aniewa Opublikowano 5 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2018 Dnia 1.08.2018 o 22:38, damian2011 napisał: Pytanko czy wam w trakcie wypalania fap-a przy hamowaniu silnikiem spalanie chwilowe spada do zera Przy wypalaniu FAP i hamowaniu silnikiem spalanie chwilowe powinno wynosić 0. Piszę o silniku k9k 836 o mocy 110 KM. Przy dłuższym hamowaniu silnikiem zostaje odcięte zasilanie paliwem piątego wtryskiwacza, dodanie lekko gazu lub wrzucenie luzu przywraca pracę dodatkowego wtryskiwacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jottar Opublikowano 5 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2018 (edytowane) Zgadza się. Spalanie chwilowe przy hamowaniu silnikiem podczas wypalania FAPa pokazuje 0. Natomiast ciekawe jest to, że jak podczas wypalania wyzerujesz sobie średnie spalanie i tak chwilę pojedziesz, to średnia wartość spalania, która po chwili się pojawi będzie wyższa (o jakieś 2l/100km) niż możnaby wnioskować po wskazaniach spalania chwilowego. Dziwne to, ale tak jest. Wydaje się więc, że wskaźnik spalania chwilowego (w przeciwieństwie do spalania średniego) nie uwzględnia paliwa podawanego na piąty wtryskiwacz. Edytowane 5 Września 2018 przez Jottar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 13 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 Im auto ma większy przebieg i większości jeździ po mieście i na krótkich odcinkach tym ; - okres pomiędzy wypaleniami zupełnego fap-a się skraca coraz bardziej, - jeżdżąc po trasie; wypalanie jest w granicach 1700 km do 2000 km, - jeżdżąc po mieście; w granicach 400 km do 600 km, co jest wielkością niekorzystną/za często, tak dla fap-a jak i silnika ( oleju ), - b.istotne jest używanie markowego oleju oraz filtrów oleju i paliwa, - przy jazdach krótkich i po mieście, należy proporcjonalnie skrócić okres wymiany oleju nawet o 40 %, - należy dbać o sprawność świec żarowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 13 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 7 minut temu, Andrzej-2010 napisał: - jeżdżąc po trasie; wypalanie jest w granicach 1700 km do 2000 km, - jeżdżąc po mieście; w granicach 400 km do 600 km, co jest wielkością niekorzystną/za często, tak dla fap-a jak i silnika ( oleju ), Pokaż kolego dane skąd to wziąłeś. Ja jeżdżę 50/50 i wypalanie mam średnio co 460 km. Nigdy w trasie na autostradach nie złapałem wyniku "1700 do 2000". Kto tak ma??? Poza tym wątek jest zdaje się o DPFach z V wtryskiwaczem, więc o jakiej niekorzystności oleju piszesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silverek Opublikowano 13 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 Panowie, a ja mam pytanie trochę z innej beczki aczkolwiek cały czas dotyczący FAP'a. Czy dodatek Eolys jest dozowany do paliwa wyłącznie w momencie zatankowania do pełna? Mój brat wyczytał gdzieś ostatnio taką informację i nie wiem czy wyprowadzać go z błędu, czy jednak faktycznie tak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 13 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 2 godziny temu, mrarek napisał: "1700 do 2000". Kto tak ma??? U mnie wypala się co 1500-2000km, dyskusja na ten temat chyba już była. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 14 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 Była, ale znowu jakiś stereotyp się forsuje na forum, którego @kataryniarz nie spełniasz :) No a mój silnik to wg tego prawie zgon... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 24 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 Posty nie na temat zostały przeniesione tu: < link > Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 25 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2019 Dlaczego olej 2T powinien być półsyntetyczny a nie syntetyczny?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 26 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2019 Dla aut z FAPem, olej 2T to ; - Platinum rider scooter, Addinol MZ 406, Ravenol SCOOTER 2, Muszą być półsyntetyki, bo mają najmniejszą ilość popiołów siarkowych po spaleniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 26 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2019 Nieopatrznie kupiłem na początku syntetyczny castrola. Wlałem 100ml na zbiornik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 26 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2019 Ja do focusa zalałem kiedyś Husqvarna XP. I zaczął równo chodzić ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 1 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2019 (edytowane) 1/ W silniku 1,6 dci ; - Przed 2012 r stosowano system 5 wtryskiwacza z funkcją wielo-wtrysku do filtra fap, - Od ok. 2012 r fap jest bezpośrednio za turbiną; - brak 5- wtrysku, - ma przepustnice na wylocie sterującą pracą zimnego EGR ( system 2-uch egr - ów ) ; - drugi zawór egr ma za zadanie oczyszczać spaliny wydostające się już z filtra fap., - z zaworu są one kierowane do chłodnicy, skąd po schłodzeniu trafiają z powrotem do silnika, - ma przepustnica umieszczona w dolocie po stronie wysokiego ciśnienia, ( czyli za turbiną i intercoolerem ), 1A/ Nie znaczy to, że nie ma problemów z fap-em mimo, że filtr z definicji jest bezobsługowy, - na desce nie ma żadnych informacji, jaki jest jego stan, podobnie jak w megan III/1,5 dci, 1B/ Są przypadki ; - wypalanie stacjonarnego filtra w ASO ( koszt ok.1200 zł ), - zużycia filtra w ASO ( koszt wymiany ok.7000 zł ) 2/ W silniku 1,5 dci / k9k 636 od roku ok. 2013 również ; - fap jest bezpośrednio za turbiną, - nie ma piątego wtryskiwacza, - przepustnica jest na wydechu z niskociśnieniowym EGR-em i na dolocie, 2A/ Warunki pracy takiego fap-a pozwalają na automatyczne wypalanie sadzy, bez uruchamiania procedury wypalania. Edytowane 1 Lipca 2019 przez Andrzej-2010 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
el_ryba Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2019 (edytowane) do skasowania Edytowane 14 Lutego 2022 przez el_ryba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Po czym poznajesz, że został uruchomiony proces regeneracji filtra? To, że ubywa sadzy świadczy o tym, że podczas jazdy masz w wydechu ponad 500 stopni i sadza samoczynnie się wypala. Filtr masz przy samym kolektorze wydechowym i jest w nim naprawdę gorąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi