Maks79 Opublikowano 5 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 Lukas a u Ciebie nie jest tak, że problemem jest nie rozmiar opon, ale felgi (od Laguny tak?), które są szersze (6,5 zamiast 6) i mają złe ET (50 zamiast 43) i co byś nie kombinował z oponami to i tak będzie obcierało ... tak sobie gdybam tylko ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas.s Opublikowano 5 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 Fakt, fele są od Lagi i co do ocierania to mam w planach dystanse ale to nie zmienia faktu że nie wiem co na nie naciągnąć :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salomono Opublikowano 14 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2011 Czy felgi R16 o profilu 45 ,50,55 na dystansach będą obcierać?? (MEgane Classic I PhI) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 16 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2011 a co to jest profil felgi? Podaj takie dane: średnica felgi szerokość ET i wymiary opony, to wtedy będzie można coś podpowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas.s Opublikowano 19 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 Zdecydowałem że założę 185/55, ale teraz jakie wybrać: -Goodyear EFFICIENTGRIP - 250szt. -Nokian H - 260zł -Dunlop SP Sport Fastresponse - 260zł -Hankook Ventus Prime2 K115 - 250zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salomono Opublikowano 19 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 Na tą chwilę mam taki problem , że nie wiem na jakie felgi i opnony mogę sobie pozwolić w Megane I classic. Zdecydowałem się na felgę 16 cali. I teraz nie wiem jaką szerokość max mogę kupić i max profil , aby nie obcierała na fabrycznym zawieszeniu. (i jeszcze takie pytanie o czym mówi to ET felgi i jakie są skutki złego ich dopasowania) Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas.s Opublikowano 20 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 (edytowane) Zasada jest taka, im większe ET tym bardziej felga schowana w nadkolu (Ja mam np. ET50 i mi ociera o tylne nadkole), im mniejsze tym bardziej wystaje na zewnątrz, myślę że najlepiej zobrazowane jest to tutaj: http://www.rimsntires.com/specs.jsp ,fajna stronka gdzie można podać ET i widać jak to wygląda na feldze no i na samym dole także też można doczytać to co będziesz miał w linku czytając dalej :) Co do doboru opony do felgi to masz tutaj: http://megane.com.pl/topic/12372-ogolne-wymiary-opon-i-max-i-min-srednicy-felgi/ Jeśli zdecydowałeś się na felgę 16' szerokość od 6,5 do 7" (takie zazwyczaj występują) to najlepiej pasuje oponka 195/50 (najmniejsze przekłamanie licznika) no i ET jak byś poczytał to standardowo w meganie jest to 38 - 43. To tyle. P.S. Wiedząc to wszystko i tak warto przed zakupem po prostu przymierzyć felgę z oponą i wszystko wtedy wiadomo. Edytowane 20 Maja 2011 przez Lukas.s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 20 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 Lukas.s polecam Dunlop SP Sport Fastresponse :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michu69 Opublikowano 24 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2011 Ja bym wziął Dunlop'a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dayzee Opublikowano 27 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 kupilem właśnie alusy 7j16 do mojej meganki I phII 1.6 16V i mam dylemat jakie opony założyć 195/50/16 czy 205/50/16, czy przy szerokości 205 bedzie duzy spadek mocy? pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michu69 Opublikowano 29 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2011 Proponuję jeszcze wziąć pod uwagę prowadzenie w koleinach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prosiaczek231 Opublikowano 3 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2011 Mam pytanko czy do Megane I ph II 1.6 16v hatchback z 2000r da radę założyć aluski 14" (obecnie jest na 15") ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas.s Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 To zależy jaką masz średnicę tarczy hamulcowej. Podejrzewam że będziesz miał 280 i może być problem z założeniem 14stek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pixler Opublikowano 20 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2011 Witam. Aktualnie mam w moim renaulcie założone felgi 165x70xR13. Czy mogę np. zmienić sobie je na R14 bo mam strasznie dużo miejsca w nadkolu i to trochę brzydko wygląda, ale nie wiem czy coś takiego mogę zrobić, a jeśli chodzi o Renault jestem laikiem, bo około miesiąca temu kupiłem to auto właśnie. Każdy mądry post będzie dla mnie pomocny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 20 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2011 Oponki powinny być 175/70/R13, miejsca w nadkolu będziesz miał podobnie, bo wysokość opony musi zostać zachowana taka sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi