyzować kiedy pojawił się w R-Linku 2, bo funkcja jest wyłączona a raczej żadne ASO jej nie aktywuje bo póki co Clipem się nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geble Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Temat ACP i AA jest dla mnie totalną kpiną Renault z użytkowników, naprawdę. Kogo ze znajomych bym nie pytał to wszystkim ASO normalnie dogrywało nową wersję oprogramowania, która już posiada w/w funkcje, ale oczywiście w Reno jedynie > kwiecień 2017, bo wcześniejsze są za stare Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qbak Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Dlatego, że aktywacja ACP i AA wymaga innego interfejsu niż CLIP, a ten jest domyślnym interfejsem diagnostycznym w ASO. Trzeba się trochę bardziej znać niż ASO - patrz ebt25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chucky80 Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Qbak, ebt25, jak powyższa propozycja ma się do gwarancji producenta oraz poniższej wiadomości, którą otrzymałem od Renault: Cytat Ponadto, funkcjonowanie tej usługi wymaga innej kompletacji i konfiguracji (hardware) urządzenia R-Link, nie wystarcza sama aktualizacja oprogramowania. Przystosowanie poprzednio wyprodukowanych samochodów do nowej funkcji nie jest możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qbak Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2017 (edytowane) Dokładnie tak jak napisali: "wymaga innej kompletacji i konfiguracji (hardware) urządzenia R-Link". Trzeba inaczej skonfigurować R-Linka co nie jest możliwe w ASO bo tam mają tylko CLIPa. Wczytałem się jeszcze trochę w temat i mogą być jednak różnice w przypadku R-Lnika2. Tu podobno są dwie wersje softu: 2 i 3. I tylko ta 3 będzie obsługiwała ACP. W R-Linku1 po aktualizacji działa AA i jest to potwierdzone. Nie jest na razie potwierdzone ACP i tu może się okazać że jednak R-Link1 nie będzie obsługiwał ACP. W R-Linku2 ACP ma działać właśnie z wersją 3 softu. Może z wersją 2 będzie jak z R-Linkiem1 czyli AA będzie działało a ACP nie wiadomo. Edytowane 18 Sierpnia 2017 przez Qbak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geble Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Napisałem do Renault w sprawie aktualizacji oprogramowania do wersji 3.3.16.946, oto jaką otrzymałem odpowiedź. Cytat Odpowiadając na Pańskie pytanie uprzejmie informuję, że dodatkowa funkcjonalność R-Linka polegająca na wyświetlaniu ekranu smartfona na ekranie R-Linka, jest zależna od dostawców oprogramowania. Ponieważ aplikacje korzystające z tej funkcji, dostarczane na rynek polski (dostawca APPLE dla IPhone i GOOGLE dla Android) nie są jeszcze oficjalnie dopuszczone na rynek w naszym kraju, trudno jednoznacznie ustalić termin dostępności aplikacji Smartphone Mirroring na rynek polski. Urządzenia R-Link i R-link 2 umożliwiające korzystanie z tej funkcji, nie są kompatybilne z urządzeniami starszymi, temat nie dotyczy jedynie oprogramowania. Szczerze powiedziawszy trochę dziwna odpowiedź, zważywszy na to, że są nawet na tym forum użytkownicy, którym ASO aktualizowało do w/w wersji, a tutaj twierdzą, że w Polsce nie jest dostępne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LTar Opublikowano 12 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2018 (edytowane) Dnia 16.08.2017 o 13:07, Geble napisał: Temat ACP i AA jest dla mnie totalną kpiną Renault z użytkowników, naprawdę. Kogo ze znajomych bym nie pytał to wszystkim ASO normalnie dogrywało nową wersję oprogramowania, która już posiada w/w funkcje, ale oczywiście w Reno jedynie > kwiecień 2017, bo wcześniejsze są za stare W Oplu też taki cudów nie robią. Też miałem taką sytuację że miałem auto z wcześniejszej produkcji i też bez android auto. To standard a nowsze już miały. Edytowane 12 Marca 2018 przez LTar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bardowy Opublikowano 29 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2018 Witajcie! Wiem że trochę odgrzewam kotleta... Ale, nie potrafię znaleźć jednoznacznej informacji. Mój samochód Renault Megane GT IV z 2016 r. z Czerwca. (nigdy nie robiłem aktualizacji softu, bo jak nawet poprosiłem w Aso, gdy samochód miałem na gwarancji to 2 razy zapomnieli - podejrzewam że nie wiedzieli o co chodzi... ) Nie mam w menu opcji mirroring. Czy istnieje możliwość. Nawet poza ASO wgrania nowszej wersji softu, aby działał Android Auto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsxxx Opublikowano 29 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2018 Podaj wersję softu jaki masz aktualnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m_dyszk Opublikowano 30 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2018 (edytowane) aktualizacja: https://easyconnect.renault.pl/software-upgrade/r-link2 android auto (nie mylić z mirroring - opcja dostępna od kiedyś tam - innym moduł r-link) https://megane.com.pl/topic/77339-rlink2-instalacja-ukrytych-aplikacji-dla-polski-poradnik-aktywacja-aa-na-wszystkich-r-linkach-poradnik/ Edytowane 30 Listopada 2018 przez m_dyszk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi