Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Opony całoroczne bieżnikowane

Jimm

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, pewnie zaczniecie na mnie wieszać psy, ale postanowiłem zakupić do mojej megane opony całoroczne bieżnikowane Targumy Seasoner, mam pytanie czy użytkował ktoś całorocznych bieżników?Dlaczego wpadłem na taki pomysł w ubiegłym sezonie zimowym używałem na ośce dwóch Bargumów bieżników z których byłem całkiem zadowolony więc postanowiłem w tym roku pójść krok dalej i wypróbować wzór całoroczny.Spotkałem się z negatywnymi oponami nawet na temat nowych całosezonowych opon, jednak pamiętam kiedyś kilka sezonów temu prowadziłem kilka razy w ciągu zimy bmw e46 na całorocznych pirelli(nie pamiętam modelu)i samochód w trudnych warunkach prowadził się bdb.Ciekaw jestem waszych opinii nt opon bieżnikowanych z Targumu głównie chodzi mi o model całoroczny.

Miałem kiedyś zimowe z Tar Gumy.  W pierwszym roku jedna dostała pęcherz z boku. Do reklamacji musiała być faktura z montażu. Miałem z dobrego warsztatu. W drugim roku druga tuż po gwarancji. Już wymiany nie było.

Były trudne do wyważenia, ale jeździło się lepiej niż na wieloletnich z dobrym bieżnikiem.

Po trzech latach oddałem znajomemu i eksploatowal jeszcze kolejne 3 zimy.

Był zadowolony z darowizny.

Jak dostaniesz 3 lata gwarancji na pecherze to można się zastanowić nad zakupem.

Właśnie też rozważam taki zakup, czytam po forach i oglądam filmy na YouTube na ten temat. Technologia się ponoć bardzo zmieniła, a firmy muszą posiadać pozwolenie z Ministerstwa i spełniać konkretne wymagania. Firmy dają kilkuletnią gwarancję. Ponoć na zachodzie duży aut jeździ na bieżnikowanych a w Skandynawii nawet ok 70% to bieżniki. Czytam po komentarzach osób które kupiły takie opony z allegro i ok 100% ludzi to zadowoleni klienci. Gdzieś czytałem informacje że bieżnikowane są lepsze niż w 50% zużyte opony klasy premium. Daj znać jak już założysz jakie masz odczucia.

Ja od paru lat użytkuję całoroczne i jestem zadowolomy, szczególnie  że w Szczecinie mamy klimat taki, że dni ze śniegiem to może 2 tyg. w roku :-) Byłbym jednak ostrożny co do bieżnikowanych, bo guma w oponie całorocznej musi być jednak "progresywna" (nie zużywać się latem, nie ślizgać zimą), to nie jest kwestia tylko samego kształtu bieżnika. A jednak takie firmy jak fulda, kleber czy continental (tych marek używam) ma "ciut" większe doświadczenie niż ci co bieżnikują.