luktal Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Dlaczego silnik 106KM ma dwa korki wlewu oleju? Może jeden jest od czegoś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Daj fotkę i zaznacz o co Ci chodzi. Na pewno nie ma dwóch wlewów oleju. Ewentualnie może być wlew i bagnet, którego mocowanie może wyglądać jak wlew (duże, żółte, odkręcane). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lelupi Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Czyli de facto, są dwa wlewy-korki oleju w tym silniku. Jak się uprzesz, będziesz wlewał, tym od bagnetu, nic mu nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Na upartego może tak być choć producent przewidział to inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lelupi Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Gdyby producent tego nie przewidział, pozostawiłby rozwiązanie znane ze starych wersji silnika 1600, czyli klasyczny bagnet z korkiem fi 10 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luktal Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Dzięki Panowie, wszystko jasne. Chodzi właśnie o te dwa żółte korki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2019 W starych meganach 3 v1 są 2 żółte korki, jeden jest typowym wlewem oleju, a drugi jest z bagnetem. W meganach 3 v3 jest już tylko jeden korek, ten z bagnetem, a ten drugi jest zaślepiony jakimś czarnym korkiem, którego nie da się odkręcić, przynajmniej delikatnie . ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Jak chcecie wlewać olej korkiem od bagnetu, jeśli 10 cm niżej ma średnicę 10 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Fajne zajęcie na odstresowanie. Pewnie się da tylko trzeba więcej cierpliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2019 No panowie bez jaj. Wcale mu się nie dziwię, zobaczył dwa żółte korki podobnej wielkości i chciał się dowiedzieć który jest do wlewu oleju. Są wśród nas laicy samochodowi którzy by chcieli sami coś zrobić w swoim bolidzie a nie mają odpowiedniej wiedzy i pytają na forum stworzonym między innymi dla takich użytkowników. Podpowiedzi konstruktywne są OK! Na marginesie, byli kiedyś moderatorzy co czepiali się, że ktoś np. zamiast KM (moc silnika) pisali km (kilometry) chociaż z treści wynikało, że chodzi o moc silnika . Moderatorzy pisali, że to forum techniczne i nie należy mylić pojęć stricte technicznych , według mnie to forum jest dla wszystkich użytkowników nawet po polonistyce (nie obrażając nikogo) i wszystkim bez względu na zadane pytanie należy się rzeczowa odpowiedź. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2019 No i już się dowiedział ;) IMHO wszystko OK, nikt nie szydził przecież. Ale co do KM i km to jest MEGA różnica i samochodziarze to powinni rozróżniać. Oczywiście każdy z nas uczy się przez całe życie, dlatego fachowych wiadomości nigdy dość ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2019 (edytowane) 9 minut temu, mrarek napisał: 9 minut temu, mrarek napisał: Ale co do KM i km to jest MEGA różnica i samochodziarze to powinni rozróżniać Jak ktoś napisał, że ma silnik o mocy 110 km to mam myśleć, że silnik ma przebieg 110 km? Nie każdy jest samochodziarzem tak samo jak jak każdy samochodziarz nie jest lekarzem i może mylić jednostki podawanych leków. Więcej tolerancji. Edytowane 14 Kwietnia 2019 przez aniewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Chodzi tylko o to, by kogoś uświadomić, że KM, a km to zupełnie różne skróty. Nie trzeba z tego powodu zaraz kogoś zabijać. Tolerancja, a ignorancja to dwie różne sprawy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2019 (edytowane) Masz 100 % racji, uświadamianie to podstawa ale to nie może łączyć się z jakimś totalnym, że tak powiem potępianiem użytkowników którzy tego nie rozróżniają z racji np. swojego wykształcenia ewentualnie całkowitym brakiem wykształcenia. Ja mam to szczęście, że kończyłem szkoły w latach siedemdziesiątych i i do dzisiaj została mi w pamięci wiedza wówczas zdobyta. Edytowane 14 Kwietnia 2019 przez aniewa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszekf Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2019 15 godzin temu, mrarek napisał: Jak chcecie wlewać olej korkiem od bagnetu, jeśli 10 cm niżej ma średnicę 10 mm Ja mam w 1.5 dci 110 koni z fap z 11 roku, jeden korek właśnie z bagnetem. Czy długo się nalewa, chyba nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi