msek Opublikowano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Czerwony pod lampę cofania. Czarny gdziekolwiek bo to masa ale możesz też pod lampe. Różowy do plusa po zapłonie. Co do lamp cofania. Zobacz miernikiem (jeśli masz) na którym kablu masz zasilanie po wciśnięciu wstecznego. Masa (dwa czarne) jest podwójna bo pewnie wspólna z inną żarówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit-men Opublikowano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Wydaje mi się, że za dużo kombinujesz przecież tam potrzebujesz tylko zasilanie czyli + 12V i to bierzesz z zasilania światła cofania (po włączeniu wstecznego biegu zapala się lampa cofania czyli masz podane +12V zawsze po zapłonie silnika) oraz drugi przewód podłączasz do masy lampy czyli masz -12V i to powinno wystarczyć aby układ pracował prawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mpepe Opublikowano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 (edytowane) Mam miernik jutro sprawdzę co i jak. Rano połączę kabelki i zobaczymy jak to śmiga. Dzięki za pomoc Edytowane 17 Stycznia 2015 przez mpepe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytus Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Ja instalowałem również Valeo na tyłu. Z wiązki oryginalnej, która była pod tapicerką wziąłem ACC a + i masę z lampy wstecznego. Hatchback ma lampę wstecznego w słupku a nie w klapie, więc było prościej. Poczytaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mpepe Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Jesteś zadowolony z tych czujników ? Ja dzisiaj odpaliłem i powiem szczerze że nie działa to super dokładnie, jeżeli w tyle jest jakaś przeszkoda np drzwi czy ściana lub samochód to jeszcze jeszcze... ale jak próbowałem sam wchodzić w pole "widzenia" czujników zdarzało się, że nie załączały się od razu a dopiero 20 cm przed nimi. Woytus Miałeś prąd w oryginalnej wiązce pod pdc? ja mam dwie wtyczki z oryginalnej wiązki ale niestety nie ma w nich prądu właśnie wpadłem na pomysł, że może nie być wsadzonego bezpiecznika pod ten obwód może orientujesz się który to jest albo co może być przyczyną, że nie ma tam prądu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manek33 Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Witam, jeżeli masz cała instalację pod parktronica to napięcie powinno być w kostce 16 pinowej na zacisku nr.1 Bezpiecznik jest w module zabezpieczeń 1337 pod maską nr.7(zobacz w pliku PLATFUSI) ale jest on wspólny do kilku obwodów więc na pewno masz go w aucie. PLATFUSI.PDF 0008_A3_Parktronic.PDF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mpepe Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 ok dzięki wczoraj wpiąłem się pod gniazdo 12v takie jak do lodówki czy zapalniczki w bagażniku bo obczaiłem, że megana ma wyłącznik czasowy prądu w obwodzie który rozłącza zasilanie około 2 minuty po wyciągnięciu karty. A myślałem, że w zapalniczce jest stałe 12v bo jak wcześniej sprawdzałem po wyciągnięciu karty to napięcie było ale miałem wsadzoną ładowarkę do gniazda która się nagle wyłączyła. Cholera trudno przesiadać się z Hondy do Renault wszystko inne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytus Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 (edytowane) Ja z czujników jestem mega zadowolony. Działają wyśmienicie, jakoś przez 5 lat użytkowania Megi nie mogłem jej tyłu wyczuć a czujniki dodały mi pewności nie mam teraz problemu aby zaparkować np. równolegle na żyletki. Ja ACC wziąłem z tych kostek na zdjęciu, ale nie pamiętam której i który pin. Dodatkowo na ten przewód założyłem włącznik, aby w razie przyczepki (w przyszłości może będzie hak) móc je wyłączyć. Edytowane 19 Stycznia 2015 przez Woytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mpepe Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 (edytowane) Ja niestety w oryginalnych kostkach nie mam prądu więc musiałem kombinować być może nie mam bezpiecznika wsadzonego od tego obiegu kolega manek33 zamieścił inf gdzie powinien ten bezpiecznik być w wolnej chwli sprawdzę to dzięki zadotychczasową pomoc. Edytowane 20 Stycznia 2015 przez mpepe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manek33 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Woytus dziwię się że nie zrobiłeś czujników w oryginale, masz gotową instalację, ja nie miałem nic, ale opłaciło się, jestem Mega zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytus Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 A czym by to się różniło? Wy macie tylko w pikanie w Megance a ja mam jeszcze wskaźnik odległości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 W megi szału nie ma ,w SIII już lepiej bo pokazuje na liczniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mpepe Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Dzisiaj pobawiłem się czujnikami na parkingu w sumie to... działa ale gdybym wiedział, że jest w aucie gotowa instalacja zakupił bym oryginała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msek Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 (edytowane) I ja tak właśnie zrobiłem. Co oryginał to oryginał ;) Jeszcze mnie męczy przód ;) Juz chciałem sprzedawać wiązkę tylną ale chyba się skuszę i wykorzystam ja na przód latem. Edytowane 20 Stycznia 2015 przez msek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytus Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 W megi szału nie ma ,w SIII już lepiej bo pokazuje na liczniku Tak mam w Lagunie :lol: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi