aniewa Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Były stosowane filtry białe , szare i czarne. Samo zdjęcie nie oddaje stanu filtra, warto zobaczyć co jest między lamelkami. Najlepiej wymieniać co roku, po dwóch latach na pewno wyglądałby nieciekawie. I tak masz szczęscie, że był dobrze założony a nie powyginany w harmonijkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Na filtrze są widoczne numery, może fachowiec rozpozna co to było założone. Wygląda na oryginał. Jedno co mnie martwi, to to ,że może ten filtr był od nowości? Bo teraz nawiew dmucha jak nigdy dotąd ;) A i jeszcze dodam, że jak go wyciągałem to wysypała się masa śmieci. W samym filtrze też było sporo towaru, wagę też miał sporą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czik3n Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Ja wymieniałem w megane co 10kkm czyli 2/3 razy w ciągu jednego roku, i za każdym razem był strasznie przesyfiony. Zakładałem węglowy (czarny jako nowy), a auto głownie jeździło ze mną albo po mieście, albo po autostradach nie po lasach więc wymiana rzadziej niż 2 razy do roku na jesień/wiosnę kiedy drzewa pylą najbardziej to samobójstwo dla samego siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Ja też wymieniam co 10kkm czy jest bardzo brudny? Nie tak tragicznie. Ale dla alergika wymiana filtra to konieczność. Ale wymiana w Megane jest akurat przykra. W L2 było dużo lepiej. A w peugeocie 206 to wogole przyjemność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czik3n Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Ja akurat alergikiem nie jestem, ale dostęp nie jest aż tak tragiczny, a cena węglowego nie tak wysoka żeby wdychać to co jest na starym filtrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omega Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2021 halas2, nie jest aż tak źle z wymianą, jak się temat przetrenuje. Ważne jest, aby kupować filtry ze wzdłużnym ułożeniem lamelek na długości a nie poprzecznym, wtedy jest łatwiej filtr ścisnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat_79 Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Filtr z pionowymi lamelkami jest lepszy Nic nie trzeba ściskać i martwić się, czy się rozpręży prawidłowo. A na poważnie: filtr z pionowymi lamelkami "kosi" się w romb. Dzięki temu lamelki się nie łamią, tylko elegancko składają. O tak: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2021 W dniu 9.04.2021 o 21:07, kacper69 napisał: Czy to możliwe, żeby tak wyglądał filtr po 2 latach? Bardziej niż mozliwe. Ja kiedyś po miesiącu musiałem wyciągnąć owy filtr i gdybym sam tego nie robił to pojechałbym do ASO z awanturą, że nie wymienili, tak był zasyfiony a ty się pytasz po 2 latach Dziwne, że po takim czasie jeszcze nie zgnił. Ja wymieniam czasem dwa razy do roku, tak koło połowy maja i potem przed zimą. Koszt na tyle niewielki a zdrowie i nieparowanie szyb cenniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2021 @omega Dla mnie temat z zginaniem filtra to porostu porażka. I jeszcze trzeba leżeć w progu. W Peugocie 206 otwierasz maskę wyciągasz filtr wkładasz nowy i zamykasz maskę. W L2 jedna śruba odkręcasz schowek. Potem dwie śrubki obudowy filtra i też po temacie. Wygodnie szybko bez łamania kręgosłupa. Ale muszę przyznać że w C5 II jest gorzej bo przeszkadzają jeszcze pedały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omega Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Fakt, kręgosłup trzeba przećwiczyć. Jak wymieniam sam, to też kładę się na plecach na progu. ps. a kiedyś w powiedzeniu było, że nawet wieloryb może się przecisnąć przez ucho igielne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Omega, Z tym wielorybem to przesadziłeś, to był tylko wielbłąd ? Dopatrzyłem się na tym filtrze jakiegoś kodu-daty :"1627" więc albo w ASO wkładają filtry co mają 3 lata, albo... nie wkładają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bazyl123 Opublikowano 1 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2021 Ma może ktoś zwymiarowane te dwie śrubki na klucz T20 od pokrywki filtra, chcę je kupić i samemu wymienić filtr. Do tej pory ASO wymieniało i śrubek nie wkręcili - masakra ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 1 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2021 (edytowane) Nie wkręcili bo są niepotrzebne. Klapka jest na zatrzaski Edytowane 1 Maja 2021 przez Sarna1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bazyl123 Opublikowano 2 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2021 14 godzin temu, Sarna1 napisał: REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.13 - aniewa Jest na zatrzaski ale minimalnie się rusza, zapewne szczelinami przelatuje lewe powietrze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi