Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

anarchisten

Megane III phI 1.5 dCi nIe równo odpala na zimnym silniku i kopci na biało

Recommended Posts

Witam,

 

Mam taki problem z KZ08. Mianowicie na zimnym silniku tylko przy minusowych temperaturach bardzo nie równo odpala rano i przy samym odpaleniu zakopci na biało. Dzieje się tak tylko przy mrozach i w zasadzie tylko przy pierwszym porannym odpaleniu. Potem jest już wszystko ok i cały dzień lata elegancko. Kiedy temperatury są powyżej zera problem nie występuje w ogóle. Wymieniłem 1 świecę, która wyglądała na wypaloną, ale problem nie ustąpił.

Edytowano przez anarchisten

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Cóż dobre pytanie.  Zdecydował tam mechanik po sprawdzeniu świec. Pozostałe 3 grzały poprawnie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam. Mam podobny problem i zamierzam zmienić świece. Tylko jakie kupić?? Ktoś mógłby mi powiedzieć jakie pasują do Laguny 1.5 dci Fap 110 Km?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Też się podłącze pod temat. Mam identyczne objawy. Mój mechanik twierdzi że trzeba zacząć od rozrusznika bo wedlug niego słabo kreci na zimnym. Świece mam zmienione wszystkie i nic się nie zmieniło.

Edytowano przez olos47

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jak słychać że słabo kręci to zacznij od naładowania akumulatora, oczyszczenia styków przewodu zasilającego rozrusznik i masy na karoserie i silnik.Jak nie pomoże to podejrzeć parametry podczas rozruchu np.clipem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Akumulator jest nowy. Styki przeczyszczone. Świece zmienione. Wydaje mi się że w rozruszniku mogą już być szczotki i tulejki dogorywać...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Może jednak paliwo nie jest "zimowe" ?

Edytowano przez kacper69

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 25.02.2018 o 09:14, olos47 napisał:

Wydaje mi się że w rozruszniku mogą już być szczotki i tulejki dogorywać...

Nie jest to jakaś uciążliwa usterka. Każdy mechanik bez problemu to ogarnie.

 

Dnia 23.02.2018 o 13:22, anarchisten napisał:

Pozostałe 3 grzały poprawnie.

 Podłączyć interfejs i odczytać błędy.

Edytowano przez Andrzej-2010

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

U mnie jak jedna byla spalona to wywalalo błąd na kompie - testerze obd. 

Edytowano przez olos47

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
9 godzin temu, olos47 napisał:

 

Akumulator jest nowy. Styki przeczyszczone. Świece zmienione. Wydaje mi się że w rozruszniku mogą już być szczotki i tulejki dogorywać...

 

 

10 godzin temu, krzychu73 napisał:

podejrzeć parametry podczas rozruchu np.clipem

Zaczynając od obrotów w trakcie rozruchu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

To raczej nie jest rozrusznik. Problem występuje tak jak na początku napisałem tylko w temperaturze poniżej zera i tylko rano lub po długim postoju na mrozie. Jak już odpali i pokręci to następne odpalenia przebiegają poprawnie. Przy tym pierwszym odpalaniu rozrusznik kręci, ale moto bardzo nierówno odpala. Może uda mi się to nagrać to wkleję link. Martwi mnie to zakopcenie na biało.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Sprawdź czy prawidłowo grzeją. Niesprawne świece są powodem kopcenia na biało.

Edytowano przez Andrzej-2010

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam,

U mnie było podobnie, poniżej -5 st. nie zapalal na wszystkie cylindry, po wykręceniu swiec okazało się, ze 2 sa spalone. Wymiana na nowe i problem rozwiązany.

lapka2.gif

REGULAMIN

pkt 5.6 i 5.8 - literki PL - mireczek01

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam. Najlepiej wymienić komplet świec. Opony jak się kończą, to nie wymienia się pojedynczo tylko komplet.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać odpowiedź i zarejestrować się później. Jeżeli posiadasz już konto, zaloguj się teraz, aby powiązać odpowiedź ze swoim kontem.

Gość
Odpowiedz...

×   Wkleiłeś treść z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Only 75 emoji are allowed.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wklejać zdjęć bezpośrednio do edytora. Wgraj lub dodaj zdjęcie z adresu URL.


×
×
  • Utwórz nowe...