ReniSL120 Opublikowano 16 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2019 Nic nie usuna, Centrala odpisuje szablonem i śmieje się Nam w twarz. Nigdy więcej Reno.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asiulka Opublikowano 16 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2019 (edytowane) seimi ja byłam na wymianie oleju jakieś dwa miesiące temu . Serwis na podstawie numeru vin stwierdził iż powinien być to olej 5W30 RN17 ale niestety takiego wówczas nie posiadał . Znaleźiśmy i zakupiliśmy olej spełniający te normy - Neste Pro C2/C3 5W-30 ( za 6 l -250zł) . Po naszej wymianie serwis sprowadził Elfa o takiej specyfikacji , który dostępny jest prawdopodobnie tylko w ASO ( na opakowaniu ma dopisek Renault) Nawet na stronie Elfa nie ma oleju 5W30 spełniającego normę RN17 . Edytowane 16 Marca 2019 przez asiulka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phil_ips Opublikowano 16 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2019 (edytowane) Na zachodzie jest już dostępny olej spełniający normę RN17. ELF EVOLUTION RN-TECH ELITE 5W-30 Jest dostępny w opakowania 1L, 5L i w beczkach. Kolejnym olejem, który spełnia normę Renault jest holenderski Eurol w cenie ok 130 zł za 5L. Oleje FE mają za zadanie dodatkowo oszczędzać paliwo. Edytowane 16 Marca 2019 przez Phil_ips Edycja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinDe Opublikowano 17 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2019 (edytowane) Jak zwykle wymyślili olej, którego sami nie mają. Tak dodatkowo - to jest pomyłka w tytule jak i w całym temacie - ten silnik nie ma FAP'a (takowy tylko w grupie PSA). Ten silnik ma - GPF (Gasoline Particulate Filter), oznaczane także jako OPF (Ottopartikelfilter). Ja wiem, że to taki pospolity synonim jak - klimatyzacja automatyczna to "klimatronic" - ale ktoś będzie szukał po prawdziwych nazwach i szukajka nic nie wyświetli. Edytowane 17 Marca 2019 przez MarcinDe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goku Opublikowano 17 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2019 (edytowane) @MarcinDe: A to nie jest tak, że GPF i FAP to jedno i to samo, tylko pierwszy skrót jest z języka angielskiego, a drugi z francuskiego (i dlatego francuskie marki jak Peugeot czy Renault się nim posługują)? Nawet w cenniku na stronie renault masz TCe xxx FAP... Edytowane 17 Marca 2019 przez goku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinDe Opublikowano 18 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2019 (edytowane) Na cenniki nie patrzyłem, ale jest to możliwe bo z francuskiego FAP to po prostu filtr cząstek stałych (sprawdziłem tłumaczenie) - i nie ma w tej nazwie rozgraniczenia diesel/benzyna. Tylko w angielskich/niemieckich nazwach jest rozgraniczenie benzyna/diesel. Moja pomyłka - przyznaję się Naprawdę czy to nie można jednej nazwy ogólnoświatowej określić. Edytowane 18 Marca 2019 przez MarcinDe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janek072 Opublikowano 19 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2019 Dnia 14.03.2019 o 16:40, artur-wiater napisał: Miałem Megane III 2013 z silnikiem 1.6 i skrzynią 6-ką coś tam trochę było słychać przy 60 ale powiedział bym, że w normie. Teraz kupiłem 1.3 140 KM i powiem tak: jest idealna cisza, skrzynia pracuje bez zarzutu odgłosów zero. Więc może problem dotyczy tylko wersji 115 KM... Idąc dalej, czy w wersji 115 KM mamy do czynienia z inną skrzynią biegów niż w wersji 140 KM ? Pozdrawiam Janek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
satisati Opublikowano 19 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2019 najprawdopodobniej jest inna, a przynajmniej wzmocniona - ma inny nr katalogowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janek072 Opublikowano 19 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2019 To zobaczymy... Bo za jakiś tydzień lub dwa sam stanę się beta-testerem megane 1,3 TCE 140 KM. Obym bez żalu rozstawiał się z megane 3, takie mam przynajmniej marzenie. Nie potrafię przełknąć krótkiej skrzyni w megane 3 ( 72 km/h na 6 biegu przy 2000 obr), w megane 4 przełożenia są zdecydowanie dłuższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Renia08 Opublikowano 19 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2019 Przypominam że ten 6 bieg nie jest jak 5 bieg w każdym innym aucie. A śmiem twierdzić, że ta 6 w Megance to jak między 4-5 w pięciu biegowym manualu. Sie omachać trzeba jak chochelką w zupie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janek072 Opublikowano 19 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2019 (edytowane) Specjalnie odbyłem jazdę próbną Megane IV (1,3 TCE 140 km) żeby to sprawdzić. Tam przy 2000 obr na 6 biegu jest około 90 km /h. " A śmiem twierdzić, że ta 6 w Megance to jak między 4-5 w pięciu biegowym manualu " - to potwierdzam, niestety (Megane III 1,6). Edytowane 19 Marca 2019 przez janek072 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2019 (edytowane) W mojej megane III 1.4 tce na 6 biegu przy 2 tys. jest 82 km /h zainteresowałem się tym jak mój kolega z pracy jechałem ze swoim kumplem nowo odebranym tipo w sobotę t-jetem lounge i gadał mi w samochodzie że tipo się dużo bardziej zbiera z 3 czy 4 od mojego tce a jest słabsze i cięższe nie chciałem mu dać się przekonać twierdząc że to jego subiektywne odczucie i pewnie przebieg momentu jest bardziej gwałtowny niz w mojej 1.4 tce; ale czytając rożne testy ma on chyba racje na biegu 4 przy 60-100 tipo ma 6,5 sek. 1.4 tce 7.8 sek. wiec poszukałem jakie obroty ma tipo na poszczególnych biegach i porównałem z meganką przy 2 tys. tipo ma na 4 biegu 55km/h na 5 biegu 65 km/h i na 6 biegu 75km/h w megance odpowiednio 57 , 68 , i 82 km/h także w 1.3 tce zastosowali fajna długą skrzynie która szczególnie na 6 biegu ma 90km/h zmniejsza spalanie i poziom hałasu ; chociaż elastycznośc może być gorsza od tych 2 modeli. Edytowane 19 Marca 2019 przez Gość błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Renia08 Opublikowano 19 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2019 Żeby bylo ekonomicznie to na 6 biegu by musiało być 1.5tyś obrotów przy 90km/h. O elastyczność nie dbam bo po to są inne biegi żeby zredukować i wyprzedzić jak jest potrzeba. To że zastosowali 6 biegową skrzynie w Megi 3 to dla nich strzał w kolano i dla niektórych użytkowników męka. Z ekonomią to nie ma nic wspólnego. Słabsze auta albo o takiej samej mocy i wadze ze skrzynią 5 biegową przyspieszają lepiej i mają mniejsze spalanie. W Megi 4 widzę poprawili to lekko co i tak jest za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mich64 Opublikowano 19 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2019 Dlatego między innymi sprzedałem swoją trójkę. Ta skrzynia to pomyłka niestety, w aucie głośno, ciągle trzeba wachlować drążkiem a oszczędności w zużyciu paliwa bardzo wątpliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 19 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2019 4 godziny temu, Renia08 napisał: Żeby bylo ekonomicznie to na 6 biegu by musiało być 1.5tyś obrotów przy 90km/h. O elastyczność nie dbam bo po to są inne biegi żeby zredukować i wyprzedzić jak jest potrzeba. To że zastosowali 6 biegową skrzynie w Megi 3 to dla nich strzał w kolano i dla niektórych użytkowników męka. Z ekonomią to nie ma nic wspólnego. Słabsze auta albo o takiej samej mocy i wadze ze skrzynią 5 biegową przyspieszają lepiej i mają mniejsze spalanie. W Megi 4 widzę poprawili to lekko co i tak jest za mało. Ale głupoty. Ciekawe skąd przy takich obrotach wziął byś Nm do pokonania oporów powietrza. Widze ze na forum sami konstruktorzy ;) Skrzynia w 6 bieg w tce jest świetna. Przy 180km/H 4 tys obrotów. Cisza i spokój w aucie. W 1,6 taka skrzynia faktycznie jest bez sensu. Za mało momentu. Wysoko położona moc itp. Ale jakby miał 6 z tce to po prostu by na niej zwalniał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi