aniewa Opublikowano 31 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2020 38 minut temu, Andrzej-2010 napisał: 1/ Przy sprawnych zaworkach przelewowych wtryskiwaczy ; - nie nakapie więcej niż 6 - 10 ml po dwóch minutach albo i mniej, - dla systemu delphi wg; procedury clipa powinno być < 35 ml, - nierównomierność pomiędzy wtryskami może wynosić max 30 %, 2/ Przy użyciu interfejsu diagnostycznego należy ; - pomierzyć tzw '' korekty wtryskiwaczy „ czyli sprawność rozpylaczy wtrysków ; - dla silnika 1,5 dci normą jest 1,0 +/- 0,7. Przepraszam, że się wtrącam ale chyba kolega miesza stary układ wtryskowy delphi z systemem Siemensa. Bo podajesz wartości przelewów dla starego delphi a korekty dla Siemensa. Jeżeli się mylę to sorry. @corrado posiada w swoim silniku 1,5 dci nowszy system delphi DCM 3,4 a tam normy są trochę inne. Nie wiem jak jest w DCM 3,4 ale w starszym delphi korekty wtryskiwaczy nie są odczytywane. Co do problemu @corrado to warto sprawdzić czy rurka doprowadzająca powietrze do kolektora ssącego ta z nierdzewki w kształcie fajki nie jest czasem zabita nagarem zwłaszcza w miejscu gdzie wchodzi do kolektora ssącego. Do EGR i koektora jest mocowana na wcisk. Gumowe rury do intercullera po dodaniu gazu mają "puchnąć", to jest prawidłowo, lekkie pocenie się w miejscach połączeń jest jakby normą przy tym przebiegu i nie mają większego wpływu na pracę silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
corrado Opublikowano 31 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2020 Niestety nie do końca prawda , u mnie jest sterownik dcm 1.2 a nie 3.4. To silnik starszy i to jeszcze bez fapu i na Delphi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Dnia 18.07.2020 o 09:47, corrado napisał: Mam ten sam problem i taki sam silnik 1.5 dci 86KM 2010 Z tego rocznika był już DCM 3,4 czyli rozumiem, że masz megane II a nie III. Stary awaryjny układ delphi to DDCR. Nie zmienia to faktu, że przelewy masz bardzo dobre a korekt wtryskiwaczy nie podejrzysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
corrado Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2020 (edytowane) Mam dacie duster (pisalem już o tym w tym wątku) 1.5dci z 2010r , kladali tam jeszcze dcm1.2 do końca kwietnia 2010. Z tego co widzę na ddt2000 to korekty na wolnych obrotach też mam w normie. "dla silnika 1,5 dci normą jest 1,0 +/- 0,7." Jesli to dotyczy wolnych obrotów i mojego silnika to też się sprawdza . Jesli chodzi o rurkę dolotu z EGR do kolektora ssącego to była czyszczona i było trochę nagaru tylko na ściankach w lekkim oleju ale nic wielkiego. Edytowane 1 Sierpnia 2020 przez corrado Pytanie aniawy o rurkę egr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2020 13 godzin temu, corrado napisał: Jeśli końcówki wtryskiwaczy , to teraz który jest podejrzany i ma iść do sprawdzenia ? I jak to w ogóle się sprawdza , ile kosztuje sprawdzenie i ile wymiana końcówki ? Zobacz np; Wtryskiwacze Common Rail Delphi , - Próba przelewowa wtryskiwaczy wyszła OK, Do sprawdzenia masz moje zalecenia z 30.07.2020 r, 13 godzin temu, corrado napisał: Myślę jednak , że to gdzieś nieszczelność w układzie doładowania , bo coś świszczy jakby - ale słabo słychać bo mam nieźle wytłumioną maskę i gródź silnika ;) Było już szereg przypadków gwizdania, świstania ; - należy zdemontować cały układ dolotowy, - przeczyścić go dokładnie, - złożyć i będzie po problemie np; Problem z turbiną Uszkodzona membrana zaworu odmy olejowej, może być powodem świszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
corrado Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Niestety przeciąga się przesyłka pompki z manometrem i zaworu z dętki rowerowej ... Mam nadzieję, że jakoś po weekendzie uda mi się w końcu zrobić test szczelności układu doładowania... Sam już czekam z niecierpliwością! Mam nadzieję,że znajdę nieszczelność gdzieś... Znalazłem dwie nieszczelności na łączeniu rury z intercoolerem wyjścia i drugie rury z kolektorem/EGR. Zdałem cała długa rurę z auta ... Nie znalazłem jej nieszczelnosci pod słońce. Widocznie uwidaczniały się po scisnieciu opaskami na aucie i nie były jeszcze duże.wyczyscilem je , okleilem mocna taśma wzmacniana i skręciłem znów na aucie. Nie wiem czy jest spora poprawa raczej nie. Ale być może moja "naprawa" się znów rozszczelniła . Czy kupić mimo wszystko nowy wąż np z rozbitego auta czy naprawiać jakoś ten który mam, mimo że nie widzę dziur tak naprawdę ale po napompowaniu dętki słyszałem syczenie i przykładałem palce i dźwięk syku się zmieniał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2020 1 godzinę temu, corrado napisał: Czy kupić mimo wszystko nowy wąż np z rozbitego auta czy naprawiać jakoś ten który mam, mimo że nie widzę dziur tak naprawdę - ale po napompowaniu dętki słyszałem syczenie i przykładałem palce i dźwięk syku się zmieniał... Wszelkie naprawy na częściach używanych niosą ryzyko niejednoznaczności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
corrado Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Dlaczego nikt nie spojrzał w logi ? Podobno tnie ciśnienie paliwa przy ok.1500-1800obrotów o tak mniej więcej 100barów. Czy tego nie widzieliście ? Wklejam jeszcze inny log dokładniejszy robony z większą częstotliwością zbierania danych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Dnia 21.07.2020 o 15:32, Andrzej-2010 napisał: 1/Wg; Twoich danych ; a/ sprawne są; - przepływomierz, egr, ccd, - podmieniony intercooler, - turbo - zero luzów po stronie kompresji i w ogóle ładnie wygląda, b/ oleju nie bierze, 2/ Należy przeprowadzić sprawdzenie wtryskiwaczy metodą na przelew. 4 godziny temu, corrado napisał: Dlaczego nikt nie spojrzał w logi ? Nie za bardzo rozumie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
corrado Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2020 No w logi... zamieszczałem je również na początku ... Są dam dane wartości między innymi ciśnienia RAIL zadanego i otrzymanego ... nikomu nie rzuciło się w oczy , że jest za mało w tych 1700-1900 obrotów? Później się "wyrównuje" ale jest "zacięcie" jakieś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2020 (edytowane) Dnia 12.08.2020 o 16:24, corrado napisał: Później się "wyrównuje" ale jest "zacięcie" jakieś Cały czas rzucało mnie się w oczy!!! Wg ;mnie koniecznie należy ; ( 30.07.2020 ) - poza szczelnością węży powietrznych, - kontrola poprawności ustawienia rozrządu; - ustawienie pompy wtryskowej w silniku 1,5 dci na znaki ; - chodzi o pulsowanie paliwa, - pomiar ciśnienia oleju ; - były przypadki braku drożności magistrali olejowej turbiny; - niedrożna magistrala - to turbina słabsza - szczególnie przy niskich obrotach, - możliwie, że siadła pompa olejowa - od 07/2006 wprowadzono mocniejszą pompę, - zaślepienie egr - proponowane wcześniej. Edytowane 18 Marca 2021 przez Andrzej-2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
corrado Opublikowano 19 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 1. węże już szczelne - sprawdzałem pompką od roweru i ładnie trzymało ciśnienie :o 2. myślałem o sprawdzeniu rozrządu - nie mam jednak teraz blokad i nie mogę teraz sprawdzić, ale może faktycznie trochę przesunięty. 3. pomiar ciśnienia oleju - nie robiłem i nie wiem jak to zrobić - ale może trzeba będzie zlecić jakiemuś warsztatowi ? Czy można jakoś samemu ? 4. zaślepienie egr - robiłem tak, że podłączyłem obok inny zapasowy egr stary a drugi oczywiście był w silniku zamknięty więc = zaśliepiony i nic to nie zmieniło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 19 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 (edytowane) Dnia 31.07.2020 o 09:25, Andrzej-2010 napisał: 2/ Warto zainteresować się ; a/ czujnikiem ciśnienia spalin przed turbiną ; - ma wpływ na ; ciśnienie doładowania, moc silnika, - warto sporządzić wykresy wskazań ; map sensora i czujnika ciśnień przed turbiną, b/ oraz rurkę czerwoną prowadzącą do tego czujnika, - musi być kompletna, - drożna, - bez załamań i skrzywień. Ten punkt został przemilczany, 57 minut temu, corrado napisał: 2. myślałem o sprawdzeniu rozrządu ; - tam jest pasek gumo-podobny, 3. pomiar ciśnienia oleju ; - w miejsce czujnika ciśnienia oleju wkręcić manometr, 4. zaślepienie egr - robiłem tak, że podłączyłem obok inny zapasowy egr stary a drugi oczywiście był w silniku zamknięty więc = zaśliepiony i nic to nie zmieniło, - należy zaślepić albo zastosować nowy - aby mieć 100 % pewności Edytowane 19 Marca 2021 przez Andrzej-2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
corrado Opublikowano 19 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 1. U mnie nie ma czujnika ciśnienia spalin przed turbiną . Jest tylko czujnik ciśnienia powietrza dolotowego ( MAP ), auto jest bez FAPu - taka wersja silnikowa - nie ma też od jakiegoś czasu też katalizatora. 2. Tak wiem jest pasek gumo-podobny wzmacniany oczywiście . Muszę załatwić blokady na wał korbowy i ewentualnie na wałek rozrządu ale może nawet i bez nich byłoby coś widać. Ale będę musiał poczekać z tym aż się cieplej zrobi . Przypuszczam , że na wałku rozrządu z pompą paliwa nikt z mechaników nie spieprzył tego przy zakładaniu bo to widać normalnie od razu - są kropeczki i ileś tam ząbków odległości między nimi - chyba 19 z tego co pamiętam, ale mogli spieprzyć ustawienie wału korbowego w stosunku do wałka rozrządu i pompy. 3. OK. Ile powinno wyjść ciśnienie w takim razie - na wolnych obrotach powinno się mierzyć ? 4. Można spróbować zaślepić jeszcze ale to nic nie zmieni na 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 19 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 26 minut temu, corrado napisał: mogli spieprzyć ustaiwenie wału korbowego w stosunku do wałka rozrządu i pompy. Pasek się wypracowuje ; - nawet łańcuch wypracowany przeskoczy, 28 minut temu, corrado napisał: Ile powinno wyjść ciśnienie w takim razie - na wolnych obrotach powinno się mierzyć ? Silnik rozgrzany do ok;90 C, wolne obroty, ciśnienie dla megan III ; - ok; 2,5 bar - dla ok; 900 obr/min - bardzo istotna wartość, - ok; 4,5 bar - dla ok; 3500 obr/min - mniej istotne, 36 minut temu, corrado napisał: 4. Można spróbować zaślepić jeszcze ale to nic nie zmieni na 100%. Zaślepić należy sprawny egr ; - komputer silnika może nic nie pokazać ( żadnego błędu ) bo możliwe, że egr działa, ale w ograniczonym zakresie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi