Ryan Opublikowano 27 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 No oko prawdziłem przewod o rozmiarze 8mm jest znacznie mniejszy dzieki za instrukcje REGULAMIN pkt 5.6 literki PL - mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 27 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 38 minut temu, onomatopeja napisał: Benzyna się nie zapowietrzy dlaczego? - nie wiem (domyślam się iż dlatego, że pompa jest montowana w zbiorniku, jest ciągle zalana i ciśnie paliwo od razu do rampy/wtryskiwaczy a w dizlu nie ma pompki w zbiorniku [dobrze mówię bo nawet nie wiem;d]). Stąd gdy pompa wysokiego ciśnienia nie będzie zalana to sama nie zassie paliwa (dobrze rozumuję?:D). Dobrze rozumujesz W dieslu renault nie ma z (pewnym wyjątkiem) pompki elektrycznej załączanej wraz z przekręceniem kluczyka by podać paliwo z odpowiednim ciśnieniem do pompy wtryskowej. Gdyby pompa wtryskowa była w zbiorniku nie byłoby problemu. A tak ona musi zassać paliwo z odległości prawie czterech metrów i jak jest jakakolwiek nieszczelność to ją wykorzystuje bo tak jest lżej. W dieslu obieg paliwa pracuje w cyklu zamkniętym tzn. punkt zasysania paliwa i punkt w którym paliwo wraca do zbiornika przelewem są przy samym dnie zbiornika. I jeżeli nie ma nieszczelności to nie jest potrzebny żaden zaworek ani gruszka z zaworkiem. Po prostu w miejsce paliwa które ścieka po zgaszeniu silnika z pompy musi napłynąć zassane paliwo ze zbiornika. Układ się wyrównuje. Chyba, że znajdzie sobie łatwiejszy dostęp do powietrza w jakiejkolwiek nieszczelności. Gruszka z założenia służy tylko do odpowietrzania układu po wymianie filtra lub naprawie układu paliwowego. Jeździłem starym scenikiem kilka lat bez gruszki ani zaworka zwrotnego i nie było grama powietrza. Bo po prostu układ był szczelny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 27 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 12 minut temu, aniewa napisał: W dieslu obieg paliwa pracuje w cyklu zamkniętym tzn. punkt zasysania paliwa i punkt w którym paliwo wraca do zbiornika przelewem są przy samym dnie zbiornika. I jeżeli nie ma nieszczelności to nie jest potrzebny żaden zaworek ani gruszka z zaworkiem. Po prostu w miejsce paliwa które ścieka po zgaszeniu silnika z pompy musi napłynąć zassane paliwo ze zbiornika. Zaworek zwrotny tylko przeszkadza słabej pompie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 27 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 1 minutę temu, jabrze napisał: Zaworek zwrotny tylko przeszkadza słabej pompie. Zgadzam się z tym całkowicie. Podstawa to szczelność przewodów ale jak nie ma czasu z tym walczyć to taki zaworek doraźnie pomaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryan Opublikowano 28 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 W takim razie jeśli nieszczelność będzie przed zaworkiem to jego dodanie do instalacji nic nie pomoże W serwisie ASO dostałem ofertę na wymianę filtra paliwa(oryginalny) w kwocie 286 zł czy to relatywnie dobra oferta ? Dowiedziałem się również iż od nowości nikt nie wymieniał filtra w ASO, więc prawdopodobnie jest ten z pierwszego montażu i ma 5 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 28 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 7 godzin temu, Ryan napisał: W serwisie ASO dostałem ofertę na wymianę filtra paliwa(oryginalny) w kwocie 286 zł czy to relatywnie dobra oferta ? To cena z filtrem czy tylko wymiana, czy może tylko sam filtr? Filtr paliwa do 1.5 dCi, jeśli posiada z czujnik wody (dalej c.w.), to może kosztować ca. 250-300 zł (np. Bosh). Były wersje i takie, i takie (bez c.w. - tańsze), ale niestety do zweryfikowania tak naprawdę dopiero przy wymianie. Przykład: w Megane II z 2005 roku był filtr bez c.w., a w Megane II z 2008 był filtr z c.w. (ASO po VIN-ie nie jest w stanie tego stwierdzić!). Podejrzewam, że w Megane III są już wszędzie filtry z c.w. - może ktoś to potwierdzi. Ja wymieniam filtr co ca. 60 kkm (zgodnie z zaleceniami Renault) i do tej pory nic się nie wydarzyło. Tak czy siak, z samym filtrem chyba nie ma sensu jechać do ASO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 28 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 7 godzin temu, Ryan napisał: W takim razie jeśli nieszczelność będzie przed zaworkiem to jego dodanie do instalacji nic nie pomoże Błędne myślenie. Jak pisałem wyżej - zaworek to DORAŹNA naprawa. Chodzi o to by silnik nie żyłować (z braku potrzebnego paliwa) podczas odpalania. Zaworek zwrotny, umieszczony w przewodzie pomiędzy filtrem a pompą, bliżej filtra, SZCZELNIE zamontowany powoduje, że w przewodzie tym jest paliwo potrzebne do uruchomienia silnika. Na tym odcinku paliwo NIE COFA SIĘ. Uruchomiony silnik (pracująca pompa) pozwala na zaciągnięcie paliwa, pomimo dalszej nieszczelności w układzie. 7 godzin temu, Ryan napisał: W serwisie ASO dostałem ofertę na wymianę filtra paliwa(oryginalny) w kwocie 286 zł czy to relatywnie dobra oferta ? Dowiedziałem się również iż od nowości nikt nie wymieniał filtra w ASO, więc prawdopodobnie jest ten z pierwszego montażu i ma 5 lat Cena koszmarna i czas eksploatacji też. Wymiana filtra paliwa co max 60 kkm jest bezpiecznym rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blake Opublikowano 28 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 Skąd się Wam wzięły takie ceny za filtr paliwa ?? płaciłem za MANN około 130 zł do Megane III 1.5 dci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryan Opublikowano 28 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 (edytowane) Cena 286 zł (filtr + montażem ) Opowiedziałem im jaką mam sytuacje; sugerują iż wymiana filtra może pomóc Jeżeli problem się powtórzy to za 200zł zlokalizują nieszczelność. Czy to dobra oferta? Edytowane 10 Grudnia 2017 przez Ryan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 28 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 5 godzin temu, blake napisał: Skąd się Wam wzięły takie ceny za filtr paliwa ?? płaciłem za MANN około 130 zł do Megane III 1.5 dci Z czujnikiem wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryan Opublikowano 28 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 Czujnik wody ?. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 28 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 (edytowane) Były filtry paliwa z czujnikiem obecności wody w filtrze i bez takiego czujnika. Nie są zamienne. Różnica w cenie przynajmniej 100 zł. Edycja 2017,11,29 Źle napisałem powyżej. Były pojazdy z czujnikiem obecności wody w filtrze i bez tego czujnika. Filtr jest dla obu wersji identyczny. Dzięki WAZI za sprostowanie. Edytowane 29 Listopada 2017 przez aniewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 28 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 Dokładnie to chciałem zaznaczyć, ale koledzy chyba za szybko czytają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WAZI Opublikowano 28 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 Nieprawda. Filtry paliwa do M III oraz do Fluence 1.5 DCi są identyczne i nie ma różnicy czy jest z czujnikiem zawodnienia czy bez tego czujnika. Różnica jest taka,że gdy nie na czujnika to w dolną część filtra jest wkręcona czarna zaślepka, która też może służyć do okresowego wypuszczania ewentualnie nagromadzonej wody, a gdy pojazd wyposażony jest w instalację elektryczną to wkręcony jest w ten sam otwór dolnej części filtra czujnik zawodnienia z przewodami oraz podłączony złączem elektrycznym do instalacji samochodu. Oczywiści w obu przypadkach(z czujnikiem czy bez) w górnej części filtra zamocowany jest podgrzewacz paliwa z kostką elektryczną. Pozdrawiam. Filtry montowane na pierwszy montaż to MAHLE lub KNECHT KL-485/5D. Cena około 150 zł. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 29 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2017 Masz rację. Czujnik jest wkręcany w miejsce zaślepki. W megane II był częścią filtra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi