MichalVTS Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2019 z 2.0 TCe możliwe że nie takie. Tam z kolei masz pasek rozrządu i czasem kulejące KZFR, ale to o tym silniku musi Ci ktoś inny poopowiadać. Ja Ci powiem tylko tyle, że nie dość, że Grandtoura z tym silnikiem to ciężko będziesz miał znaleźć, a jak znajdziesz, to szykuj tak gdzieś z 10 tys. zł więcej niż za podobne z 1.4TCe. UPG - Uszczelka pod głowicą. diagnozować można tak, że albo obserwujesz jak ubywa płynu chłodniczego, albo są specjalne zestawy na internetach do sprawdzania (koszt chyba 20 zł) Mnie rozrząd kosztował około 2 tys. zł na częściach z ASO robione w FranceExpert we Wrocławiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Uszczelka pod głowica. UPG. Częsty problem w 1.4 tce. Co do przebiegu 200 tys. Dla mnie to jest granica. Użytkuje samochody od nowości do właśnie takiego przebiegu. Z reguły przy 160 tys zaczynaja się wizyty w warsztatach. A to łożyska a to amortyzator a to łączniki. Po 200 tys zaczyna się grubiej. Także szukaj samochodu z małym przebiegiem. Warto dopłacić i później nie wkładać ;). To co pisze dotyczy aut marek „tanich, popularnych” Jak właśnie reno, Ford, Skoda, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silverek Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2019 (edytowane) 3 minuty temu, MichalVTS napisał: Mnie rozrząd kosztował około 2 tys. zł Sporo.. w moim 1.5 dCi wyszło jakieś 700 - 800 zł (oryginalne części + robocizna). Edytowane 1 Sierpnia 2019 przez Silverek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalVTS Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Sporo, nie sporo, biorąc pod uwagę, że jest na łańcuchu i dostęp taki, że trzeba wyjechać silnikiem, to myślę, że rozsądnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartasKRK Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2019 3 godziny temu, MichalVTS napisał: z 2.0 TCe możliwe że nie takie. Tam z kolei masz pasek rozrządu i czasem kulejące KZFR, ale to o tym silniku musi Ci ktoś inny poopowiadać. Ja Ci powiem tylko tyle, że nie dość, że Grandtoura z tym silnikiem to ciężko będziesz miał znaleźć, a jak znajdziesz, to szykuj tak gdzieś z 10 tys. zł więcej niż za podobne z 1.4TCe. UPG - Uszczelka pod głowicą. diagnozować można tak, że albo obserwujesz jak ubywa płynu chłodniczego, albo są specjalne zestawy na internetach do sprawdzania (koszt chyba 20 zł) Mnie rozrząd kosztował około 2 tys. zł na częściach z ASO robione w FranceExpert we Wrocławiu. Dzięki za wyjaśnienia. Rozumiem że Rozrząd w 1.4tce jest na łańcuchu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2019 5 minut temu, dzixonPP napisał: Rozrząd w 1.4tce jest na łańcuchu? Łańcuch w 1,4 TCe nie należy do trwałych, jest 1-no rzędowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartasKRK Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2019 (edytowane) W 1.4 można się nadziać. 2.0 drogi... Zaczynam się zastanawiać nad dieslem... W przebieg auta nie chce się wierzyć... Druga sprawa to ta oklejona maska. Niska cena + szwajcar więc może być mina. Pewnie walnięty w przód. Kwestia tego co i jak było zrobione? https://www.olx.pl/oferta/megane-3-2-0-tce-180km-96-tys-privilege-skory-solar-dach-zamiana-CID5-IDzS1Ig.html Edytowane 1 Sierpnia 2019 przez dzixonPP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalVTS Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2019 @Andrzej-2010 co do jednorzędowości łańcucha w 1.4TCe to bym się zastanowił, bo jak dobrze pamiętam był jednak wielorzędowy, a jak chodzi o jego trwałość, to mój po 200tys. był co prawda lekko rozciągnięty, ale nie do stanu krytycznego, także pojeździł by jeszcze ze 30 tys. @dzixonPP tego 1.4TCe tak łatwo nie odpuszczaj, bo w cenie do 25 tys. zł spokojnie znajdziesz dobry egzemplarz z przebiegiem niższym niż 200tys. km, a jak nie był katowany i sam będziesz o niego dbał, to pojeździ długo i będziesz miał dużo frajdy z tej jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartasKRK Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Nie poddaje się i szukam dalej. Najbardziej w sunie i teresuje mnie ten egzemplarz z 1 posta. Jeet u mnie w mieście i widać że nic nie było z nim kręcone. Kwestia tego jak ktoś dbał o ten samochód... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2019 11 godzin temu, MichalVTS napisał: co do jednorzędowości łańcucha w 1.4TCe to bym się zastanowił, Łańcuch rozrządu 1-no rzędowy ( taki sam dla TCe ; 0,9 ; 1,2 ; 1,4 ) jest kiepskiej jakości. Warto go sprawdzić w momencie zauważenia ; - głośnej pracy silnika (diesel), - błędów wypadania zapłonu, - po przebiegu ok ; 150.000 km, bo może ; - ocierać o pokrywę głowicy i rozrządu, co powoduje produkcje opiłków metalowych, - opiłki metalowe dostają się do oleju i może być kłopot z ; - panewkami , - wałkami w głowicy , - turbiną, Po wymianie rozrządu, koniecznie należy ; - wymienić olej i filtr oleju ; to minimum, - warto zrobić płukankę silnika ; - żeby opiłki nie pływały w oleju. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartasKRK Opublikowano 3 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2019 (edytowane) A jak się spisują silniki diesla? Najlepiej szukać 1.5, 1.6 czy 2.0? Jeszcze chyba 1.9 były? Edytowane 3 Sierpnia 2019 przez dzixonPP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 3 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2019 (edytowane) 2 godziny temu, dzixonPP napisał: A jak się spisują silniki diesla? Bardzo udane były silniki 1,9 dci/130 KM, Poprawiono wszelkie niedociągnięcia 1,9 dci/120 KM, Dużo większa dostępność za rozsądne pieniądze, Warto przestudiować temat ; Na Co Zwrócić Uwagę Przy Kupnie MEGANE II /1,9/ Dci /120 KM do roku 07.2005 Edytowane 3 Sierpnia 2019 przez Andrzej-2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lendis Opublikowano 3 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2019 Dnia 1.08.2019 o 20:18, dzixonPP napisał: W 1.4 można się nadziać. 2.0 drogi... Zaczynam się zastanawiać nad dieslem... W przebieg auta nie chce się wierzyć... Druga sprawa to ta oklejona maska. Niska cena + szwajcar więc może być mina. Pewnie walnięty w przód. Kwestia tego co i jak było zrobione? https://www.olx.pl/oferta/megane-3-2-0-tce-180km-96-tys-privilege-skory-solar-dach-zamiana-CID5-IDzS1Ig.html Patrzyłem na niego również. Ale - 1. wisi już trochę czasu, choć cenę ma fajną. 2. prędzej uwierzę w Muminki niż taki przebieg. 3. mojej żonie nie podoba się kolor xD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartasKRK Opublikowano 3 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2019 Te dwa kolory to jest dramat. Gość twierdzi że maska nie jest oklejona tylko ze to lakier. Kupił już taki i nie interesowało go dlaczego samochód jest w dwóch kolorach. Chyba że wychodziło coś takiego? Zaczynam intensywnie myśleć o czymś zza naszej zachodniej granicy. Ceny wyższe. Wiadomo. Ale przynajmniej spory wybór na mobile.de. Za 2.0 TCE będzie nadal ta akcyza 3.1%? Myślałem żeby rozejrzeć się za jakąś firmą która ściąga auta na zamówienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Refild Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Ani jeden ani drugi czekaj i szukaj z czasem sie pojawi jak grom z jasnego nieba odpowiedni model dla Ciebie. Wszyscy tak cisna na te 1.4 Tce ja mam dwa jeden ma blisko 150 tys drugi ma 67tys jeden i drugi wrecz nieslyszalny dla ucha jak stoi na jałowym biegu bez włączonego klimatronika opcja off. dlatego przy zakupie takiego autka warto. odpalic autko i wylaczyc wszystko co sie w kabinie da , wysiasc z autka i kucnac przy prawym przednim kole jak nie slyszysz nic to znaczy ze rozrzad jest ok nic nie ociera itp. trubina , podczas probnej jazdy powinna napedza plynnie auto nie powinno byc chwilowego zatrzymania doładowania czy tez szarpniecia sprzęgło , podczas ruszania cypa w podloge do 4-5 tys obrotow i zmiana biegu na 5-ty jak sie nic nie slizgnie czy nie szarpnie a bedzie powoli napedzac to jest ok tyle z moich tce ktore uzytkuje juz 2 lata i przezylem z nimi tylko dobre chwile , olej co 8-9 tys km wymieniam az jest herbaciany wiem ze wtedy zywotnosc lancucha jest wydluzana i za kazdym razem zakupu auta warto wymienic olej i filtry tym bardziej ze cena kompletu to mniej niz 150zł polecam tce 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi