onomatopeja Opublikowano 9 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2019 Cokolwiek na bazie glikolu, może być dynagel 2000, K2 cokolwiek co jest mieszalne z innymi płynami. Barwa nie ma znaczenia. Ja mam układ zalany płynem G12+ a dolewki robiłem G13 (-40*C jak dobrze pamiętam:D). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz0203 Opublikowano 12 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2019 Dziękuję za odpowiedź, wymiana uszczelki pod głowicą (na szczęście blok cały, bez pęknięć) wykonana, ale myślałem że problem z szarpiacym silnikiem, przy obrotach 2500 zniknie, gdyż pojawiły się problemy przy uciekajacym płynem chłodniczym z szarpiacym silnikiem. Mam pytanko: wiecie może jaka jest najczęstsza przyczyna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin88 Opublikowano 14 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2019 Zauważyłem, że już drugi raz ubyło mi płynu chłodniczego w ciągu 1 miesiąca. Jest jakąś procedura co można sprawdzić samemu bez większych ingerencji ? żeby powykluczać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalVTS Opublikowano 17 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2019 Możesz próbować z testerami obecności spalin w układzie chłodzenia, dostępnymi na internecie, kosztują po 20zł i pozwolą wyeliminować uszkodzenie UPG lub je potwierdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciejmacku Opublikowano 29 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2019 Myślę o wymianie płynu chłodniczego w mojej Megane. Co ile taka wymiana powinna się odbywać? Jaki dokładnie kupić płyn i ile litrów wchodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czik3n Opublikowano 29 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2019 Podobno co 5 lat chyba max, ale mogę się mylić. 5l wejdzie na pewno + odpowietrzanie/ dolewanie... z 7L bym kupił na pewno. Ja leje różowe borygo i jest super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mello3x Opublikowano 29 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2019 5 godzin temu, maciejmacku napisał: Myślę o wymianie płynu chłodniczego w mojej Megane. Co ile taka wymiana powinna się odbywać? Jaki dokładnie kupić płyn i ile litrów wchodzi? Ja też będę wymieniał przed zimą i poproszę o zalanie prestone. Dobre opinie ma też dynagel 2000. Idzie zima strach się bać o UPG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 4 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2019 (edytowane) Co 5 lat wymiana płynu chłodzącego, ale kto to robi, podobnie z płynem hamulcowym. Edytowane 4 Października 2019 przez witman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 4 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2019 @witman Ja, a hamulcowy częściej ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciejmacku Opublikowano 4 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2019 2 godziny temu, witman napisał: ale kto to robi Czyli bez sensu wymieniać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 4 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2019 2 godziny temu, witman napisał: Co 5 lat wymiana płynu chłodzącego Zajrzałem do swojego harmonogramu przeglądów i powiem, że trochę się zdziwiłem. Renault zaleca wymianę płynu co 4 lata. Od ponad 20 lat jeżdżę renówkami i wcześniej pisali że płynu w układzie chłodzenia się nie wymienia. Silnik 15 dci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 4 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2019 38 minut temu, maciejmacku napisał: Czyli bez sensu wymieniać? Wręcz przeciwnie.Koszty stosunkowo niewielkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2019 To pytanie nasuwa się czy wymieniać płyn chłodzący razem z pompa, czy też pompę zostawić. W 1,2 Tce 130KM wygląda to trochę inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 15 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2019 https://megane.com.pl/topic/70505-uszczelka-pod-głowicą-do-wymiany/?do=findComment&comment=561749 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rygoreg Opublikowano 28 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2019 Jako że i w mojej megance ostatnio nasilił się problem z ubywaniem płynu ostatni weekend spędziłem w garażu na poszukiwaniach przyczyny niedomagań. Ale od początku - tenże samochód posiadam od niespełna roku, i od samego początku pilnowałem żeby poziom płynu był na maksa. W trakcie użytkowania obserwowałem że bardzo delikatnie płynu ubywa. Niestety nie mogę stwierdzić ile bo w międzyczasie zamontowałem LPG (luty) i wymieniłem płyn chłodniczy (wrzesień). Ostatnio jednak po przejechaniu ok. 500 km (nie jeżdżąc za dużo) zaobserwowałem ubytek od kreski maks na zbiorniczku do kreski minimum. Po obejrzeniu silnika z góry - niestety nie mam podnośnika ani kanału - zlokalizowałem drobny wyciek na odpowietrzniku na bloku silnika. Zapewne niedokręcony po wymianie płynu. Niemniej jednak mając już auto w garażu wykręciłem świece i obejrzałem tłoki. Wyglądają następująco: tłok 1, tłok 2, tłok 3 i tłok 4 (licząc od rozrządu) Niech ktoś oceni ale chyba nie wyglądają na "wypłukane" Ponadto zmajstrowałem sobie przyrząd do mierzenie szczelności i sprawdziłem każdy z cylindrów. Przedmuchy pojawiły się do miski olejowej ale w zbiorniczku nie zaobserwowałem żadnych pęcherzyków powietrza - czy można na tej podstawie uznać, że UPG jest OK? Dodam że szczelność mierzyłem na zimnym silniku (tym sobie tłumacze przedmuch do miski olejowej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi