Gość Opublikowano 11 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 (edytowane) abc Edytowane 6 Października 2020 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwekdm Opublikowano 18 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2020 Po dolewaniu oleju 2T VALVOLINE DURABLEND SCOOTER 2T w ilości 200 ml na zbiornik - spalanie spadło o ok. 0,5 l/100 km - gdzie koszt oleju to ok.0,60 zł/100km, i przy obecnych cenach u mnie: Pb - 4.17 On - 4.16 Lpg - 2.15 koszt przejechania 100 km wynosi nieco ponad 20 zł co na dużego Kadjara jest zadowalającym wynikiem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 30 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2020 (edytowane) Zrozumieli zapotrzebowanie rynku i robią to co jest tanie w zakupie i co się szybko sprzedaje oraz można tanio jeździć. https://francuskie.pl/smierc-diesla-nowa-dacia-sandero-bez-silnika-blue-dci-w-zamian-instalacja-lpg/?fbclid=IwAR3FWu2-derIo5U3GrwnI8LGcZq4iNyBt3LhRfW2d5Q1GXm__0oU-mwWMvw cyt: `` Oszczędności widzimy także w gamie napędów. Dacia zrezygnowała z diesla ze względu na normy emisji spalin i wykorzystała silniki benzynowe SCe, TCe oraz wersję z instalacją gazową. Sandero nie otrzyma napędów hybrydowych ponieważ w przypadku Dacii jest to rozwiązanie zbyt drogie dla tego segmentu `` A ceny paliw jak widać zachęcają Edytowane 14 Października 2020 przez witman 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinDe Opublikowano 30 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2020 No ale przecież LPG zawsze się opłacało (jeśli tylko silnik nie był na wtrysku bezpośrednim). Czym bym nie jeździł to mi wychodziło mniej więcej pół kosztów (licząc nawet droższy przegląd techniczny i dodatkowe przeglądy instalacji) - a miałem tych samochodów kilka: Polonez, Tipo, Kappa, Laguna , 300C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwekdm Opublikowano 30 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2020 (edytowane) 4 godziny temu, MarcinDe napisał: No ale przecież LPG zawsze się opłacało (jeśli tylko silnik nie był na wtrysku bezpośrednim). Tak. Ja też zawsze miałem lpg. Ale teraz kupując nowe nie masz wyboru - teraz wszystko na bezpośrednim - a jak lpg - to tylko w mocno budżetowych autach (nie biorąc pod uwagę amerykańców - choć ich też coraz mniej). Niech się cieszą Ci co jeszcze pomykają autami z nieprodukowanymi już silnikami na pośrednim - zobaczymy jakiego dokonają wyboru przy zmianie auta - czy będą pomykać Dacią z lpg czy Renault z dotryskami :). Jak komuś odpowiada segment B marki Dacia to czemu nie: „Jeśli popatrzymy na ostatnie 2-3 lata, udział diesla w rynku pojazdów segmentu B jest stosunkowo niski i wciąż spada. Dacia dokonała wyboru i zdecydowała się na technologię najlepszych osiągów w najniższej cenie”... „Zauważyliśmy, że z napędem LPG mamy takie same wartości emisji CO2 jak w przypadku diesla a całkowite koszty eksploatacji są porównywalne lub nieznacznie niższe. Patrząc przez pryzmat nowych samochodów 1.5 dci dalej produkują a z 1.4 Tce już dawno się wycofali. Edytowane 30 Września 2020 przez sylwekdm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2020 (edytowane) xxx Edytowane 6 Października 2020 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 30 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2020 1 godzinę temu, sylwekdm napisał: Niech się cieszą Ci co jeszcze pomykają autami z nieprodukowanymi już silnikami na pośrednim - zobaczymy jakiego dokonają wyboru przy zmianie auta - czy będą pomykać Dacią z lpg czy Renault z dotryskami Dotryski Pb w najnowszych generacjach instalacji LPG są ; - coraz mniejsze i kształtują się na poziomie ok; 5 %, - instalacje LPG są coraz bardziej dedykowane z oprogramowaniem do konkretnych silników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwekdm Opublikowano 30 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2020 (edytowane) 2 godziny temu, Andrzej-2010 napisał: - coraz mniejsze i kształtują się na poziomie ok; 5 %, Andrzeju - od 5% do 20% - zależy to od wielu czynników mechaniczno-elektronicznych jak i rodzaju pokonywanych tras. Tu nie chodzi o koszt paliwa. Ja cały czas rozważam mój przykład kupując nowy samochód na gwarancji. Albo rezygnujesz z gwarancji - albo czekasz 3 lata i po gwarancji montujesz - jeśli planujesz mieć samochód na dziesięć lat albo trzaskać 30 tyś rocznie - opcja do rozważenia. Tak jak w moim przypadku - samochód na okres 5-6 lat i przebiegu do 150 tyś - mało opłacalna - szczególnie, że obecnie koszt przejechania 100 km zamyka się w 23 zł, a na zbiorniku przelatuję 1000 km. Koszt diesla w cenniku o 5 tyś większy niż benzyny w tej samej konfiguracji - tyle co założenie instalacji z dotryskiem. Nie ma problemu jeśli kupujesz samochód używany po gwarancji - można się bawić w dotryski i inne wodotryski. https://megane.com.pl/topic/78186-silnik-13tce-pierwsze-wrażenia-opinie/?do=findComment&comment=562982 2 godziny temu, Andrzej-2010 napisał: - instalacje LPG są coraz bardziej dedykowane z oprogramowaniem do konkretnych silników. Do 1.33 Tce jeszcze nie ma - gazownicy są wstrzemięźliwi jeśli chodzi o montaż w tej jednostce - problemy z emulacją paliwa i degradacją wtryskiwaczy benzynowych. Jeden naganiacz twierdził już w 2019, że już jest soft do tego silnika - mamy koniec 2020 roku - ani widu, ani słychu - brak softu jak i BRC SDI 3.0 - pewnie magik Piotr Oleksyk poległ przy problemie: https://[ciach]-forum.pl/Watek-Pomoc-w-zakupie-1-4-TCE?pid=562363#pid562363 czy już w kwietniu 2019 roku te silniki były opanowane :): https://[ciach]-forum.pl/Watek-Grand-Scenic-2019r-LPG?pid=555037#pid555037 Polskie instalacje są już daleko z przodu. Kupując Dustera 1.0 Tce z fabrycznym lpg jesteś skazany tak jak w zje...nym BRC na serwis tylko w ASO - bo nie masz dostępu do sterownika gazu. Edytowane 30 Września 2020 przez sylwekdm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 30 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2020 21 minut temu, sylwekdm napisał: Do 1.33 Tce jeszcze nie ma - gazownicy są wstrzemięźliwi jeśli chodzi o montaż w tej jednostce - problemy z emulacją paliwa i degradacją wtryskiwaczy benzynowych. Zobacz tu; Megane 1.3 TCe LPG z KME NEVO-SKY DIRECT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwekdm Opublikowano 30 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2020 (edytowane) 16 minut temu, Andrzej-2010 napisał: Zobacz tu; Nie napisałem, że nie montują tylko, że nie ma dedykowanego softu do 1.33 Tce. Ten link zapodałem już rok temu . Przejrzyj linka którego zapodałem w poprzednim poście: https://megane.com.pl/topic/78186-silnik-13tce-pierwsze-wrażenia-opinie/page/14/?tab=comments#comment-562982 Jeśli go już przytaczasz to zobacz na spalanie na dotryskach z linka który wrzuciłeś. I jeszcze ciekawy temat: https://lpg-forum.pl/megane-iv-1-3-tce-115-h5h-ktos-robil-t76511.html Edytowane 30 Września 2020 przez sylwekdm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 30 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2020 Mi Prins zaproponował instalacje vsi-3 za 6,5. Zapraszali do kontaktu ale mam do nich około 700 km. Miałem nadzieję że powiedzą, że mają instalację wtrysk gazu w fazie ciekłej. Jeśli ktoś opracuje instalacje to albo Prins albo Vialle. I są dwa problemy: cena instalacji i pompa wysokiego ciśnienia LPG (o pompie wysokiego ciśnienia PB tej dodatkowej i tej silnikowej nie wspomnę). Cena i brak zainteresowania instalacjami do tych silników powoduje że producenci instalacji LPG nie rozwijają tego kierunku. Dotryski: albo wykończą wtryskiwacze pb albo pompa wysokiego ciśnienia wyzionie ducha. Im większy udział pb w spalaniu tym bardziej spada ekonomika instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu73 Opublikowano 30 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2020 Prins radzi sobie od wielu lat z tfsi i wtryskiwacze pb nie siadają, a zużycie pb jest od litra do dwuch na setę przy autach dość ciężkch, to dlaczego ma sobie nie poradzić z silnikiem reno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwekdm Opublikowano 30 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2020 24 minuty temu, krzychu73 napisał: dlaczego ma sobie nie poradzić z silnikiem reno? Jakby się za to wzięli, to pewnie znaleźli by rozwiązanie. Tak jak napisał @szwagier24a - cena i brak zainteresowania. 26 minut temu, krzychu73 napisał: Prins radzi sobie od wielu lat z tfsi i wtryskiwacze pb nie siadają, Każdy producent silników ma swoje rozwiązania jeśli chodzi o zarządzanie pracą układu wtryskowego - w większości emulacja pracy wtryskiwaczy pb jest do ogarnięcia - ale zdarzają się przypadki - że trzeba włożyć dużo trudu i pracy, aby takie coś powstało, a są również silniki (głównie na wtryskach piezoelektrycznych) gdzie nawet najwięksi "magicy" polegli . Zaryzykowałbyś i wstałbyś taką "protezę" do nowego samochodu za 100k - ryzykując awarią czy choćby utratą gwarancji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Haifisch Opublikowano 30 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2020 Wczoraj robiłem trasę 400 km większość na A1 z prędkością 160km/h na tempomacie. Średnia prędkość na 400km to 87km/h. Spalanie gazu wyszło 11,39 l. Ciekawe ile spaliłby 1,5dci przy takim traktowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 30 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2020 2 godziny temu, krzychu73 napisał: Prins radzi sobie od wielu lat z tfsi i wtryskiwacze pb nie siadają, a zużycie pb jest od litra do dwuch na setę przy autach dość ciężkch, to dlaczego ma sobie nie poradzić z silnikiem reno? Do dwóch litrów to szkoda zachodu bo mi pali narazie 6,4L/100. Na gazeo pisali, że kme spalanie gazu, jak dobrze pamiętam, około 9 plus ileś tam pb. Instalacja prawie nie opłacalna. Jedynie faza ciekła jest rozwiązaniem bo spali koło 9 gazu bez pb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi