Krisol Opublikowano 23 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2019 Witam. Dla potomnych. Auto było wczoraj u mechanika. Olej, filtry itp. Po wizycie czujnik zwariował. Wyszarpałem plastik trójkąt zakrywajacy dostęp od srodka drzwi. Rozłączyłem kostkę. Odpaliłem auto. Brak pokazywania temp. Zgasiłem. Wpiolem kostke. Działa. REGULAMIN pkt. 5.6 Literki PL-mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ditron Opublikowano 8 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2019 Witajcie. Pacjent: Renault Fluence - wyświetlacz temperatury pokazuje 30-35 stopni podczas gdy jest 5. Czy przyczyną mogło być zalanie czegoś podczas mycia na myjni myjką ciśnieniową? Czy czujnik jest w lusterku kierowcy? Dodam, że obudowa lusterka kierowcy jest pęknięta więc woda pod ciśnieniem mogła się tam dostać - pytanie czy są tam jakieś wrażliwe na wodę połączenia tego czujnika albo czy sam czujnik może szwankować od wody ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit-men Opublikowano 8 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2019 W lusterku pasażera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 8 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2019 Czujnik jest w lusterku kierowcy, podważ czymś płaskim lustro i go wyjmij z zaczepów. Zobaczysz w dolnej części obudowy czujnik i sam stwierdzisz czy tam mogła dojść woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajos28 Opublikowano 5 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2021 Witam Panowie, napisze mi ktoś ścieżkę dostępu w programie ddt4all do sprawdzenia czujnika temp. zewnętrznej. Kiedyś pokazywało mi temp. na wyświetlaczu a teraz nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 6 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2021 Sprawdzasz w module drzwi kierowcy DDCM. Wchodzisz w "Read Configuration" i sprawdzasz czy czujnik temperatury jest aktywny. Pamiętaj, że w razie zmiany konfiguracji w zakładce "Write confuration" musisz zaznaczać wszystkie opcje bo ekran z konfiguracją ma wszystkie ustawienia na "0 deactivation". Drugim miejscem jest wyświetlacz. By z nim się połączyć to należy posiadać przejściówkę kabla OBD2 do połączenia z multimediami. Tu już nie jestem w 100 % pewien jakie ecu należy otworzyć ale po przeskanowaniu lupą program wykryje co masz w samochodzie. Na zrzucie przykładowy ekran z konfiguracją temperatury i zegarka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajos28 Opublikowano 6 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2021 Serdeczne dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bazyl123 Opublikowano 20 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2021 Witam Wskazania temperatury wariują, przy 10st pokazuje 21st potem powoli spada do 10st , za chwilę rośnie do 18, później 25 st. itd. (średnio pokazuje więcej o 10st) Jak myślicie to czujnik czy połączenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 20 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2021 Wyraźnie czujnik w lusterku dostał solankę. Tak początkowo się to objawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bazyl123 Opublikowano 21 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2021 Podłączyłem rezystor przy wtyczce (pod czarnym trójkątem) od lusterka. Przy 22k Ohm jest -16st. 5,6k Ohm to 10st 3,3k Ohm to 22st Wygląda jakby oryginalnie był termistor NTC 3k Ohm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 21 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2021 (edytowane) W czujniku jest termistor równolegle do rezystora i kolejny rezystor szeregowo. Kiedyś to regenerowalem, ale wartości rezystorów nie pamiętam. Pracował z dokładnością do pół stopnia. NTC 4,7 k. Tak miałem w Espace 4. Edytowane 21 Września 2021 przez jabrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 21 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2021 W M III zastosowano termistor NTC 3 kOhm, można zamówić taki o symbolu B57869-S 302-F140. Równolegle do jego styków można wlutować rezystor 15 kOhm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bazyl123 Opublikowano 4 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2021 Kupiłem oryginalny czujnik 277227085R wymieniałem i temperatura jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hadrion Opublikowano 4 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2021 A miał ktoś przypadek żeby temperatura była zaniżona? O ok. 10 stopni, jest powiedzmy 1-2 na plusie a u mnie na wyświetlaczu jest -9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzechuXX Opublikowano 5 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2021 Czujnik do wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi