onomatopeja Opublikowano 9 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2018 ło boże co wy macie z tym spalaniem? chcecie mieć 30000 koni pod maską silnik 0.2L i spalanie jakie ?:D 3L/100 ?:D Pali ile musi ja się tym specjalnie nie przejmuję. Pali mi średnio tyle ile każdemu, nie ma odchyłek ani w górę ani w dół więc nie ma co płakać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 9 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2018 (edytowane) Ja lubię cyferki, precyzję oraz analizy, lubię też wiedzieć czy już zmieniać auto na diesla czy jeszcze się wstrzymać, bo możne lepsze będą bateryjki ;-) Ponadto miło jest popatrzeć na takie zapiski i wyniki oraz policzyć łatwo ile kasy w kieszeni zostało przez te lata jazdy na LPG. Nie należę do osób oszczędnych, wręcz przeciwnie, ale nie lubię jak kasa mi przecieka. Edytowane 9 Listopada 2018 przez witman 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vic Opublikowano 13 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2018 Instalację mam elpigaz. Większość przebiegu to miasto aczkolwiek z tego miasta dobre 70-80% to obwodnica (dojazdy do pracy to u mnie 9km obwodnicą i 1km zwykłą drogą). A i ta średnia lpg troszkę zaniżona przez zimowe wpisy gdzie sporo km zrobione na benzynie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blatio Opublikowano 13 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2018 (edytowane) Ja sobie też spisuję spalanie, jakie mi wychodzi przy każdym tankowaniu gazu. Regularnie sobie kalkuluję i porównuję do diesla. Przy aktualnej cenie LPG u mnie w Gliwicach (od 2,45 zł), ropniak musiałby palić w mieście max.5, a w trasie 3,4-3,5 litra / 100 km, żeby był opłacalny w stosunku do mojej Megi z LPG. Jak mi ktoś znajdzie takiego diesla, który oprócz w/w spalania: 1) dogrzeje się zimą do temperatury roboczej na dystansie tych 4,5 km, jakie codziennie pokonuję rano do roboty, 2) przy tej masie wozu zapewni mi nie gorsze osiągi, 3) będzie tak samo cichy przy prędkościach autostradowych... ... to i tak nie biere Edytowane 13 Listopada 2018 przez Blatio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciejmacku Opublikowano 13 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2018 Biorąc pod uwagę rosnące ceny oleju napędowego, diesel coraz bardziej mija się z celem. W moim przypadku gdzie roczny przebieg to ok. 10kkm nawet instalacja LPG zwróci się dopiero po kilku dobrych latach i jej nie zakładam. Spalanie średnie po mieście jakieś 8,5l przy prędkości 30km/h, więc to niezły wynik. Kiedyś porównywałem koszta Pb vs ON przy 10kkm rocznie, a teraz przy aktualnych cenach wyjdzie jeszcze lepiej: Diesel - 6,5l x 5,25zł = 34,12zł/100km 10kkm = 3412zł Benzyna - 8,5l x 5,08zł = 43,18zł/100km 10kkm = 4318zł Rocznie 900zł, miesięcznie 75zł, a ile problemów może sprawić taki diesel przy ruchu miejskim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciejmacku Opublikowano 14 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2018 Dzisiaj niestety niemiła niespodzianka, trasa Głogów --> Wrocław przez Rawicz, kawałek ekspresówką. Spalanie średnie o zgrozo 8,9l przy średniej prędkości 73km/h, nie przekraczałem prędkości 140. Jestem załamany tym spalaniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onomatopeja Opublikowano 14 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2018 Przy 140 już żłopie niestety a winna jest krótka skrzynia montowana w rocznikach 2009 -2010 (2011 już miały ciut dłuższą), przy 140 km/h przy krótkiej skrzyni jest 3750 obr. więc koniki piją jak szalone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 14 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2018 Dlatego sprawdzajcie wg. ilości zatankowanego paliwa i przejechanych kilometrów, bo komputery potrafią sporo przekłamywać w zależności od temp. zewnętrznej, ciśnienia atmosferycznego, wilgotności powietrza wskazania będą różne, przetestowałem to nie raz w obu 1.4TCe oraz we wcześniejszych 2.0 16V F4R i 1,6 16V K4M . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fourier Opublikowano 14 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2018 6 godzin temu, maciejmacku napisał: Dzisiaj niestety niemiła niespodzianka, trasa Głogów --> Wrocław przez Rawicz, kawałek ekspresówką. Spalanie średnie o zgrozo 8,9l przy średniej prędkości 73km/h, nie przekraczałem prędkości 140. Jestem załamany tym spalaniem... Turbo żyje, turbo pije ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciejmacku Opublikowano 15 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2018 Mam nadzieję, że było więcej pod wiatr, bo wynik naprawdę wysoki. Po wymianie świec spalanie chyba też nie spadnie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2018 Moja Meganka 3 1.4 tce rzadko widzi obroty 2,5 -3 tys. i w cyklu mieszanym z przewaga jazdy miejskiej pali wg.wskazań komputera 6,3-6-5 tylko jeżdże jak dieslem 2tys. i zmiana biegu ;6 bieg wrzucam już przy 70km/h jak jadę sam i normalnie ciągnie bez jakiś tam drgań czy dławień ,więc przy zachowaniu zasad eko drivingu i częstym hamowaniu silnikiem pali zacnie jak na opinie negatywne na temat spalania o nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciejmacku Opublikowano 15 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2018 2 godziny temu, fullxda napisał: Moja Meganka 3 1.4 tce rzadko widzi obroty 2,5 -3 tys. i w cyklu mieszanym z przewaga jazdy miejskiej pali wg.wskazań komputera 6,3-6-5 Takie spalanie to ja nawet na trasie do 90km/h nie mogę osiągnąć. Masz długą czy krótką skrzynię? Chyba, że jest coś nie tak z silnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2018 Ja mam jeden z ostatnich wyprodukowanych ze stycznia 2013 więc długa skrzynia ale w dużej mierze zależy to od stylu jazdy jak i Scenic jest duzo większym samochodem. W poniedziałek bylem u kolegi Tomakur pod Kielcami i wracając zatankowałem w Wolbromiu padał lekki śnieg byla 18 i jechałem na spokojnie 60-80 km i wiesz ile mi wyszła średnia ? a zrobilem chyba 70km do Bierunia ,chyba nie do uwierzenia ale 4.9 l prawie jak diesel chociaz mój poprzedni diesel 1.3 jtd w tym samym stylu jazdy zszedłby do 4,2 litra . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onomatopeja Opublikowano 15 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2018 1 godzinę temu, fullxda napisał: Ja mam jeden z ostatnich wyprodukowanych ze stycznia 2013 W silnikach po 2011 chyba była przeprowadzona modernizacja układu dolotowego i czegoś tam jeszcze + zmieniony soft wtrysku. Należy zauważyć, że silniki te zanim się nie rozgrzeją są wręcza zalewane paliwem (widać po korektach STFT), natomiast w LTFT u mnie jest prawie ciągle -10 co oznacza że silnik pracuje na bogatej mieszance. Korekty STFT praktycznie zerują się w momencie depnięcia w gaz gdy rozpędzimy turbinkę i ciśniemy z gazem w podłodze od powiedzmy 2000 /obr Na lekkim gazie przed skutecznym działaniem turbiny silnik ciągle dostaje za dużo palwa. Tak się reno zabezpieczyło pewnie przed ew. wypaleniem zaworów i uszkodzeniem silnika. Lepiej dać więcej paliwa niż mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2018 (edytowane) Ja mam lpg założone na wiosnę korekta długa LIFT ustawiła sie na -1,6 i ani drgnie od 2 miesięcy. Edytowane 15 Grudnia 2018 przez Gość Poprawa znaków interpunkcyjnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi