szwagier24a Opublikowano 4 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2021 Pasowało by zajrzeć do rozrusznika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 4 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2021 16 godzin temu, lolo33 napisał: - Błąd tylko po uruchomieniu, - kupiłem woltomierz do zapalniczki i podczas uruchamianie jak pokazuje 11,8 - to zaraz jest błąd mimo, że za chwilę jest już 13,8V to już nie znika. Świadczy to o dużych spadkach napięcia na łączach; - czystość łączy się kłania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 4 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2021 Można by podłączyć się chociażby elmem i sprawdzić napięcie na ecu podczas odpalania. Wartości które podawałem w swoim poprzednim poście to były wartości odczytane z ecu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nelo Opublikowano 4 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2021 3 godziny temu, szwagier24a napisał: Pasowało by zajrzeć do rozrusznika. Witam, mam podobny problem ale dużo czytałem na ten temat i wiem na pewno że to wina komunikacji alternatora z skrzynką bezpieczników lub dalej do kompa. Wymieniłem alternator, moduł przed koło aku i dalej to samo. Na forum jeden gość, który to wyjaśnił. Połączenie lin alternatora z UPC przez skrzynkę bezpieczników do kostki ściany grodziowej koło pedału sprzęgła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 4 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2021 Ja musiałem kiedyś wymienić tą wiązkę dwu przewodową od alternatora do skrzynki. Przewód przejście miał a jednak.... Po wymianie pozbyliśmy się problemu z błędami ładowania. Uwaga: MII, ale może być to wskazówka. Rozrusznik też może powodować przysiadanie napięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sleczkal Opublikowano 6 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2021 W 2020r.pojawił mi sie pierwszy raz ten komunikat, od razu odkręciłem altek i patrząc do środka zauważyłem że szczotki skończyły się, a komutator na wirniku miał wypalone jedno pole - kupiłem nowy zamiennik. Po 3 tygodniach jazdy bez komunikatu POJAWIŁ SIĘ!!!! I tak jeżdzę przez pół roku - wyskakuje niespodziewanie w różnych sytuacjach(zaraz po odpaleniu, pół godziny po odpaleniu, na wysokich lub niskich obrotach, a także są czasem tygodnie bez komunikatu). Jeden z mechaników mi podpowiedział abym ten stary oryginalny dał do regeneracji i go zamontował a problem zniknie - jeszcze do tego nie doszedłem, ale muszę odżałować 400-500zł i to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 6 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2021 1 godzinę temu, sleczkal napisał: Jeden z mechaników mi podpowiedział abym ten stary oryginalny dał do regeneracji i go zamontował a problem zniknie Proponuje; - w konfiguracji samochodu wpisać odpowiedni typ alternatora , - zamontować oryginalny regulator napięcia , - zadbać o czystość styków . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 6 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2021 25 minut temu, Andrzej-2010 napisał: w konfiguracji samochodu wpisać odpowiedni typ alternatora , Możesz bliżej określić gdzie to wpisać? U siebie w 1,5 dci nie widzę takiej opcji w żadnym ze sterowników. Będę wdzięczny za nakierowanie. W SC II i M II była taka opcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sleczkal Opublikowano 6 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2021 1 godzinę temu, Andrzej-2010 napisał: Proponuje; - w konfiguracji samochodu wpisać odpowiedni typ alternatora , - zamontować oryginalny regulator napięcia , ...... Typ alternatora idzie definiować? w jakim systemie?? Regulator jest na alternatorze razem z układem szczotek?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 7 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2021 16 godzin temu, aniewa napisał: U siebie w 1,5 dci nie widzę takiej opcji w żadnym ze sterowników. Dzięki kolego, potwierdziłem ten fakt u elektryków, 15 godzin temu, sleczkal napisał: Typ alternatora idzie definiować? W megan III - odpowiedź masz powyżej, 15 godzin temu, sleczkal napisał: Regulator jest na alternatorze razem z układem szczotek?? Regulator napięcia to osobna część zamienna; - warto mieć zamontowany regulator oryginał; Valeo lub Bosch, - w przypadku zamienników, dzieją się różne zjawiska. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sleczkal Opublikowano 7 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2021 5 godzin temu, Andrzej-2010 napisał: Regulator napięcia to osobna część zamienna; - warto mieć zamontowany regulator oryginał; Valeo lub Bosch, - w przypadku zamienników, dzieją się różne zjawiska. Jak googluje to regulator napięcia jest na rozruszniku ze szczotkami - ta czarna obudowa - jak na zdjeciu. Czy mylę się?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 7 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2021 1 godzinę temu, sleczkal napisał: Jak googluje to regulator napięcia jest na alternatorze ze szczotkami - ta czarna obudowa - jak na zdjeciu. Jest pod tą obudową. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sleczkal Opublikowano 7 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2021 To mam podmienić w nowym alternatorze regulator tylko? Zdemontować ze starego i włoźyć do tego nowego?? Tam jest możliwość uszkodzenia szczotek przy demontażu bo komutator jak pamiętam miał rowki w których siedzą szczotki..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 7 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2021 48 minut temu, sleczkal napisał: To mam podmienić w nowym alternatorze regulator tylko? Zdemontować ze starego i włoźyć do tego nowego?? Dnia 6.01.2021 o 17:16, sleczkal napisał: odkręciłem altek i patrząc do środka zauważyłem że ; - szczotki skończyły się, - a komutator na wirniku miał wypalone jedno pole - kupiłem nowy zamiennik. Rozumie, że zamiennik alternatora jest o tej samej mocy co oryginał, a/ jeżeli regulator sprawny, szczotki regulatora napięcia można wymienić na nowe, b/ można zakupić nowy regulator o tych samych numerach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sleczkal Opublikowano 10 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2021 @Andrzej-2010 z altkiem i Twoimi radami poczekam do wiosny za zimno teraz, a walka z nakładaniem paska alternatora to byłaby masakra zimą ;) - podmienie ten regulator na oryginalny. Moc się zgadza. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi