mireczek01 Opublikowano 5 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2017 Pierwsza wycena zawsze jest zaniżona, a już się klient zgodzi i będzie po kłopocie. Pisz, że się na nią nie zgadzasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_c Opublikowano 6 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2017 Na jaką kwotę może być kosztorys ubezpieczalni jak obstawiacie? Czy warto to naprawiać bo skłaniam się, że ja i Megi jakoś to przeżyjemy i dalej będziemy współpracować , obiecałem jej że wymienię jej płyny oraz zregeneruję /naprawie hamulce (zaciski) :) Miałem podobną szkodę w Scenicu, ubezpieczyciel wycenił szkodę tak jak u Ciebie 1200 zł, następnie podniósł na 1500 zł. Skończyło się na odstawieniu samochodu do autoryzowanego serwisu który skasował ubezpieczyciela na ponad 7 tys w tym samochód zastępczy na 3 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebcio76 Opublikowano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 (edytowane) Wycena ASO Forda 2743zł odwołanie napisane i czekam. ... no i mimo kilku monitów pisemnych , telefonicznych dodatkowej wyceny brak jedynie usłyszałem że wycena Aso została zaakceptowana i mogę odstawić auto na bezgotówkową naprawę a gotówki nic nie podniesiono jak na razie. Dostałem kolejną wycenę.. UWAGA!!!! kwota ( różnica mnie powaliła. Kwota na naprawę pojazdu pierwotna 1208.09zł po reklamacji to 1 239,45 zł brutto Nie wiem czy się śmiać płakać czy iść do adwokata po ładne pismo odwoławcze. Napisałem do firmy która skupuje szkody oraz reprezentuje pokrzywdzonych. dodane 21.01.2017r. Wczoraj dostałam propozycję od firmy skupującej szkody..... oni chcą zarobić ale moim kosztem zaproponowali mi 61zł słownie sześćdziesiąt jeden złotych. żenua :( szkoda mi kasy i czasu na prawnika i sądy. Chyba odpuszczę. Na przyszłość tylko bezgotówkowo naprawiam . Edytowane 21 Stycznia 2017 przez sebcio76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 26 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 Czyja Meganka została zniszczona przez beemke pisowskiej maciory pod Toruniem???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 18 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2018 16.03 zapamiętam na długo. W tym dniu trochę zmieniły się warunki na drodze i zrobiło się ślisko. I miałem pecha bo na moim aucie zaparkował kurier z DPD. Chciał i wmówić, że nic mi się nie stało, bo dostałem w hak. Zadzwoniłem na policję, bo nie lubię jak ktoś mi próbuje sprzedać kit. Policja przyjechała po ok 3 godzinach (wiadomo warunki pogodowe plus dużo zgłoszeń). Dostał na dzień dobry 500zł i 6 punktów. I teraz co mam uszkodzone w aucie porysowana blenda od podświetlenia tablicy rejestracyjnej. Wyrwany zderzak przy błotnikach oraz inna szerokość szczeliny między klapą a zderzakiem po lewej jak prawej stronie auta. Na plastiku zderzaka widać odbicie chyba ramki tablicy od mercedesa. Jestem ciekaw jak podłoga i będę się domagał pomierzenia punktów bazowych podwozia. Uderzenie niby było z prędkości 5km/h według kuriera ale wydaje mi się że trochę więcej miał, bo auto na hamulcu przepchnął o około 60-70cm do przodu. Zdjęcia zamieszczę później jak zrobię podczas oględzin w ASO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 18 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2018 Tak dla uzupełnienia wiedzy: to teraz jest z marszu 500 zł, 6 pkt. za spowodowanie w sumie niegroźnej kolizji bez skutków zdrowotnych dla uczestników czy gościu z DPD się próbował kłócić i dostał górną granicę? Nijak się to ma do gościa, który wyprzedzając SUV-em BMW z prawej strony na autostradzie rozwalił rodzinkę w Octavii - i też dostał 500 zł (tak głoszą media). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit-men Opublikowano 18 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2018 Taki taryfikator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 18 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2018 @konwil dostał na dzień dobry za nie zachowanie bezpiecznej odległości a warunki były bardzo kiepskie, bo po kanapkę się schylił, a korek był przede mną. I podejrzewam, że prędkość miał większą niż te jego deklarowane 5km/h jak uderzył, myślę że mógł mieć coś około 15-20km/h. Bo szarpnięcie w aucie było spore i ładnie uderzyłem głową w zagłówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 18 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2018 Jak wyjdzie ruszona podłoga to masz szkodę całkowitą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 19 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2018 @meganecoupe02 oglądałem auto od strony bagażnika i wygląda, że jest OK. Ale to się okaże jak zderzak się zdejmie. Ma chwilę obecną do wymiany jest zderzak, klapa do naprawy i malowania. Jeszcze zostaje sprawa haka. I co ciekawe kurier jeździ na ubezpieczeniu dielerskim czyli 30 dniowym. Ciekawe co na to PZU. I fajny mam przebieg tylko 37 tys. km. od nowości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papf Opublikowano 16 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2019 Ehhh, no i tyle z oryginalnego lakieru na całości... Dobrze że był honorowy i zostawił kontakt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 1 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2019 Prawie rok minął od szkody jaką miałem. Koszt naprawy w ASO wraz z autem zastępczym od nich (najnowsze Clio z przebiegiem 15km dostałem) zamknął się kwotą 7000zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebcio76 Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2019 no i niestety ale stało się... :( wczoraj jadąc z rodziną megi dostała strzała w tył i pojechała na lawecie . A sytuacja wyglądała tak że facet który się przyczynił do kolizji stał większością auta(cinquecento) na prawym poboczu nagle zauważyłem że się włącza do ruchu(stał na wysokości znaku stop) , okazało się że nawraca na krzyżówce z podwójną ciągłą i kilkoma pasami ruchu. https://www.google.pl/maps/@52.3576466,16.9051113,3a,75y,23.67h,63.71t/data=!3m6!1e1!3m4!1s7_QQIiJEEW5_vpEUurWD4w!2e0!7i13312!8i6656 JA zahamowałem gwałtownie(hamulce są dobre) a gość jadązy za mną audi A3 niczego się niespodziewając się zdziwił i wjechał w tył meganki . Efekt widoczny na zdjęciach. Facet z cinkusia nawet się nie zatrzymał odjechał sobie jak by nic się nie stało. NA zdjęciach megi nie wygląda tak źle ale przy uderzeniu audi wjechało pod nią i pod spodem wyciągałem elementy z audi. Ściągnięta policja stwierdziła że facet z cinkusia popełnił wykroczenie ale nie był sprawcą i że nie zamierzają go ścigać ani nic w tym stylu . mimo że gość z A3 ma jego nr rejstr. Mówimy że są kamery nad ulica ale ponoć to tylko mierniki i że generalnie facet jest niewinny i nic mu nie zrobią. Koniec końców dowody rej. zabrane w obu autach i oba pojechały na lawecie, megi prawdopodobnie będzie miała szkodę całkowitą a niedawno była naprawiana, nowy aku, hamulce, opony, nowa tylna lampa, wypolerowana :( miał być jeszcze na kolejne lata . Teraz zostaje czekać na wycenę PZu co zapewne potrwa i potrwa bo będą odwołania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KDKJ Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2019 (edytowane) Gdybym wiedział o istnieniu tego tematu to tu bym wrzucił fotki. Wymuszenie busa (https://www.youtube.com/watch?v=iZYVs0oVGGg). Oba dowody rejestracyjne zabrane. Wyliczona szkoda całkowita. Koszty naprawy (bez zawieszenia) wyszły 16800zł. Finalna wycena: 1200zł za wrak (już sprzedany) i 7800zł z ubezpieczalni (kolizja z 9 lipca ("prezent" urodzinowy) a ja dalej jeżdżę zastępczym... Jak to powiedziała Pani z ubezpieczalni - "czekamy na opinie innych ubezpieczalni, wtedy mamy 2 tygodnie od otrzymania ostatniego dokumentu"). Dodam, że za zastępcze wychodzi już prawie 10000zł (2 dni i przekroczy tę sumkę), więc definitywnie warto przeciągać tę wypłatę. Kwoty w brutto. Edytowane 19 Sierpnia 2019 przez KDKJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebcio76 Opublikowano 12 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2019 Megi naprawiona mimo możliwości zrobienia szkody całkowitej przy kwocie 4100, ale zdecydowałem się naprawić. Kupiona: używana klapa, zderzak, lampy i tylny pas. Uszkodzone elementy polakierowano i dodatkowo polakierowano cześć progu i błotnika. Uszkodzenia wynikłe podczas załadunku / rozładunku auta z lawety o których się dowiedziałem przypadkowo bo lakiernik źle dobrał odcienie wiec złożyłem reklamację i będzie jeszcze raz lakierowana. Co do kosztów wyszedłem prawie na 0 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi