Sarna1 Opublikowano 1 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2021 Może kończą się baterie w czujnikach - ile auto ma lat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
empire13 Opublikowano 1 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2021 2016 rocznik. Od pierwszej rejestracji nie minęło jeszcze 4,5 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boski Opublikowano 1 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2021 to może czas najwyższy aby zdechły ? U mnie od czerwca jedna opona pokazywała że jest niedopompowana. Obecnie od grudnia jak temperatura niższa, wyskakuje komunikat że przebita. Podpompowanie nic nie daje. W serwisie powiedzieli że mogłem uszkodzić o krawężnik lub o coś. Ale powiedzieli tez że w naszych modelach (rocznik 2015) można jeszcze wyłączyć je przez komputer. Jadę na wymianę za 2 tygodnie i każę to wyłączyć. Fajne to i przydatne, ale jak za pół roku inne koło wyskoczy z takim komunikatem to nie będzie mi się chciało co chwilę jeździć i wymieniać. wszystko out. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
empire13 Opublikowano 1 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2021 Cóż, to może być wina baterii. Może warto spróbować. Popytam wulkanizatorów, pewnie takie usługi też wykonują. A jak nie to jakieś ASO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deku Opublikowano 2 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2021 @Boski - skąd ta niechęć do czujników? Jak dal mnie to fajny bajer. Przy czym ja nie mam z nimi problemów (póki co). Czy wymiana baterii to problem (trzeba wymieniać całe czujniki czy jak)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 2 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2021 45 minut temu, deku napisał: Czy wymiana baterii to problem (trzeba wymieniać całe czujniki czy jak)? Nie wiem jak w tych nowych ale w starszych trochę pracy należy włożyć, by wymienić bakteryjkę. Na YT jest kilka filmików. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu Opublikowano 2 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2021 Ja sobie chwalę czujniki, mam w dwóch samochodach. Już raz czujnik uratował mi oponę, po aucie nic nie czułem, a powietrza praktycznie było. Mam opony z twardymi boczkami, ale myślę, że po przejechaniu kilkunastu km w takim stanie opona poszłaby na śmieci. Kiedyś tak Toyo w Megance załatwiłem, jak poczułem, że coś jest nie tak to było już po oponie, na szczęście felga przetrwała bez żadnych uszkodzeń. Wymiana baterii to będzie raczej demontaż i rozbieranie czujnika, ale te ~8 lat to powinny wytrzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 2 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2021 Niby producent daje od 5 do 6 lat gwarancji ale nigdy nie wiadomo z którego kartonu operator wrzucił je na felgę, może FIFO nie zadziałało nowy to 80 pln w serwisie, na aliexpress pewnie jeszcze taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 3 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2021 I tak zadziwiająco długo bakteryjki w nich wytrzymują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boski Opublikowano 4 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2021 Dnia 2.02.2021 o 06:43, deku napisał: @Boski - skąd ta niechęć do czujników? Jak dal mnie to fajny bajer. Przy czym ja nie mam z nimi problemów (póki co). Czy wymiana baterii to problem (trzeba wymieniać całe czujniki czy jak)? Nie wiem. To samochód żony, a ja nie chcę jeździć za nią do wulkanizatora aby sie bawił. pozbywam sę pikania i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
empire13 Opublikowano 5 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2021 Dopompowałem powietrza i problemu już nie mam. Tak więc bateria raczej ok. Mimo to zastanawia mnie dlaczego komputer sygnalizował akurat koło PP skoro oba tylne miały niższe ciśnienie, Może zaprogramowane minimalne dopuszczalne ciśnienie z tyłu jest niższe niż z przodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boski Opublikowano 14 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2021 Wczoraj bylem w ASO (sobota) mieli wyłączyć czujniki ciśnienia, ale nie było elektryka nie wiedzieli jak, nie wyłączyli. Czzujnik ciśnienia w kole pokazywał 1,3, więc powinien być kapeć a nie było. Wg serwisu, wszystkie koła były niedopompowane, a miesiąc temu i tak pompowałem na orlenie i było ponad 2. Co najlepsze, komputer błędów nie pokazywał, mimo że od 2 miesięcy jeździłem z komunikatem "przebita opona". Na serwisie nie wiedzieli skąd to, ale o dziwo błąd się skasował i obecnie wszystko jest ok. Nikt nie wie co się stało, ale jest już ok. baterie są dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajos28 Opublikowano 7 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2021 Panowie proszę o potwierdzenie. Przeczytałem ten temat i mam pytanie. Do dołożenia czujników TPMS do Megane III z 2012r. po pierwszym lifcie nie mam HF potrzebne jest zakupienie 4 szt. czujników takich: https://allegro.pl/oferta/czujnik-cisnienia-w-oponie-laguna-iii-megane-iii-7606234256 lub: https://allegro.pl/oferta/400014704R-407000435R-407001859R-407003743R-10093445377 Aktywacja w UCH oraz licznik oraz przyuczenie wzbudzaczem czy to już wszystko? Czy coś jeszcze do poprawnego działania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shandral Opublikowano 23 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2021 Witam, czas na zmianę opon na zimowe. Zmontowałem zestaw kół zimowych, wraz z używanymi czujnikami ciśnienia. przejechałem jakieś 15-20km nie pokazuje mi ciśnienia ani nie wyskakuje komunikat o braku czujników... Nowych czujników nie trzeba programować z tego co wyczytałem ale ja kupiłem używane. Z drugiej strony gdyby komputer ich nie widział to by wyskoczył komunikat, a tu nic. Ktoś miał taki przypadek już? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlecyk Opublikowano 22 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2022 Cześć, mam pytanko w temacie. W moim niedawno kupionym megane III są czujniki ciśnienia i w tej chwili założone są alusy 17. Na wiosne chcę zmienić koła na proste 15 stalowe. I tu pytanie, czy muszę kupować nowe czujniki? Czy przekładka z tych alusów będzie ok? Czy po takiej przekładce ogólnie będą jakieś problemy czy wszystko będzie git? I pytanie na jakąś przyszłość. Jak przy chodzi do wymiany czujników to trzeba gdzieś jechac coś wgrywać czy sama wymiana wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi