emigrant_ Opublikowano 29 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2020 Tak i nie ma nic o 30 na okres letni. Silnik 1.3 to całkowicie inna konstrukcja, więc tutaj fabrycznie pewnie jest rekomendowany 5W-30. Dla 1.2 fabrycznie rekomendowany 5W-40. Według instrukcji: powyżej -15 °C 10W40, 5W40 powyżej -20 °C 10W40, 5W40 powyżej -25 °C 5W40 powyżej -30 °C 0W40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 29 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2020 Faktycznie poszybowali z tą lepkością. Ta 10W to lekka przesada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 29 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2020 Oleje RN17; RN17 FE i RN RSA są olejami przeznaczonymi dla silników benzynowych ; - z wtryskiem bezpośrednim, - z GPF dla benzyn, - do walki ze zjawiskiem LSPI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emigrant_ Opublikowano 29 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2020 No dobrze, pozostanę z tym 5W-30 RN17. Zobaczymy jak on się sprawdzi latem w upały. To nie jest wymysł ASO, żeby ten olej lać do 1.2, tylko nakaz z "góry". Być może i dobra decyzja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 29 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2020 Nie masz się czym przejmować, oba oleje są OK, megane, szczególnie z silnikiem 1.2 tce to nie wóz sportowy wiec parametr 30 czy 40 nie stanowi różnicy (odnosi się on do zachowania lepkości w różnych warunkach temp zewnętrznej). Fajnie jak mógłbyś sobie podejrzeć maksymalna temp oleju, bo u mnie np w vw z silnikiem 2.0 tdi w upaly na pełnym ogniu (autostrada - prędkości powyżej 200km/h przez długi czas - temp oleju nigdy nie przekroczyła mi 132 stopni). przykladowo ładnych pare lat temu do BMW z silnikiem 3.2 benzyna lałem olej castrol tws 10w60 - oczywiście syntetyk. Na innym po ostrej jeździe głowica grała jak fortepian tyle że tam pod maską było 321 koni i latem jak się nagrzał temp pod maską sięgała lekko 80-90 stopni - gorąc taki że po otwarciu maski trzeba było chwile poczekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emigrant_ Opublikowano 30 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2020 (edytowane) Charakterysytki Elfa Evolution 900 SXR 5W-40 RN710 i Elfa Evolution FULL-TECH R 5W-30 RN17. Edytowane 30 Grudnia 2020 przez emigrant_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 30 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2020 Rn-17 lepszy dla filtra cząstek stałych. Być może liczba zasadowa osiągnięta droższymi dodatkami niż w SXR. No i na tym oleju powinien odrobinę mniej palić paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mausus Opublikowano 30 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2020 19 godzin temu, emigrant_ napisał: Ktoś coś od strony technicznej? Olej ten jest przeznaczony do silnika 1.33 tce z tak zwanym popularnie DPF-em. W zwiazku z filtrem cząstek stałych olej wytwarza mniej popiołu przec co filtr sie nie zapycha. Ale silniki 1.2 tce nie miały dpf-a więc nie mam piojecia czemu taki olej Ci wlali?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emigrant_ Opublikowano 30 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2020 Dzwoniłem przed chwilą do ASO jeszcze raz spytać jaki olej dokładnie wlali. W systemie już jest dokładna nazwa oleju a nie numer OEM i został wlany RN17 EVO RN-TECH ELITE 5W-30 - takie jest dokładne info w systemie w ASO mego samochodu. Tego oleju będę się trzymać, tylko pod nazwą FULL-TECH R, bo taki oficjalnie jest sprzedawany na polski rynek. Chyba, że ktoś z Was zaneguje ten olej i koniecznie wrócić do starego 5W-40. To będę rozmyślał co robić. Ja za bardzo na olejach się nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 30 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2020 Warto zaznajomić się z tematami; - Megane III phII ; Terkotanie w zakresie 2200-3000 , - Megane III phII ; Przedostawanie się paliwa do oleju 1,2 tce 115KM 4 godziny temu, emigrant_ napisał: Tego oleju będę się trzymać, tylko pod nazwą FULL-TECH R, bo taki oficjalnie jest sprzedawany na polski rynek. Chyba, że ktoś z Was zaneguje ten olej i koniecznie wrócić do starego 5W-40. Olej ELF EVOLUTION - RN – TECH SPORT 0W40; - bardziej jest zbliżony parametrami do starego oleju, - ale z racji syntetyku - jest bardziej stabilny w parametrach z upływem czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kometon Opublikowano 30 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2020 5 godzin temu, emigrant_ napisał: został wlany RN17 EVO RN-TECH ELITE 5W-30 Około miesiąc temu byłem w ASO z przekonaniem, iż zostanie wlany olej ELF SXR 900 5W40. Zostałem poinformowany, iż zmieniły się normy i otrzymałem taki sam olej jak u Ciebie, czyli RN17 EVO RN-TECH ELITE 5W-30. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emigrant_ Opublikowano 30 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2020 Idę o zakład, że pewnie spora część ludzi nawet nie wie, że od którejś wymiany jeżdżą już na 5W-30. Nie są tego świadomi. Głównie tyczy się tych osób co mają wykupioną przedłużoną gwarancję na 4 lub 5 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Schvenck Opublikowano 31 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2020 Jak ja np robię w sklep.renault.pl przeglądy z wymianą oleju to pokazuje mi takie coś. Na stronie zatem pokazuja inne rzeczy niż leja w rzeczywistości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 31 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2020 Normę RN17 spełniają ; - Elf evolution RN-TECH ELITE 5W-30 - Neste PRO 5W30 - Eurol Elance 5W30 - Yacco lube RN 17 5W30 - Castrol GTX 5W30 RN17 - Shell Helix Ultra Professional AR-L 5W-30 RN17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogus Opublikowano 6 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2021 (edytowane) Mała uwaga do Andrzej-2010 Żaden z wymienionych w poście olejów nie jest olejem syntetycznym, to wszystko oleje klasy III, hydrokrakowane oleje mineralne z niewielka domieszką PAO, a o estrach to można zapomnieć Wspomniany Neste nie spełnia normy RN17 mamy do wyboru Elf, shell, Yacco, Castrol, Ravenol i Motul Jest jeszcze Motul Specific 17 i Ravenol RNV, którego używam i który ma chyba najlepsze parametry ze wszystkich dostępnych RN 17. Edytowane 6 Stycznia 2021 przez pogus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi