tomakur Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2019 20 godzin temu, kat1982 napisał: Witam, czy jest możliwość wyłączenia czujników ciśnienia w oponach w Megane 3 2014 Life bez HF, auto z końca roku - modelowo jak 2015?? Jest taka możliwość Potrzebny Clip i można wyłączyć czujniki 12 godzin temu, tomrud napisał: Dzisiaj zmieniłem koła zimowe na letnie i potwierdzam (jak kilka osób w tym wątku), że w samochodach bez HF czujniki ciśnienia same się nie przyuczą. Jednak dziwne jest to, że nie mam żadnego komunikatu na wyświetlaczu, że nie mam tych czujników. Wywoływanie pomiaru za pomocą manetki komputera pokładowego czy jazda przez 15km nic nie dała. Dlaczego nie ma komunikatu? No chyba, że komunikat będzie za parę dni:-) Odłącz akumulator na chwilę i zobacz co się stanie obstawiam że po przejechaniu jakiegoś dystansu wyskoczy błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomrud Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2019 @tomakur no i wyszło szydło z worka (komunikat o błędzie) bez odłączania akumulatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomrud Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Jeszcze pytanie do znawców tematu. Załóżmy, że mam przyuczone dwa komplety czujników ciśnienia? Czy jedynie clipem aktywuję wybrany komplet czujników czy jest jakiś inny (tańszy) interfejs, którym mogę to wykonać sam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Raczej nie ma czegoś takiego jak zaprogramowane dwa komplety. Jakby były zaprogramowane to pewnie tak jak w innych markach same by wskakiwały po montażu. Jeśli czujniki w Megane same nie wskakują po wymianie to zapewne każdorazowo trzeba je programować, a nie aktywować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iro_2007 Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2019 W megance można mieć max 8 czujników w pamięci kompa w aucie na więcej nie mam miejsca czyli 2 komplety lato zima Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomakur Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2019 W S3 I M3 nie ma możliwości wybrać czujników zima lato jak to ma miejsce w L3. W Megane nie zaprogramuje się więcej niż 4 sztuk czyli jednego kompletu Próbowałem kiedyś z nr VIN Laguny i nie dało rady zaprogramować kolejnych 4 czujników. Co do innego kompa powinno się dać zaprogramować czujniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomrud Opublikowano 10 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2019 Byłem u lokalnego oponiarza i w 2 minuty wgrał mi do ECU tym przyrządem ( https://allegro.pl/oferta/programator-tpms-cub-sensor-aid-zlacze-obd-7633469737 ) ID oryginalnych czujników kół letnich. Jak ktoś nie ma HF (jak ja) to lepiej kupić do drugiego kompletu czujniki nieoryginalne, które są programowalne i je sklonować z czujników oryginalnych (np. takie https://allegro.pl/oferta/4-x-czujnik-cisnienia-tpms-cub-uni-sensor-433mhz-7978152114 ) i po problemie. Ja niestety do drugiego kompletu kół kupiłem 4 oryginalne, które nie są programowalne, więc póki co zostaje mi oponiarz i 100 w plecy rocznie lub jednorazowe kupno tych nieoryginalnych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kede86 Opublikowano 11 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2019 Czujniki to badziew. Złapałem kapcia i wrzuciłem koło zapasowe bez czujnika. Jeździłem tak dwa dni zanim komputer wywalił błąd. Ciekawe kiedy powietrze zaczęło uciekać. Dopiero rano zobaczyłem, że nie ma powietrza w kole, całkiem możliwe, że już w trakcie jazdy schodziło powietrze a komputer o tym nie poinformował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 11 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2019 (edytowane) @kede86 to coś masz chyba nie tak. U mnie na bieżąco zmieniają się wartości w kołach w ciągu dnia (ciśnienie rośnie w czasie jazdy i spada po dłuższym postoju). Po korekcie ciśnienia na stacji benzynowej też wykrywa zmiany po niedługiej chwili. Edytowane 11 Maja 2019 przez pbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomgrandtour Opublikowano 11 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2019 Może masz coś uszkodzone/zawieszone w systemie?, spuść lekko ciśnienie i zobacz co pokaże komputer. U mnie zimą jak jest minus 10stopni to od razu jest alarm że ciśnienie spadło. Jak miałem wkręta w oponie to od razu wyskoczyło że powietrze ucieka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 11 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2019 Moja żona też złapała wkręta ale tak siedział, że powietrze nie zeszło przez cały dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kede86 Opublikowano 11 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2019 (edytowane) W zależności od pogody pokazuje inne ciśnienie w kołach. Jak wrzuciłem rezerwę to w 3 kołach podawał ciśnienie a rezerwa była --- Kapeć był na zimówkach teraz mam letnie i jak dziś na przeglądzie dopompowali powietrza to pokazywał dobrze. Edytowane 11 Maja 2019 przez kede86 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 11 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2019 @kede86 a czujniki kupowałeś do zimówek czy letnich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 12 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2019 Czy programem DDT4ALL i przy pomocy ELM 327 da się wyłączyć sprawdzanie czujników ciśnienia w kołach? Czy jednak CLIP jest konieczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kede86 Opublikowano 12 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2019 @pbet do zimówek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi