witman Opublikowano 7 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2021 W tym temacie znajdziecie informacje o możliwych wersjach oprogramowania sterownika wtrysku w silnikach 1,4TCe H4J, H4J700 aktualizacje od 2008 do 2021r. Najnowsza aktualizacja to 7E00 Sprawdzajcie u siebie, aktualizujcie, testujcie i komentujcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Sadam49 Opublikowano 7 Grudnia 2021 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2021 1 godzinę temu, yEti1.4 napisał: Ciekawe czy spalanie będziemy mieć na podobnym poziomie. ? Różnice które na chwilę obecną zauważyłem i odczułem. Możliwe że to tylko efekt placebo ale autko jakby lepiej się odpychało (nie myśli jakby tego ułamka sekundy po wciśnięciu gazu jak miałem wcześniej, tak mi się wydaje), ciszej pracuje?. Średnie spalanie z 7.9 l/100km spadło do 6.6 l/100km. Jadąc do ASO aktualne spalanie było zmienne w zakresie 6 - 8 litrów, po aktualizacji w drodze powrotnej aktualne spalanie było w zakresie 5.5 - 7 L. Do ASO i na powrocie prędkość stała 110km/h. Do ASO miałem 81 km i według wskazań "zużytego paliwa" wciągnął 5.2 L. Po aktualizacji, powrót tą samą trasą 5 L. Na chwilę obecną takie coś zauważyłem/odczułem. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elf Opublikowano 7 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2021 A do 1.2 aktualizacji nie ma ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 7 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2021 To też już powoli rozkminiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytus Opublikowano 10 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2021 Masz już najnowszy soft? Ja albo pojadę do ASO, ale jeszcze będę się ratował znajomymi pracujących w ASO renault w sprawie aktualizacji sterownika wtrysku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelosek Opublikowano 11 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2021 Dziś po sprawdzeniu okazało się, że już od dłuższego czasu mam 7E00. Na pewno w ASO nie byłem w ciągu 2 ostatnich lat (od kiedy posiadam auto). Tylko w serwisach specjalizujących się Renault. Zapewne, któryś z serwisów nieautoryzowanych zrobił mi aktualizację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytus Opublikowano 17 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2021 @pawelosek Jaki masz rocznik auta? Rzadko serwisy nieautoryzowane posiadają sondę CLIP aby sprawdzić błędy nie wspomnę już o reprogu, czyli aktualizacji softu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelosek Opublikowano 19 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2021 (edytowane) @Woytus 2013, na 100% był to nieautoryzowany serwis, bo nie jeżdżę do ASO. Edytowane 19 Grudnia 2021 przez pawelosek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 20 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2021 (edytowane) Autko masz od nowości ? jesteś pierwszym właścicielem od 2013 roku ? Edytowane 20 Grudnia 2021 przez witman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yEti1.4 Opublikowano 20 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2021 Na prośbę kolegi @witman wstawiam wam screeny z moim spalaniem. Jeżdżę po prostu normalnie - nie jak emeryt ? - tzn w zakresie 2-4,5 tyś rpm (optymalny moment obrotowy). 50/50 trasa/miasto. Przed aktualizacją. Po aktualizacji. Oraz średnie statystyki odkąd mam wóz(oprogramowanie 7E00 dopiero od 09.2021). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 20 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2021 Dzięki za info, aktualizacja 7E00 widać poprawia sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo25osw Opublikowano 20 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2021 11 minut temu, witman napisał: REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 - Prezes Witam, ustaliłeś może, które ASO we Wrocławiu robi taki update sterownika? Albo które polecasz? Domyślam się, że ustawienia sterownika BRC będzie trzeba poprawić po takiej operacji? Moja megane 3 ma wersję softu 7A00 - rocznik 2009. Spalanie benzyny około 9, gazu około 10. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 20 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2021 Przekazałeś właśnie kolego cenną informację, że masz 2009r. i soft 7A, czyli jest to pierwszy soft w tym sterowniku. Akurat BRC połapie się z ustawianiami bez problemu, ale warto by zrobić strojnie AFR i wtedy będzie idealnie. Rozumiem, że masz BRC SQ32 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo25osw Opublikowano 7 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2022 Witam w nowym roku. Jestem po aktualizacji sterownika wtrysku w Renault Nawrot Mirków. Koszt około 300 zł. Wgrano mi najnowsze dostępne oprogramowanie wtrysku dla mojej konfiguracji na podstawie danych serwera z Francji. Jak widać na załączonych zrzutach zmienił się tylko parametr mpr i numer ustawienia. Na screen shocie z clipa, który dostałem od serwisu, widać, że auto jeździło na oprogramowaniu jeszcze z fabryki/salonu, pomimo, że odbyło przeglądy gwarancyjne w 2010 i 2012 roku. Dodatkowo auto było serwisowane regularnie w ASO do 2018 roku. Po aktualizacji wersja oprogramowania pozostała 7A00, mimo to na odcinku S8 Mirków-Bielany Wrocławskie spalanie wg. komputera spadło o około 1.3 l/100km. Przy stałej prędkości 120km/h na odcinku 15-20km, wskazanie komputera: - przed aktualizacja 8.6 l/100km - po aktualizacji 7.3 l/100km Czy spalanie jest rzeczywiście niższe - jeszcze nie wiem. Okaże się po kilku tankowaniach. Planuje jeszcze pojechać na strojenie AFR sterownika gazu, ale to po przejechaniu kilkuset km na benzynie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 7 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2022 Kiedyś o tym było. Komp zawyżał spalanie i aktualizacja naprawiała ten błąd. w 1.4 tce dobrze robi robotę chip tuning. I w to bym poszedł żeby obniżyć spalanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi