Fantasta Opublikowano 9 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 Na zwykłym ELM tego nie odczytasz. Jak kupiłem MaxiEcu to jest dostęp do tych parametrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 9 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 Moja M3 v1 , jak jest -10C to grzeje świecami jakieś 5-6 sekund zanim zakręci silnikiem. Jak świece grzeją tylko 2 sekundy, to może trzeba by soft w aucie przeprogramować, lub coś poprawić w konfiguracji. No chyba , że jest uszkodzony jakiś czujnik temperatury i komp "myśli" że jest ciepły silnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
decadent Opublikowano 9 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 (edytowane) Obstawiałbym ten czujnik temperatury, bo właśnie ten czas grzania przed startem jest jak dla mnie podejrzanie krótki. Filtr paliwa filtron jest dziadowski ? Miałem poprzednio bardzo drogi bosch i samochód odpalał równie słabo, tyle że miałem błąd świec, więc w nich upatrywałem oczywiście przyczynę. Stwierdziłem, że nie ma co przepłacać za filtr paliwa, lepiej po prostu częściej go wymieniać... Niemożliwe, żeby się zatkał po 3 tys. km. Elm posiadam, a nawet lepsze oprogramowanie niż torque (EOB Facile|) i nie wykazuje teraz po wymianie świec żadnych błędów, podaje mi jakieś temperatury, ale nie bawiłem się w analizy, bo przecież samochód był w aso badany clip'em.... Edytowane 9 Stycznia 2019 przez decadent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 9 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 9 minut temu, decadent napisał: Filtr paliwa filtron jest dziadowski ? Jest problematyczny, przyczyną podobnych niesprawności jak u Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fantasta Opublikowano 9 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 Sprawdź najpierw kompresje i kondycje silnika i dopiero jak będzie dobra to szukaj w układach zasilania paliwem i powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
decadent Opublikowano 9 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 Jakby świece grzały chociaż 5 sekund przy starcie, to zaraz wymieniłbym ten filtr, ale moim zdaniem to bez sensu...W pierwszej kolejności trzeba moim zdaniem zbadać sterowanie świecami (czujnik temp. i przekaźnik), potem ewentualnie wymienić filtr paliwa, a na końcu sprawdzić kompresję i wtryski... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 9 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 (edytowane) Bardzo słusznie. 1 godzinę temu, Fantasta napisał: Na zwykłym ELM tego nie odczytasz. Dlatego napisałem, że musi być elm na chipie PIC18F25K80, poniżej scren z programu po niecałych trzech minutach po uruchomieniu silnika w temp ok -4 stopni. Opisałem niektóre z wielu możliwości. Edytowane 9 Stycznia 2019 przez aniewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fantasta Opublikowano 9 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 To jest twój zrzut? Bo opisy są jakieś po rosyjsku. Użytkujesz go? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 9 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 Tak, to zrzut z mojego samochodu. Dodałem dodatkowy PID dla silnika k9k 832-836 który jest po rosyjsku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
decadent Opublikowano 9 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 (edytowane) Jeszcze jedno mnie zastanawia - dlaczego tak źle startuje tylko rano, albo po bardzo długim przestoju, oczywiście zawsze pod warunkiem ujemnych temperatur ? Jak żona kończy pracę tak wczesnym popołudniem, to zawsze na parkingu odpala jej za pierwszym wciśnięciem przycisku start... Jeżeli auto stoi powiedzmy 2 godziny na mrozie po zakończonej jeździe, to bez problemu odpala po tym czasie, mimo iż temperatura cieczy chłodzącej jest zapewne równa temperaturze otoczenia ? Edytowane 9 Stycznia 2019 przez decadent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 9 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 40 minut temu, Pitrek napisał: A jakieś argumenty techniczne przeciwko Filtron? Jak wymienisz na markowy to się przekonasz po efektach pracy silnika i po jego rozruchu. Dotyczy to również filtra oleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
decadent Opublikowano 9 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 Słyszałem, że zdarzały się problemy z wpuszczaniem powietrza przez filtr, ale nie sądzę, żeby objawy tego były zależne od temperatury.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 9 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 (edytowane) 38 minut temu, Pitrek napisał: No to nader techniczne argumenty Jeżeli te filtry się sprawdzają i nie ma na nie reklamacji a na filtrona są, to jakich chcesz więcej argumentów!!! Wynajmując np; fliziarza do płytek w domu, też zaproponuje Tobie sprawdzony kleje i płytki a nie będzie eksperymentował na niesprawdzonych. Podpowiedzi moje są grzecznościowe a nie obligatoryjne. Edytowane 9 Stycznia 2019 przez Andrzej-2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onomatopeja Opublikowano 9 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 1 godzinę temu, decadent napisał: Słyszałem, że zdarzały się problemy z wpuszczaniem powietrza przez filtr, ale nie sądzę, żeby objawy tego były zależne od temperatury.... Miałem problem z "wpuszczaniem" powietrza zarówno przez filtr powietrza jak i kabinowy (kabinówka w ogóle praktycznie nie puszczała powietrza), z=firmy KAMOKA w sumie b. dobrze filtrowały ale aż za dobrze, bo po 6 miesiącach musiałem wymienić oba filtry bo raz że nie miałem wentylacji w środku a 2 auto strasznie muliło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
decadent Opublikowano 9 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 (edytowane) Dobra zejdźmy z tych filtrów, bo myślę, że nie tu przyczyna, chociaż na pewno wymienię na lepszy. Dziś rano temp. -4 C i odpalił dopiero za drugim wciśnięciem. Potem stał na parkingu od 9:00 do 13:00, temp. bez zmian -4 C i odpalił już bez problemu za pierwszym wciśnięciem. Myślę, że przez cztery godziny zdążył się silnik wychłodzić do temperatury otoczenia - może się mylę ? Mimo to odpalił bez problemu.... Jutro rano kolejny test - wcisnę kilka razy start, żeby przedłużyć grzanie świec zanim ruszy rozrusznik...chociaz teraz myślę, że to się nie uda... Edytowane 9 Stycznia 2019 przez decadent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi