mario111 Opublikowano 8 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2018 (edytowane) Tez miałem takie dylematy jak Ty jakie auto kupic i wpadła w oko meganka gdzie Renault nie wchodziło w rachubę szybka decyzja ( wyjazd na wakacje ) i zakup jest. Z plusów to cisza w kabinie przy prędkościach autostradowych gdzie można swobodnie rozmawiać oraz nie czuc tej predkosci przy 150/160 km/h .Rozpędzenie do 200 km/h tez nie jest problemem .Najwięcej jeżdżę w trybie sport fajna opcja .Pozytywnie zaskoczyło mnie spalanie do poprzednich moich aut jest litr/dwa mniej. Z minusów to spasowanie karoserii jak tylna klapa ( poprawione na gwarancji ) .Inne auta które brałem pod uwagę w podobnej cenie to ASX , Mokke , Astrę, Dastera 2 , Focusa oraz z używanych Civica IX ,Volvo V40 . Edytowane 8 Października 2018 przez mario111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goku Opublikowano 8 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2018 7 minut temu, mayn napisał: Nie zapomnij pojeździć 308 1.2 Pure Tech 130 KM Nie zapomnę W kolejce czeka 308 i Golf, którymi do tej pory jeszcze nie jeździłem. W weekend w salonie Peugeota był jeden handlowiec, 1-2 osoby w kolejce, a ja wbiłem jakąś godzinę przed zamknięciem. VW nie miał interesującego mnie silnika "od ręki", więc nie było sensu sprawdzać diesla i umówiłem się na przyszły tydzień. W sobotę udało się pojeździć "tylko" Meganką (ale 1.2 - tylko taka była dostępna), Astrą i Ceedem (w manualu). W tygodniu nie mam czasu na dłuższe rajdy po dealerach, więc testuję niestety pojedynczo. Dzisiaj Ceed automat, w czwartek Megane 1.3, a następnie 308 i Golf Innych marek poza wspomnianymi czterema na ten moment już raczej nie rozważam (z wymienionych wcześniej powodów). Cieszę się, że z problemami, ale jednak udaje się przetestować wszystko, co chcę (czyli interesujące mnie napędy). 4 minuty temu, mario111 napisał: Z plusów to cisza w kabinie przy prędkościach autostradowych gdzie można swobodnie rozmawiać oraz nie czuc tej predkosci przy 150/160 km/h .Rozpędzenie do 200 km/h tez nie jest problemem . Tester ze mnie żaden, bo w swoim życiu dłużej jeździłem max 5 autami, ale wszystkie wspomniane przeze mnie kompakty były podobnie wyciszone i podobnie zbierały się do prędkości autostradowych :P Mało tego, wszystkie oferują podobną ilość miejsca w kabinie jak i bagażniku :P Nawet designem ciężko się kierować, bo w każdym modelu można znaleźć coś ładnego Z takich chyba największych różnic, to na tle konkurencji Astra miała najmniejszy bagażnik (ale zdecydowanie więcej miejsca z tyłu), Megane było najsłabsze (ale jechałem tylko silnikiem 1.2), i30 najbrzydsze, a Focus najdroższy :P Chyba pozostaje kierować się ogólnym wrażeniem i ceną zakupu :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 8 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2018 A nie myślałeś może o Tipo w kombiaczu w jakiejś bogatszej wersji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goku Opublikowano 8 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2018 (edytowane) Nie potrzebuję kombiaka, hatchback mi wystarczy. Tipo zawsze kojarzyło mi się z takim "uboższym", niepełnoprawnym przedstawicielem klasy C. Kiedyś przeglądałem cennik, to Fiat nie miał w ofercie np. dwustrefowej klimy (tylko "zwykły" automat). Pełne LEDy też pojawiły się niedawno. Nie wiem jak w kwestii wyciszenia, ale obawiam się że tu też może być nieco gorzej niż u konkurencji. Zresztą ja w chwili obecnej cierpię na klęskę urodzaju. Nie dlatego nie mogę wybrać auta, że w tym mi się nie podoba to, w tamtym tamto (i dlatego nie mogę znaleźć auta dla siebie), tylko wręcz przeciwnie - wszystkie (no może z wyjątkiem i30) mi się podobają i ich drobne wady nie mają praktycznie żadnego wpływu na ich ogólny odbiór :P No ale nic... Mam nadzieję, że po "komplecie" jazd testowych obraz nieco się wykrystalizuje Edytowane 8 Października 2018 przez goku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 8 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2018 Tylko Tipo dużo pali jak naradzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 8 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2018 Rozumiem. Mi też HB wystarczy, a nawet Coupe ale nie przemawiają do mnie wyglądem. Jakoś najbardziej podobają mi się kombiacze z fajną linią nadwozia. No ale to tylko moj gust. 33 minuty temu, goku napisał: Tipo zawsze kojarzyło mi się z takim "uboższym", niepełnoprawnym przedstawicielem klasy C Ciekawe czy ten stereotyp jest aktualny. Może być z nim tak jak z powiedzeniem, że nie kupuje się żadnych samochodów na F (Fiatów, Fordów i francuskich). Tak tylko sugeruję, żebyś miał o czym myśleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maks79 Opublikowano 8 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2018 Oglądałem Tipo w salonie kilka dni temu. Auto podoba mi się z zewnątrz i ma dużo miejsca. W salonie mieli tylko "biedawersje" … i niestety zniechęciłem się do tego auta. Jest dramatycznie plastikowo, jak w Grande Punto w 2006r. Nie sądzę, aby bogatsze wersje (co najmniej Lounge) były znacząco lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayn Opublikowano 8 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2018 Tipo się nie liczy jako poważny gracz w klasie kompakt. Jest to kompromis między dobrymi samochodami klasy kompakt, a Dacią ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ari1979 Opublikowano 8 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2018 1 godzinę temu, pbet napisał: Rozumiem. Mi też HB wystarczy, a nawet Coupe ale nie przemawiają do mnie wyglądem. Jakoś najbardziej podobają mi się kombiacze z fajną linią nadwozia. No ale to tylko moj gust. Święte słowa. Dlatego po tym jak Renault lekkomyślnie pogrzebało GT Grandtour ja z ciekawością zobaczę na żywo Kia Proceed Gt 1.6 204KM. Co polecam też koledzę goku ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kociamberek Opublikowano 8 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2018 2 godziny temu, goku napisał: testuję niestety pojedynczo. Dzisiaj Ceed automat, w czwartek Megane 1.3, Czekam z niecierpliwością na Twoją relację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goku Opublikowano 9 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2018 8 godzin temu, kociamberek napisał: Czekam z niecierpliwością na Twoją relację Nie chcę rozbudzać nadziei, ale nie jestem profesjonalnym testerem i jeździło mi się dobrze w zasadzie wszystkimi dotychczasowymi kompaktami (tym bardziej,że przesiadam się z 10-letniego wolnossaka) :P Różnicy między 1.4 140KM w Ceedzie, a 1.4 150KM w Astrze w zasadzie nie zauważyłem (poza mikro turbodziurą w Ceedzie - mimo że dane katalogowe wskazują, że to Astra powinna gorzej zbierać się z dołu). Jedynie Megane 1.2 130KM była zauważalnie słabsza i niezależnie od prędkości trzeba było ją trzymać na wyższych obrotach. Obawiam się, że z 1.3 140KM może być podobnie, tzn. wypadnie on porównywalnie do mocniejszych silników z Kii i Opla :P Będę mógł powiedzieć tylko o wyciszeniu i ewentualnie obrotach/spalaniu. Obym się mylił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayn Opublikowano 9 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2018 Dobrze że wycofali 1.6 SCe bo to była męczarnia, i zastąpili 1.3 TCe o mocy 100 KM który ma 200 Nm już od 1400 obrotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 9 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2018 Na prawdę jesteś przekonany do tych kosiarek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojfux Opublikowano 9 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2018 Widzę, że niektórzy mają dalej problem, co do 1.6, albo są trollami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 9 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2018 @wojfux permanentny... Wiadomo nie od dziś ale to chyba nieuleczalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi