konwil Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 No i jeszcze czujniki ciśnienia Przynajmniej u mnie - dlatego ja na razie pozostanę przy alu i wymianie opon. Niestety, jak ktoś nie lubi kołpaków - jak ja - felgi CS co 2-3 lata wypadałoby wypiaskować i pomalować - dośw. z Megane II, które również mnie zniechęca to wydawania 500 zł na czarne felgi. W kwestii opon, to mam dwóch faworytów, tj. Michelin albo Nokian. Ceny podobne, o Nokianach dużo dobrego czytam; o Michelinach Alpinach się nikt nie wypowiada, więc bazuję na własnym doświadczeniu (mam z 2016 roku w Megane II, miałem z 2003 w Oplu Agila). Czas decyzji zbliża się nieuchronnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomgrandtour Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Bierz Alpiny w ciemno. Mam u siebie 5 i stwierdzam że tak cichych opon nigdy nie miałem, przy nich letnie Energy Savery to wyjce, a mam od nowości. Odwlekałem wymianę na letni zestaw, ile się dało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Dzięki za opinię; skłaniam raczej się ku Michelinom 1 godzinę temu, tomgrandtour napisał: przy nich letnie Energy Savery to wyjce To prawda Mam w dwóch autach i faktycznie nie są ciche. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mtrzeci Opublikowano 11 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 Sorry, że tak z pierwszego posta, ale temat jest dosyć pilny, bo od niedawna śmigam Megane 3 z 2012 roku. Wersja z dieslem i w kombi. Muszę kupić do niej opony zimowe. Mam w niej obecnie letnie Goodyeary w rozmiarze 195/65 R15 Na zimę chciałbym kupić coś dobrego, ale przy tym nie wydawać nadmiernej ilości gotówki. Zastanawiam się nad tymi Nokian WR 4D: https://www.oponeo.pl/model-opony/nokian-wr-d4 Ktoś może już na nich śmigał i ma jakieś doświadczenie? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niebianskaskurwoala Opublikowano 11 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 Dobre opony, ale poszukaj na ceneo i allegro, bo tam zazwyczaj jest sporo taniej np.: http://allegro.pl/4x-opony-zimowe-195-65r15-91t-nokian-wr-d3-2017-i6959749969.html Swoją droga zazdroszczę 15 calowych opon - nie dość, że dużo tańsze, to i komfort znacznie lepszy (a nie oszukujmy się - meganka w kombi i dieslu nie służy do pokonywania łuków i szykan niczym w F1 ;) ). Ja w tej cenie za 16 calach mogę kupić jedynie chinole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tiagra4700 Opublikowano 12 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2017 Dnia 11.10.2017 o 07:52, niebianskaskurwoala napisał: meganka w kombi i dieslu nie służy do pokonywania łuków i szykan niczym w F1 ;) ). Ja w tej cenie za 16 calach mogę kupić jedynie chinole. Chyba leciutko przesadzasz za ok. 800 zł z przesyłką można mieć komplet nowych Barum Polaris 3 - a moim zdaniem to są dobre opony. A jeszcze taniej Dębica - a to też nie jest chinol a tym bardziej "no name" ;) Oczywiscie mowa o rozmiarze 205/55/16. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 12 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2017 (edytowane) Potwierdzam. Barumki niby klasa budżetowa ale oponki ekstra. Przejeździłem na nich służbowo (Skoda Fabia kombi, Opel Astra kombi) i prywatnie (Renault Megane I coupe) tysiące kilometrów bez żadnych przygód. Kiedy auta leżały po rowach lub tańczyły po drogach ja po prostu jechałem. Edytowane 27 Stycznia 2018 przez pbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niebianskaskurwoala Opublikowano 13 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2017 Cytat Chyba leciutko przesadzasz Faktycznie nie sprecyzowałem - ja we wszystkich megankach wybieram tylko 205/60 R16. I faktycznie sama zmiana z 55 na 60 powoduje podniesienie ceny o klikaset złotych + brak niektórych modeli opon (które są w profilu 55, a w 60 już nie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 13 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2017 (edytowane) Co Ci daje taki zabieg i jakie ciśnienie wtedy stosujesz? Edytowane 13 Października 2017 przez pbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rocker82 Opublikowano 18 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2017 (edytowane) Panowie, do GT 180KM kombi, jakie polecacie zimówki - zaznacze że chce na felgach stalowych - z przyzwyczajenia - co by alu zaoszczędzić. Widzę, że jeśli chodzi o wymiar to najlepiej pasuje 205/50/R17 lub 205/55 R16 Czekam na opinie. Edytowane 20 Października 2017 przez rocker82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trasek Opublikowano 25 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2017 Kupiłem Goodyear Ultra Grip 9 i zastanawiam się czy kupić nowe felgi stalowe (aktualnie aluminium 205/55/r16) czy pozostać przy aluminiowych. Wydać 800 zł na czujniki + 450-600 na felgi stalowe robi nam się kwota podobna do kupna nowych felg aluminiowych (lub wypiaskowania starych ze 3 razy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 25 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2017 Dnia 24.08.2017 o 11:47, konwil napisał: W kwestii opon, to mam dwóch faworytów, tj. Michelin albo Nokian. Nie ma to jak cytowanie siebie Ale, do rzeczy: wybrałem Micheliny Alpin 5, cena lekko niżej niż teraz w serwisie oponeo. Mam ustawiony montaż na 6.11. Aha, potwierdzone info - opony już czekają - że data produkcji to 2017.09, piszę to bo długo były w sprzedaży ale 2016.09 - w takiej samej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blake Opublikowano 25 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2017 Ja kupilem nalewki 4 sztuki firmy domin dałem 600zl za wszystko i też jest super 17/205/55 na alusy ori Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blake Opublikowano 25 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2017 Nie, aktualnie mam tak letnie i na zimę też wezmę, przyda się wyższa guma na zimę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beza Opublikowano 25 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2017 Panowie obecnie mam na oryginalnych alufelgach letnie 16" 205/55, jaki inny rozmiar zimówek mogę złożyć? Wiele osób poleca mi na zimę 195, czy nie będzie problem z alu przy tej szerokości opony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi