scaper Opublikowano 24 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2018 Po jazdach próbnych, stwierdzam że TCe 130 jest dla mnie lepszy od tego SCe ;-) Dzięki za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayn Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Tylko TCe, zrobiona jazda próbna 1.6 SCe - auto nie jedzie. TCe130 to minimum, choć ja zaciskam zęby i czekam na 1.3 TCe 140..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomqu86 Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2018 A bedzie jakaś różnica między TCE 130 a 140 ? Wedlug tabeli zamieszczonej pare postów wyżej różnica TCE 140 a 160 jest znikoma. Ogólnie jakoś strasznie wolne na papierze te MIV , nie wiem czy to kwestia wagi czy czegoś jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Ogólnie wszystkie meganki IV są mulowate. Od 0-40 km/h potrzebują min. 4 sekundy gdy inne marki w 2 sekundy potrzebują. Nie ejst kwestia wagi tylko ekologii i kiepskiej aerodynamiki meganki IV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szupi Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Chcesz powiedzieć, że aerodynamika ma wpływ na przyspieszenie 0-40km/h??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Aerodynamika wpływa na wszystko. Przyśpieszenie, spalanie, prędkość maksymalną itd. ale jest tylko jednym z czynników. Waga, moc/moment/mapa silnika, opony, amortyzatory, paliwo i wiele... wiele więcej czynników również ma niebagatelne znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KolaLBN Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Moim zdaniem megane IV ma dosyc dobra aerodynamike gdyż jest malo szumow oplywowych.Ale dziwne że 1,2 tce 130M jedzie max tyle co clio IV 1,2 tce o mocy 118KM mimo że clio ma moim zdaniem gorszą aeorydynamike bo w clio są wieksze szumy oplywowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2018 @KolaLBN ale jaka różnica w wadze obu samochodów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekrus Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Waga to pierwsza sprawa, takie różnice da się też zniwelować poprzez odpowiednie przełożenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szupi Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Poniżej wykres z książki "Podstawy aerodynamiki pojazdów", autorstwa Janusza Piechny, obrazujący zależność oporów aerodynamicznych oraz oporów ruchu przykładowego samochodu w funkcji jego prędkości. Przy prędkości 40 km/h, opór aerodynamiczny wynosi około 75N, czyli siła ciągnąca auto do tyłu równoważna 7,5 kg. Jest to tyle co nic. Aerodynamika przy przyspieszaniu do 40km/h ma marginalne znaczenie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayn Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2018 7 godzin temu, tomqu86 napisał: A bedzie jakaś różnica między TCE 130 a 140 ? Wedlug tabeli zamieszczonej pare postów wyżej różnica TCE 140 a 160 jest znikoma. Scenic IV 1.3 TCe 140 zyskał aż 1,3 sekundy szybciej do setki w porównaniu do 1.2 TCe 130. Na elastyczność jeszcze lepiej będzie wyglądać przyspieszenie. TCe 140 nie posiada turbo dziury, ma max Nm od 1600 obr (240 Nm), natomiast TCe 130 ma turbo dziurę bo max Nm jest dostępny od 2000 obrotów (205 Nm), co w dzisiejszych czasach jest zbyt za wysoko. Megane IV TCe 140 powinno bez problemu zyskać przyspieszenie 0-100 w okolicy 9 s, zamiast obecnego 10,6 s z TCe 130. Wygląda na to że koncerny zrozumiały że downsizing nie owocuje zmniejszonym zużyciem paliwa, jak i nie zachwyca osiągami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Zależy jaką skrzynię dadzą, obawiam się raczej wariantu "eco". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayn Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Tzn jaka eco ? Obecny Megane TCe 130 ma przy 100 km/h na 6 biegu około 2050 obrotów. Nie sądzę by dostał jeszcze dłuższą skrzynię, to nie BMW 5 czy 7 gdzie przy 200 km/h będzie około 2500 obrotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doesnt Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2018 11 godzin temu, airbites napisał: Ogólnie wszystkie meganki IV są mulowate. Od 0-40 km/h potrzebują min. 4 sekundy gdy inne marki w 2 sekundy potrzebują. Nie ejst kwestia wagi tylko ekologii i kiepskiej aerodynamiki meganki IV. Co Ty bredzisz ? 4 sekundy 0 -40 ??? Człowieku, gdy osobiście czasem potrzebuję szybciej ruszyć to nawet nie wiem kiedy mam 60 na blacie a Ty wmawiasz ludziom takie brednie... To samo użytkownik Mayn, że wszystkie silniki ma za słabe. Wpierw napisz, że akceptujesz tylko 150km + albo najlepiej poleć kupować tylko wersje GT 205km albo RSa bo reszta nie jeździ. Sorki chłopaki, ale nie wytrzymałem tych bzdur... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chucky80 Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Kiedy miałem naście lat też porównywałem dane katalogowe i licytowałem się na sekundy do setki. A później dorosłem. Niektórzy nie dorastają ;) Facet Rollsa by pewnie nie kupił, bo oni w danych katalogowych piszą jedynie, że wystarczające Nie byłoby się czym chwalić przy piwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi