krzys2263 Opublikowano 12 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2021 Witam jaki akumulator do megane 3 1.9 dci 130 km. Na zdjęciu mój obecny ale nie mogę dobrać takiego samego z takimi parametrami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 12 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2021 To varta więc kup vartę bardzo dobre akumulatory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzys2263 Opublikowano 12 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2021 Bardziej chodzi mi tu o parametry bo ciężko dobrać albo prąd rozruchowy jest mniejszy albo amperogodziny są większe i nie wiem czy mogą być jakieś większe lub mniejsze żeby dobrze działało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jottar Opublikowano 12 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2021 (edytowane) Weź pojemność taką samą, prąd rozruchowy może być większy. Varty Silver występują na pewno w pojemności 70 Ah i 760A na rozruch. Co do samej marki Varta to też całe moje motoryzacyjne życie z nich korzystałem, ale podobno ostatnio to już nie ta sama jakość co kiedyś. Edytowane 12 Stycznia 2021 przez Jottar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 13 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2021 Zwróć uwagę na wyprowadzenia w akumulatorze, by pasowały, gdyż są robione na dwa sposoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzys2263 Opublikowano 13 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2021 A mam jeszcze pytanie . Zna ktoś wymiary akumulatora do megane 3phI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omega Opublikowano 13 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2021 Są różne, ale ten na pewno będzie pasował. Wymiary masz podane na aukcji: Varta Silver Dynamic Trio E44 SD577400078 77Ah/780 GDAŃSK - Allegro.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack3226 Opublikowano 13 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2021 Na naklejce masz oznaczenie typu obudowy L3 - to określa i wymiary i położenie biegunów. 278 x 175 x 190 Szukałeś po numerze Renault : 8200377287 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilion11 Opublikowano 10 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2021 W mojej Megan dogorywa 12-sto letni akumulator Varta 70Ah 760A. Czy jest sens kupowania akumulatora wykonanego w technologii EFB lub AGM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 10 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2021 Ja bym kupił normalny. Nie masz S&S lub ESM więc po co przepłacać. Nie sądzę, że dłużej pożyje niż zwykły akumulator. U mnie Varta już służy ponad 9 lat. esm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omega Opublikowano 10 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2021 Też bym nie przepłacał. Sam też jeżdżę na marce VARTA. Proponowałbym Ci ten z wyższej linii SILVER: Varta Silver Dynamic Trio E44 SD577400078 77Ah/780 GDAŃSK - Allegro.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilion11 Opublikowano 10 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2021 Tutaj zdjęcie oryginalnego aku w mojej Megi. W/g tego co czytałem tutaj https://[ciach]-forum.pl/Watek-SCENIC-III-Wymiana-Akumulatora-z-systemem-START-STOP?page=3 to jest to aku w technologii AGM. To w jakim celu producent wkładał lepszy niż potrzeba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 11 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2021 9 godzin temu, bilion11 napisał: To w jakim celu producent wkładał lepszy niż potrzeba? Kto bogatemu zabroni? Akumulator o wyższej technologii może być używany bez problemu w standardowej instalacji, Odwrotnie - raczej nie - bo w krótkim czasie padnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilion11 Opublikowano 12 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 Wybór padł na Moll 81070 AGM 70Ah 760A. Dostałem dobrą cenę i trzyletnią gwarancję. Za 130 zł kopii kruszył nie będę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boski Opublikowano 14 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2021 Panowie, podepnę sie z moim akumulatorem. W moim Scenicu 1.6 16V Benzyna z 2015 roku (scenic III phII) mam o dziwo oryginalny od zakupu nowego samochodu akumulator 60Ah, 510 A (długość 24 cm). Konfigurator przewiduje dla mojego samochodu akumulator od 50 do 53 Ah i 450-480 A. Do tego w wymiarach długości 21 cm. Samochód garażowany pod gołym niebem, nie miałem z nim nigdy problemów, podładowywany zawsze przed zimą. No ale powoli kończy się aku i myślę o nowym. Czy mam brać mniejsze akumulatory takie jakie przewidują, czy mogę zapakować sobie 60Ah i 540 A ? Myślałem o varcie Blue Dynamic 560 127 054 Ten akumulator w konfiguratorze wyskakuje pod model scenica 2.0 16V. Czy w moim samochodzie nie będzie z nim problemu? Czy bardziej brać mniejszego niż ten co był obecnie? I jeszcze jedno. Jak wymontować stary aku? Tam od plusa odkręcać tę nakrętkę za obudową akumulatora z tyłu, co by kabel plusowy podnieść? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi