aston76 Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Oto odpowiedź: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punxhc Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 W takim razie nie wiem dlaczego twierdzisz że jest to "łatwiejszy sposób" :) Ile czasu zajmuje otwarcie wszystkich drzwi i użycie śrubokręta (lub czegoś w tym stylu) - a ile przytrzymanie guzika w samochodzie... :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 (edytowane) Bo jak przymarznie centralny to nie ma bata aby zamknąć auto ze środka. Sam korzystam z tego sposobu od czasu do czasu, bo przymarza centralny. Edytowane 28 Stycznia 2012 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly382 Opublikowano 12 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2012 Witam wszystkich jeżeli zamarznie zamek to nie prościej wcisnąć blokadę drzwi przełącznikiem zamiast kręcić w drzwiach ?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinezzz Opublikowano 12 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2012 Może komuś się przyda..co prawda zrobiłem mauala do Clio, ale w MII jest chyba podobnie: http://klubrenault.pl/forum/viewtopic.php?f=64&t=11883 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Optima Opublikowano 13 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2012 Martinezzz widzę, żeś się synek napracował :D ale wymiana mikrostyków to już tu została przerobiona. Raczej nie czytałem tutaj by ktoś ściągal tapicerkę - wiem, że zaznczyłeś, że nie trzeba. W mojej ocenie szkoda czasu i dodatkowej roboty to tych czynności. Może tak trzeba w Clio - M/S wystarczy kawałek zagietego drutu po zahaczeniu którego obracamy pierścień mocujący klamkę. I już - klamka na wierzchu Nie ma u nas też tego wkrętu, który jest u Ciebie na początku relacji. Pomysł z rękawiczką - chyba średnio trafiony. Bo pod wpływem czynników atmosferycznych plus mechaniczne jej naciskanie to długo nie posłuży. A jak wilgoć pod nią wejdzie to już nie wylezie. Trzeba to traktować jako częśc się zużywającą - uwaga ogólna czy w innych urządzeniach, gdzie co chwilę się coś przyciska nie zużywają się styki? Ostatnio musiałem w pilocie do TV wymieniać gumki przewodzące bo już nie działał. Co do mikrostyków - od mojej wymiany mineło w mau 3 lata. Teraz na jednej klamce jeden raz działa raz nie - a więć czeka mnie wymiana jednego. Raz na 3 lata to nie jest upierdliwe. Raczej wątpię by dzięki rekawiczce gumowej można wydłużyć ten czas do 10 lat. Dodam, że tylko jeden zaczyna padać, więc pozostałe wytrzymają jeszcze może do 4-5 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
art110377 Opublikowano 14 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2012 A ja mam pytanie odnośnie samych mikroswitchów... Czy te z Clio podejdą do Scenica? Z chęcią dałbym 14 zł za komplet zamiast 20 zł za jedną sztukę... Bo taką cenę zaśpiewali w serwisie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 14 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2012 Co do ceny mikrowłączników to napisze moją prawdziwą historię. Jak kupiłem megankę chciałem napraić HF. W serwisie w Pile, gościu od części powiedział mi, że kiedyś tak można było kupić same mikrowłącznik ale teraz to już nie (to było z 3-4 lata temu). Byłem jeszcze "zielony" i kupiłem cały element za 80-90zł. Nastepnie w serwisie w Koszalinie zajechałem i zapytałem się znowu o mikrowłącznik (byłem już mądrzejszy po artykułach na forum) i okazało się, że mają na sztuki chyba po 8-9zł/sztukę. Niestety nie mieli na składzie więc nie kupiłem. I teraz uwaga - będąc znowu w Pile na przeglądzie (gdzieś po roku), zapytałem się znowu o mikrowłączniki, ale siedział już inny sprzedawca. Okazało się, że owszem są ok. 6zł za 2 sztuki . Wszystko zależy gdzie i u kogo kupujesz, poszukaj taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
art110377 Opublikowano 14 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2012 Gud ajdija. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Optima Opublikowano 15 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2012 zgadzam sięz Mireczek01 - mikrostyki są w ASO po 6zł - więć ani nie 14, anie tymbadziej 20zł jak ktoś pisał wyżej. :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 19 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2012 Co do ceny mikrowłączników, to wczoraj kupowałem w ASO: http://megane.com.pl/topic/12511-co-dzis-zrobiles-dla-swojego-autka/page__view__findpost__p__307479 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cinekkk Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 od jakiegoś czasu i umnie HF wariuje (grand scenic II). Jak już go kupiłem nie wszystkie przyciski w klamkach działały jednak czujki podczerwieni zawsze otwierały w każdych drzwiach po włożeniu ręki w klamkę. Praktycznie z dnia na dzień czujki przestały działać. Dziś rozebrałem klamkę od str. kierowcy i postanowiłem, że odetnę przycisk a później przylutuje i tak zrobiłem. W domu ładnie wszystko podkładałem , zasylikonowałem tyle ze nie zwróciłem uwagi jaki przewód gdzie idzie. Przejście jest- czyli jest ok- a chyba nie ma znaczenia jak teraz przewody w klamke wlutuje bo chodzi o to by było zwarcie przy naciskaniu (tak mi sie wydaje)? --> FOTO postanowiłem zewrzeć dwa przewody odcięte i powinno zaskoczyc tj. zaryglować drzwi jednak zero reakcji... Jak próbowałem odpiąć wtyczkę w drzwiach (przy zawiasach) przy odpinaniu zaczęło wsio wariować - zaczął się ryglować i otwierać (na poluzowanej wtyczce).Podejrzana sprawa ,bo również z lusterkiem składanym mam problem (od str. kierowcy)- sklada się , ale nie owtwiera za pomocą pokrętła a jedynie gdy otworzę drzwi. Czy wtyczka może być winowajcą nie działających podczerwieni oraz lusterka? Lusterko praktycznie na równo padło z podczerwienią. Wtyczka nie była jakoś zaśniedziała... Również po pociąganiu za klamkę auto się nie chce otworzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 (edytowane) Czy wtyczka może być winowajcą nie działających podczerwieni oraz lusterka? Lusterko praktycznie na równo padło z podczerwienią. Wtyczka nie była jakoś zaśniedziała... Oczywiście, Przecież przełącznik lusterek masz w drzwiach, a kostka do lusterka biegnie z karoserii. Przerwa na kostce może być przyczyną tych problemów, nawet z prawym lusterkiem. Ten przełącznik przecież i prawym lusterkiem steruje. Co do zamków, HF i przycisków w klamkach, to tu jest odwrotnie. Urządzenia sa w drzwiach a sterowanie w komputerze komfortu. Tu też wszystko przez tą wtyczkę przechodzi. Musi być dobrze poskładana, szczególnie w 1 fazie jej dopasowania, a dźwignia przy zamykaniu musi zamykać się bez odczuwalnych oporów. W tych drzwiach jest straszne zagęszczenie czynnych pinów w tej wtyczce, nie trudno któregoś pominąć i wykrzywić jak zamykasz dźwignię na siłę. Inna sprawa, to rozłączanie i składanie wtyczki bez włączonego zapłonu, Jak chcesz eksperymentować na włączonym zapłonie, to musisz wiedzieć co robisz i kiedy można zapłon chwilowo włączyć. Edytowane 7 Sierpnia 2012 przez gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
awow Opublikowano 26 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2012 (edytowane) Czy może ktoś opisać jak zdemontować klamkę w tylnych drzwiach (w tylnych drzwiach pod zaślepką nie ma żadnej blaszki o której pisze kolega jazel, w przednich drzwiach są blaszki) Mam zamki bez HF. Edytowane 26 Września 2012 przez awow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Optima Opublikowano 26 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2012 @Cinekkk - mikrostyk działa na zasadzie zwarcia. Pamiętam, że mi to działało poprzez zwykłe zwieranie drutów - bo jeden mikrostyk zepsułem i do poniedziałku jeżdziłęm z drutami i sobie nimi zamykałem drzwi. Awow - tak samo jak z przodu. Też przez zaślepkę, też przy użyciu zagietego drutu. Problem jest taki, że klamki z tyłu są dużo dalej od krawędzi drzwi usadowione i przez to trudniej wymacać gdzie zaczepić drut. Też się męczyłem z obróceniem pierścienia ją blokującego. Pamietam, jak bardzo współczułem wtedy ginekologom, którzy na co dzień wiele czynności muszą robić przez dziurkę po omacku ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi