Maciej_J Opublikowano 4 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2019 A jeszcze jedno mnie zastanawia. U was to chrobotanie występuje od 1 biegu i rowniez na wstecznym? Bo u mnie pojawia się dopiero jak wrzucę 4 więc to nie jest w pełnym zakresie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Renia08 Opublikowano 4 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2019 Po prostu możliwe, że od danej prędkości części wchodzą w większy ruch wirowy i wtedy wydają inne dźwięki. Skrzynie w Megankach są składane z andrutów i to przez 2-letnich chinczykow za miske ryżu. Dlatego sie to tak sypie. Profesor Chris na YT nawet pokazał dyferencjał z VOLVO. To mówił, że zrobiony jest z ryżu bo się cały posypał. Zęby były ścięte. Ja mam zero przyjemności z jazdy przy mojej skrzyni. 19 letnie Mondeo Mk2 chodziło jak masło i relaksowało. W tym aucie albo muzyka głośno i będzie pierdziec albo słuchanie dziwnych dźwięków. Nigdy więcej Renault. W razie potrzeby można pisać też do Kickstera. On też może zadziałać szerzej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniSL120 Opublikowano 4 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2019 Potwierdzam nigdy więcej Reno, to nie firma motoryzacyjna to żart jest jakiś głupi..... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seimi Opublikowano 4 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2019 (edytowane) U mnie występują te dźwięki po rozgrzaniu i najbardziej je słychać podczas przyspieszania i wciskania pedału sprzęgła. Pytanie czy ktoś z powodu tych dźwięków miał unieruchomione auto? Rozsypała się skrzynia bądź nie można było wrzucać biegów? Bo jeśli nie, to pewnie nic nie zrobią z tym... Będziemy z tym jeździć aż się gwarancja skończy... Dobrze, że kupiłem gwarancję na 5 lat hehe Edytowane 4 Marca 2019 przez seimi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Renia08 Opublikowano 4 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2019 I co Ci po tej gwarancji? Z Ciebie się będą śmiać :P Będziesz jeździć żeby Ci wymienili na gwarancji to Ci powiedzą że tak ma być. Rozwali Ci się skrzynia nawet na gwarancji to Ci nie wymienia ani nie naprawia bo powiedzą, że niewłaściwie eksploatowana. Gwarancja ma bardzo mały zakres. Trzeba ja mieć daleko w .... I takie rzeczy załatwiać na własną rękę tzn. Rozebrać skrzynie obczaić co do roboty i wymienić po swojemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onomatopeja Opublikowano 7 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2019 Czyli 4ta generacja danego auta, nowa skrzynia ale dalej produkują ją te same małpy które tego robić nie umieją. Smutne i przykre że tak prosty w tych czasach element jak skrzynia biegów przerasta producenta jakim jest reno. Sąsiad ma moją fabię, ma nalatane w niej obecnie prawie 190 tyś km, a zmiana biegów, praca skrzyni jest nieporównywalna do skrzyni w moim sceniku. Corsa D tak samo ma cichą i precyzyjną skrzynię, biegi wchodzą lekko i bardzo precyzyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
el_ryba Opublikowano 12 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2019 Mam 1.5 dci i taka skrzynie, po rozgrzaniu są dziwne dźwięki podczas przyspieszania 4,5,6 bieg jak dostanie mocno w dupe to i na trójce słychać tak od 1500 do 2500 obrotów później silnik diesla zaglusza dźwięki. Gearbox type TL4 Gearbox type and suffix TL4086 Gearbox fabrication number S119061 https://carinfo.kiev.ua/cars/vin/renault Najłatwiej tutaj wklepac vin i sprawdzić numery skrzyni. Ciekaw jestem czy numer fabryczny to numer kolejnych wyprodukowanych skrzyń, może problem dotyczy tylko danej partii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin33892 Opublikowano 13 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 U mnie inne numery ale ten sam typ skrzyni i dźwięku też występują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
satisati Opublikowano 14 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 (edytowane) Miałem Megane III 2013 z silnikiem 1.6 i skrzynią 6-ką coś tam trochę było słychać przy 60 ale powiedział bym, że w normie. Teraz kupiłem 1.3 140 KM i powiem tak: jest idealna cisza, skrzynia pracuje bez zarzutu odgłosów zero. Więc może problem dotyczy tylko wersji 115 KM... Edytowane 15 Marca 2019 przez artur-wiater Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 14 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 Albo musisz poczekać ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seimi Opublikowano 16 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2019 Jestem już tydzień po wizycie w ASO związanej z korektą zbieżności. Przy okazji starano się nagrać dźwięk podczas jazdy, ale podobno słabo słychać... Ponadto starano mi się wmówić, że nic nie słychać. Na razie jestem cierpliwy... Przy okazji byłem w salonie i sprzedawca wygadał mi się, że coraz więcej ludzi zgłasza się z podobnym problemem związanym z dziwnymi dźwiękami z okolic skrzyni biegów. Teraz najlepsze: Serwisy nie mają pojęcia jaki olej trzeba lać do tego silnika (pytałem w dwóch). Są dwie opcje: 5W-30 norma RN17 0W-20 norma RN17FE. Obstawiam, że to będzie ten drugi. Chciałem sobie kupić 1l na ewentualne dolewki, ale nie otrzymałem odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phil_ips Opublikowano 16 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2019 28 minut temu, seimi napisał: dwie opcje: 5W-30 norma RN17 0W-20 norma RN17FE. Obstawiam, że to będzie ten drugi. Chciałem sobie kupić 1l na ewentualne dolewki, ale nie otrzymałem odpowiedzi. Raczej pierwszy. ASO stosuje olej z normą RN17. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniSL120 Opublikowano 16 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2019 Seimi powiedz tym "specjalistą od siedmiu boleści" aby położyli dyktafon pod pedałami, pod nogami kierowcy i nagraja głośno i wyrażenie tak jak ja to zrobiłem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawlik2 Opublikowano 16 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2019 Można podjechać do Mercedesa bo w nowej A klasie są te same silniki zobaczysz co powiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seimi Opublikowano 16 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2019 1 godzinę temu, Phil_ips napisał: Raczej pierwszy. ASO stosuje olej z normą RN17. Wydaje mi się, że norma RN17FE stosowana jest w przypadku filtra FAP, ale mogę się mylić. Dobrze byłoby gdyby był to olej 5W-30, bo ten drugi jest strasznie drogi. Przy okazji napisałem jeszcze reklamację do Renault Polska i otrzymałem odpowiedź, że bardzo im przykro oraz że serwis dołoży wszelkich starań aby usunąć usterki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi