lukwisz Opublikowano 17 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2015 Nie wiem. Mam 1.6 jeżdżę nim wszędzie (po Europie też) i jakoś nie zauważyłem by był nadmiernie głośny a już na pewno nie jest jazda męcząca. Ze samochodami tej klasy (kilkoma zdarzyło mi się jeździć) wypada na porównywalnym poziomie. Rolce-Royca z niego nie zrobią to pewne;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 17 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2015 Plus 1,2 TCE jest też taki, że silnik jest sporo elastyczniejszy, ciągnie na każdym biegu. Różnica 1000 obr/min mniej to już jest całkiem sporo. Warto pamiętać, że z TCE 115 w łatwy sposób można zrobić TCE 130, a nawet 140 (koszt w ASO Jaszpol ok. 1500 zł) :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayn Opublikowano 17 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2015 Nie wiem. Mam 1.6 jeżdżę nim wszędzie (po Europie też) i jakoś nie zauważyłem by był nadmiernie głośny a już na pewno nie jest jazda męcząca. Jeździłem Meganem III 1.6 16V Dynamique w 2013 roku w ASO. Poziom wyciszenia niczym się praktycznie nie różnił od mojego Clio 2 ph2 1.2 16V które mam tylko by tłuc się po mieście (krótkie odcinki). Tego samego dnia po Meganie 1.6 16V testowałem 1.2 TCe 115 KM, różnica kosmiczna i wniosek: 1.6 16V głośny przy 100 km/h, natomiast 1.2 TCe błoga cisza przy 100 km/h. To nie zasługa tylko dłuższej skrzyni (różnica 1000 obr na 6 biegu), ale silnik jest wyraźnie cichszy w każdym zakresie obrotów, do tego 1.2 TCe posiada wyciszenie maski, 1.6 16V nie posiada wyciszenia maski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 17 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2015 U mnie jest cichy do 140 km/h czyli do 4 tys. obr/min. 1.2 Tce ma chyba ekonomiczne opony o ile nie mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makgajwer Opublikowano 18 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2015 Silniki Tce na pewno kuszą dynamiką przyspieszania i cichszą pracą, ale póki co są nie pewne. Z pierwszym stwierdzeniem zgadzam się w 200% a z ostatnim nie. Mój TCe śmiga już 3ci rok i zero problemów, nie pije oleju od wymiany do wymiany. btw niepewne piszemy razem Dodano: 18 lip 2015 - 16:08 Silniki Tce nie tylko kuszą dynamiką i kultura pracy, ale kuszą też niższym spalaniem, co przekłada się na rzeczywiste oszczędności. Potwierdzam Dodano: 18 lip 2015 - 16:11 Z tego co wiem ma on dobre opinie (poza spalaniem) WTF??? skąd te brednie? Jak ktoś ma ciężką nogę to na dizelku nawet może 15 osiągnąć. Zobacz na mój profil a zobaczysz fakty obalające mity, które wspominasz. Zaznaczam, że nie jeżdże jak emeryt a z głową i to przekłada się na mniejsze spalanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funyboy Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2015 (edytowane) Panowie... zapisałem się na forum gdyż chciałbym uzyskac od was opinie na temat renault maegane. chciałbym kupić nowe auto i meganka grandtour, silnik 1.6 benzyna jest też brana pod uwagę. Samochód ładny, duzy i za dobrą cenę ale... jak wszedłem na forum to tyle usterek w tym aucie, że masakra - o co chodzi z tym autem aż tak awaryjne??? jakiesz poranne szarpania, nie daje się uruchomić, KZFR? o co kamam z tym autem jak to wszytko czytam to nie przekonuje od mnie do siebie. Powiedziecie czy warto sie pchac w to auto - dodam, że wersję limited jest do kupienia za 55 tyś w kombi i dlatego biorę ją pod uwagę bo więcej nie mam kasy... mysle też na peugeotem 2008. Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki Aston76 Edytowane 5 Sierpnia 2015 przez funyboy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makgajwer Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2015 @funyboy: awaryjne???wtf?? Gdzie te brednie wyczytałeś? Megane III to bardzo udane auto. Odnośnie diesel nie mogę się wypowiadać bo nie mam ale sporo w necie negatywnych opinii na zasadzie "szwagier, sąsiad miał i bardzo awaryjne". Ja już 3-ci rok pomykam i tylko tankuje+przeglądy. Czytam nasze forum regularnie i nie zgodze się z negatywną opinią odnośnie tych aut. Zresztą wystarczy zerknąć na ulice: 3 lata temu MIII była rzadkością a teraz sporo ich pomyka nawet we flotach. Dziś jechałem rano do pracy i w pewnym momencie na 2 pasach wokół mnie, za mną i przede mną było 7 Meganek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayn Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2015 1.6 16V bardzo udany silnik, jedyną bolączką jest KZFR, ale to ciężki przypadek by padło. Jeśli Cie przeraża awaryjność, kup zatem 1.4 TSI najchętniej z lat 2007-2008 :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funyboy Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2015 (edytowane) wszystkie te rzeczy wyczytałem u was na forum :rolleyes: myślę o nowym aucie bo używek niby dużo na różnych portalach ale większość a to większość są już zmęczone a jak coś jest dobre to cenowo niewiele tańsze od nowego. Silnik szukam bez turbo i dlatego padło na 1.6 - a czemu meganka no bo jest wyprzedaż silnika z euro 5 i wchodzi nowy megane 5 i cena jest akceptowalna. Szukam auta rodzinnego 2+2 do 55 tyś i niewielki jest wybór nowych a co do uzywanych napisał jak wyżej. O co chodzi z tym KZFR - to jakaś wada fabryczna, słaba jakość części. Spotkałem się tu na forum z problebami, że np. nie mogą za pierwszym razem uruchomić silnika, falujące obroty - i to wszystko tez w nowych autach. - co myslicie o cenie 55900? limited grandtour, biały, koło zapasowe, pakiet easy3, gwarancja 2+2 Edytowane 5 Sierpnia 2015 przez funyboy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makgajwer Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Silnik szukam bez turbo i dlatego padło na 1.6 why? Silnik TCe daje więcej frajdy z jazdy, mniej pali+cisza w kabinie nawet przy prędkościach autostradowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukwisz Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2015 (edytowane) awarie KZFR zdarzały się częściej w Megane II. Obecnie jest to dużo rzadsze zjawisko (na forum jest chyba jeden przypadek takiej awarii w megane III). W silniku 1.6 nie ma co się oprócz tego zepsuć. (ma swoje wady np. często pocą się śruby na górnej pokrywie zaworów ale po naprawie gwarancyjnej jest OK - po prostu w fabryce dają za mało uszczelniacza, tak twierdzi pan z ASO) ale oprócz tego ten silnik to stara sprawdzona konstrukcja. Znajomy ma taki silnik w scenicu I i ma nim nalatane ponad 180 tys bez żadnych napraw (samochód ma od nowości) tylko bieżąca obsługa. Edytowane 6 Sierpnia 2015 przez lukwisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makgajwer Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2015 (edytowane) Znajomy ma taki silnik w scenicu I i ma nim nalatane ponad 180 tys bez żadnych napraw (samochód ma od nowości) tylko bieżąca obsługa. Czyli tylko kupować i jeździć btw gdybym przed zakupem sugerowałbym się opiniami z neta i forum to prawdopodobnie dalej jeździłbym rowerem. Najważniejsze do brać jazdę testową, dobrze czuć się za kierownicą mnieć fun i tyle w temacie. No i oczywiście cena. W moim przypadku te wszystkie czynniki zdecydowały, że mam pierwszego w życiu francuza mimo tego, że wszyscy w koło pukali się w czoło jak im powiedziałem o planach. Edytowane 6 Sierpnia 2015 przez makgajwer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funyboy Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2015 byłem dzisiaj na jeżdzie próbnej - do testu maialem silnik tce - jestem w szoku jaki ten silnik elstyczny, ciągnie od dołu bez jęknięcia...cud miód i malina 120-130km/h to około 3 tyś obrotów - cisza że aż głupio. Minus taki, że już nie ma aut z tym silnikiem na wyprzedaży a po drugie różnica w cenie 4 tyś. A jak ma sie do tego zwykłe 1.6 - 120km/h to ile będzie miał obrotów i jak z wygłuszeniem? Gdyby ten 1.6 chodził jak ten tce to biorę go już dzisiaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2015 3,5 tys. obr/min czy 140 km/h 4 tys. obr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Przejedź się jeszcze z silnikiem dci. Możesz nie zauważyć , że to diesel jest ;P Serio, kilka osób co jeździło ze mną nie mogło uwierzyć, że ten silnik jest tak cichy i wcale nie czuć stylu diesla. A do tego mało pali. Znajomi nie chcą wierzyć, że aż tak mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi