Lukrasi Opublikowano 9 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2022 Po dalszych przebojach i to mocnych temat wygląda tak: 1) Te kosmiczne korekty się ustabilizowały - na 1,2,4 jest 0,95 a na 3 0,7. Przyczyna: zerwana poduszka po stronie skrzyni biegów - górna. 2) Pojeździłem trochę na zregenerowanych wtryskach i - po którejś trasie dym spod maski - patrzę na 4 wtrysku rozciekł się na korpusie....... - oczywiście reklamacja 3) Świece żarowe sprawne. Sprawdziłem działają odpowiednio długo. Wykręcałem grzeją się do czerwoności po 3 sekundach. Temat szarpania na zimnym silniku rano pozostał. Z takich rzeczy co jeszcze przeglądałem to: zadana wartość egr jest - 4% (tak, w minusie pokazuje). Bardzo, bardzo rzadko cokolwiek coś się zmienia. Jak już się zmienia to zadana = z odczytaną. Czujnik temperatury spalin na zimnym po nocy (74 stopni). @Andrzej-2010 - brak pęcherzyków w przewodach paliwowych. Sprawdzone przez przeźroczyste wężyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 9 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2022 W dniu 14.05.2022 o 14:44, Lukrasi napisał: kompresje mierzyłem i mam 1: 19; 2: 20; 3:21; 4:21 Kompresje należy mierzyć na gorącym silniku, Auto masz od nowości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukrasi Opublikowano 9 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2022 Tak zmierzyłem na gorącym. No 6 minut minęło zanim wyjąłem świece żarowe. Nie mam od nowości. Tak pisałem wcześniej, kupiłem auto i po jakimś czasie jak robiony był przegląd i pokrywa silnika była zdjęta był napisany kod silnika i przebieg. Więc na pewno był wstawiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 9 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2022 EGR - wartość odczytana podąża za zadaną i różnica wartości nie powinna przekraczać 2 stopni. Przy zamkniętym wartość jest w minusie - prawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukrasi Opublikowano 9 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2022 To wychodzi na to że jest ok EGR. Jeszcze może ten czujnik temperatury spalin a jak nie to może sterownik silnika jest coś uszkodzony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 9 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2022 21 godzin temu, Lukrasi napisał: Tak zmierzyłem na gorącym. Nie mam od nowości. Należy powtórzyć pomiar kompresji; - przy tak niskich wartościach należy zdjąć głowice i ocenić stan pierścieni i gładzi, - pomierzyć luzy na zaworach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukrasi Opublikowano 10 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2022 Jeszcze jest jeden temat, robię rocznie około 40 tysięcy. Mój brat też ma 1.5dci i też ma na Continental wtryski i jego wtryski cichutko pracują natomiast u mnie pod obciążeniem klekocza. Mogłem porównać bo akurat miałem pod ręką drugie auto. I co jeszcze, spalanie po pomiarach mierząc po korek i do zera 6 litrów i nie idzie zejść niżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 10 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2022 Problemem podstawowym u Ciebie jest ; - prawdopodobnie brak prawidłowej kompresji, - brak prawidłowych luzów na zaworach, Tymi problemami należy się zając w I-wszej kolejności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 10 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2022 W dniu 9.06.2022 o 09:41, Lukrasi napisał: Jeszcze może ten czujnik temperatury spalin Raczej nie, on jest takim strażnikiem by spaliny nie przekroczyły 700 stopni. Tak jak wcześniej pisałeś masz za niską kompresję i trudno wymagać cudów. Może wstawiony silnik miał nie wiadomo jaki przebieg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krauziak Opublikowano 11 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2022 Również mam k9k 636 i też go telepie w zimie chwile po odpaleniu. Kiedyś byłem w reno-art w Gdańsku i powiedzieli mi że ten typ tak ma. Wystarczy zrobic 500m i auto przestaje telepać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukrasi Opublikowano 11 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2022 @Krauziak też to juz słyszałem. Porażka... Ja mam tak dobre zdanie o Renault.. A tu takie coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krauziak Opublikowano 11 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2022 @LukrasiJa mam to szczęście ze w Irlandii minusowe temperatury zdarzają się kilka razy w zimę więc mi to nie przeszkadza pozatym wystarczy go przytrzymać chwilke na obrotach sie uspokaja. Też zmienilem świece żarowe (tu widziałem ze 2 na 4 nie paliły) oraz termostat bo auto zimą stygło w korku. Niby trochę pomogło. Poza takimi pierdołami silnik rewelacja. Na 125tys które nim zrobilem w trzy i pół roku prócz czujnika roznicy ciśnień na fap co 70tys w ogole nic się nie dzieję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukrasi Opublikowano 11 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2022 @Krauziakczyli eksploatacja. A jak spalanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krauziak Opublikowano 11 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2022 @LukrasiZależy. Scenic jest dużo wyższy od megane i to napewno nie pomaga. Generalnie 6.5 do 6.7 max. Do pracy mam 50km w jedną stronę, głównie autostrada ktora jest dosc górzysta,prędkości 120-140.Na płaskim terenie, jadąc jednostajnie zmieści się w 5.5 Rekord to 4.9, ale nie jechałem wtedy więcej jak 80km na godzinę. Podsumowując pali tyle co passat z awx który był podciągnięty na 160koni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukrasi Opublikowano 12 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2022 @Krauziak jasne. Scenic jest troszkę większy, wyższy. A powiedz dolewasz do swojego oleju do ropy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi