jabrze Opublikowano 19 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2022 2 godziny temu, bacablue napisał: Zacisk hamulcowy prawy sprawny. Problem leży w długości linki. Z lewej strony stara linka dłuższa od nowej z prawej strony i zacisk hamulcowy był lekko wychylony. Trzeba z lewej strony założyć nową taką samą linkę. Układ jest niesprawny i jedziesz na reklamację do mechanika. Za linkę i wymianę już skasował pieniądze. Żeby Ciebie nie wykręcił - jedziesz do niego z właściwą linką i żądasz wymiany i zwrotu za materiał, który włożył lub za Twoją zakupiona linkę (za okazaniem paragonu). Oczywiście robi od ręki w Twojej obecności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bacablue Opublikowano 20 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2022 Witam. Co do linki to ja kazałem im wymienić bo stwierdziłem, że z prawej strony się zacina. Ich wymiana jak i regulacja pozostawia wiele do życzenia. To oni są fachowcy i powinni mi powiedzieć lub ocenić czy jest potrzeba wymiany a jak nie, to wymieńmy i drugą bo to nie będzie działać. A wyregulowali to tak, że lewa strona żeby działać to prawa jest przeciągnięta. Wymiana płynu hamulcowego to też masakra jakaś. Wszystko zalane płynem, w domu płukanie w komorze silnika a na drugi dzień mycie kół i nadkoli bo z odpowietrzników to się lało chyba i nic nie podstawiali. Zaczynam sam ogarniać bo jak pomyślę co jeszcze mogą napsuć to ... szkoda pisać. Witam. Druga linka wymieniona, wyregulowany ręczny hamulec. Zacisk jak pisałem sprawny został posmarowany odpowiednio. Układ hamulcowy razem ze szwagrem obejrzeliśmy - nigdzie nie zauważyliśmy nic podejrzanego. Serwo reaguje prawidłowo na hamowanie. Niestety moje obawy co do abs się potwierdziły: widać , że coś kapie , jest jakiś wyciek chyba z abs-u. Część była regenerowana i pewnie dokonała żywota. Jak namierzyć bez demontażu nr części żeby dziesięć razy nie szukać? Czy weryfikacja po Vin wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 22 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2022 1 godzinę temu, bacablue napisał: Czy weryfikacja po Vin wystarczy? Tak. Możesz odczytać numer części fabrycznie zainstalowanej w Twoim samochodzie programem pyren lub ddt4all. Potrzebny tylko ELM 327 na PIC18F25K80. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bacablue Opublikowano 22 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2022 Szkoda ,że MaxiEcu nie ma chyba takiej opcji. Swoją drogą czy było tyle opcji wyposażenia ,że montowano różne układy ABS? Nie ma jednego do danego modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 23 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2022 Było chyba sześć numerów ABS, niektóre miały HSA. Zainstaluj sobie ddt4all, odczytasz ostatnie cztery cyfry numeru części lub pyren dla odczytu całego numeru. Numer części odczytasz bezpośrednio z modułu ABS, w megane III powinien być bezpośredni dostęp np. telefon by zrobić zdjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 23 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2022 Jest dostęp bezpośredni. Pompa wygląda na wciśnięta ale da się zrobić zdiecie telefonem i odczytać numer części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bacablue Opublikowano 23 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2022 Witam. Na pompie ABS na boku części hydraulicznej nie mam numeru. Jest na części elektronicznej ABS-u. ATE i jakieś numery. Ale tam nie wcisnę telefonu. Ciężka sprawa. A Clip da radę odczytać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 23 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2022 Dla przykładu zdjęcie z mojego scenica. Zrobione gdy miałem zdjęte podszybie, numer widoczny pod rurką klimatyzacji. Należy powiększyć skalę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bacablue Opublikowano 23 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2022 Witam. No właśnie u mnie brak tej nalepki. Jak pięć lat temu był podmieniany ABS to stary moduł hydrauliczny zabrali. I teraz trzeba kombinować z numerem części. Takie coś mam w MaxiEcu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 23 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2022 Maxiecu nie pokazuje numeru części. Pokazuje tylko numer programu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 23 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2022 Ta jedna rurka na zdjęciu powyżej zasłania numer renault części. W Megane przy latarce da się go odczytać. Ewentualnie polecam kręcić film zamiast próbować robić zdiecie. Wtedy na którejś klatce napewno się uda zobaczyć to co chcemy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bacablue Opublikowano 1 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2022 Witam. Szukałem na Allegro pompy ABS - u sprzedawcy, który ma nowe po 700 coś tam zł bez pudełka podałem nr Vin i do mojej Megane ABS ma numer 476604304R i takiego nie ma na sprzedaż. Od paru dni pedał hamulca jest już w podłodze. Płynu nie ubyło nic. Wychodzi na to, że ABS złom. No cóż pora na wymianę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 1 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2022 (edytowane) Pytanie ile ASO by chciało. Parę razy się już pozytywnie zaskoczyłem w aso Edytowane 1 Lutego 2022 przez halas2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bacablue Opublikowano 22 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2022 Witam. Cena w ASO za ABS z tym numerem 3420 netto. Jeden w kraju. Jestem po naprawie w ZM Serwis. Kawał dobrej roboty. Wszystko działa i gwarancja na dwa lata. I najlepsze jest to, że do wymiany ABS nie rozbierali podszybia. Wszystko zrobili od dołu. Nieźle, co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krauziak Opublikowano 30 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2022 W dniu 22.03.2022 o 20:30, bacablue napisał: REGULAMIN Forum się kłania, pkt 5.9 - Prezes W Scenicu 3 chłop musiał opuścić silnik żeby wyjąć pompę. Miejsca tam co kot napłakał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi