cinas Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2020 zamiana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejm36 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2020 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytus Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Na szybko zrobię przejściówkę a później pobawię się takim przełącznikiem w interfejsie diagnostycznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2020 (edytowane) Na szybko to możesz połączyć pięcioma kabelkami z wsuwkami według rysunku znalezionego w necie. Połączenie to tak jak już wcześniej pisałeś: pin6 ELM - podłącz do pin 13 OBD złącza samochodowego pin14 ELM - podłącz do pin 12 OBD pin4 - pin4 pin5 - pin5 pin16 - pin16 Edytowane 18 Kwietnia 2020 przez aniewa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuer Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Witam kolegów. Też próbuję walczyć z kamerą cofania, ale nie chcę tego robić w aucie. Czy któryś z kolegów zna sposób załączenia nawigacji (Carminat TT, Carminat TT Live) na stole? Jakie komendy należy wysłać aby zgasić tzw. "sandy clock" i uruchomić nawigację? Mam do dyspozycji Clip, DDT4All, Putty (dwa ostatnie z ELM USB, ELS27 USB). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Potrzebujesz zasilania i sygnału aktywacji multimediów około 11V Następnie ramki CAN aby działać dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuer Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Dzięki za szybką odpowiedź. 1) Aktywacja multimediów to pin 12 (SPEED)? 2) Czy może być zasilające 12V? 3) Ramki CAN do sterowania kamerą czy uruchamiające nawigację? Jeżeli uruchamiające to jakie? Podsłuchiwałem radio i podglądałem ramki przy włączaniu/wyłączaniu (ostatnia odpowiedź 62 28 32 00 przy wyłączeniu i 62 28 32 01 przy załączeniu), ale chyba jestem za cienki w te klocki, bo wysyłając je do navi ne uzyskiwałem efektu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2020 1 - Nie , sprawdź schematy od tego są , 5 pin 2 - nie powinno ale też zadziała 3 - to nie takie proste , masz ramkę a jaki adres ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuer Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2020 (edytowane) Bez przesady, zasilanie podawałem na oba piny 6 (bateria) i 5 (stacyjka), oraz 7 (masa), 3,4/1.2 (CAN). W takim stanie sięgałem navi Clip'em i DDT4All ale z sandy clock'iem. Ramki obserwowałem w samochodzie za pomocą DDT4All z adresami 712 (SH) i 732 (CRA), próbowałem wysłać za pomocą Putty z adresami 747 (SH) i 767 (CRA). Co robię nie tak? Edytowane 22 Kwietnia 2020 przez yuer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytus Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2020 (edytowane) Dziękuje wszystkim za pomoc. No i w końcu udało się. Przyszedł ELM na USB i problemów podczas pracy nie było. Przejściówka wykonana z przedłużacza OBD2. U mnie ustawienia kolorów miały zupełnie inną wartość, niż powinna być. Zmieniłem to i od razu lepiej. Edytowane 23 Kwietnia 2020 przez Woytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yugo Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2020 (edytowane) Witam. Minęło kilka miesięcy od zakupu modułu od cinasa i kamerki cofania i dopiero dzisiaj zamontowałem wszystko. I niestety zonk. Kamera włącza się, ale obraz jest nie do odczytania. Przed montażem na początku lutego podłączałem ten sam zestaw "na krótko" w celu sprawdzenia i wszystko działało poprawnie. Nie mam pojęcia co się stało. Wszystko podłączyłem bardzo uważnie, by czegoś nie uszkodzić. Jedyne co mi przychodzi do głowy, to podłączenie "-" zasilania kamery. Ponieważ nie chciało mi się dłubać w przewodach auta znalazłem za pomocą miernika uniwersalnego masę na jakiejś śrubie wkręconej w pokrywę bagażnika. Miernik pokazywał 11,8V, czyli napięcie sensowne, zważywszy, że ostatnio bardzo mało jeździłem i akumulator z pewnością jest niedoładowany. Czy przyczyną takiego obrazu może być właśnie takie podłączenie masy i pod odciążeniem (małym, ale jednak) napięcie zasilania znacznie spada? Edytowane 25 Kwietnia 2020 przez yugo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Brak synchronizacji lub przewód od synchronizacji urwany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yugo Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2020 (edytowane) Ale przecież, gdy sprawdzałem wszystko działało. 1. Co może być przyczyną braku synchronizacji? 2. Gdzie szukać przewodu synchronizacji, który to jest? Czy to jest kabel od kamery do modułu? Jeśli tak, to pewnie uszkodziłem go podczas przeciągania przez gumową osłonę z wiązką przewodów pomiędzy pokrywą bagażnika, a karoserią. Edytowane 25 Kwietnia 2020 przez yugo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytus Opublikowano 6 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 Podłącz kamerę na krótko do modułu i sprawdź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yugo Opublikowano 7 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2020 Już wszystko działa. Okazało się, że przyczyną była zła masa - kabel podpiąłem po śrubę na pokrywie bagażnika. Podałem masę bezpośrednio z akumulatora i kamera zadziałała. Znalazłem masę w wiązce biegnącej do zamka pokrywy bagażnika. Wszystko śmiga jak trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi