witman Opublikowano 9 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2019 To tak jak dieslach, które hulają głównie po trasach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 9 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2019 Tylko żeby nakręcić osobówką 130 tys z takim małym silnikiem to trzeba ją ostro kręcić. Nie stygnie, fakt, ale to nie silnik w ciężarówce który chodzi na 1,5 tys obrotów. Ja swoimi nowymi samochodami dojeżdżam do 200 tys. Samochód w środku jak nowy ale mechanicznie to już zaczyna być skarbonka. Problemy z łożyskami amortyzatorami. Sam samochód już nie jest „zwarty” Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 15 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2019 (edytowane) Tu macie takę ciekawostkę eksploatacyjną dotyczącą nie tylko silnika 1.4TCe wszyscy, którzy posiadają silniki z blokiem aluminiowym TCe, SCe oraz dCi powinni badać o chłodzenie i właściwą ilość płynu chłodzącego w układzie ! link - wyciek płynu Edytowane 21 Października 2019 przez witman 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciejmacku Opublikowano 21 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2019 Jakoś tydzień temu minęło 2 lata od zakupu mojej Megane 1.4TCe Auto dalej super śmiga, silnik cichy i dynamiczny. Poza wymianą oleju i filtrów co roku nic się nie dzieje (odpukać w niemalowane!). Auto kupiłem z przebiegiem 165kkm aktualnie 187kkm. Jedyną wadą autka to chyba spalanie w mieście, ale można mu to wybaczyć za fajne przyśpieszenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Refild Opublikowano 21 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2019 W moim przypadku również w białej i zloto brązowej megi silnik 1.4 tce i już blisko 22 tys nakręcone w jednej i drugiej przez 2 lata i nic się nie dzieje płynu nie ubywa olej zmieniany co 10 tys wraz z filtrami i raz w miesiącu zerkam pod maska czy płynu nie ubywa czy turbo suche ,nic tylko zalewać i jadzic , a moje meganki są w dotrysku lpg polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 21 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2019 Znaczy jeździsz na Lotniczym Paliwie Gazowym + Turbo, takie LPGT 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. witman Opublikowano 3 Listopada 2019 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2019 (edytowane) Taki ciekawy mam przykład dbałości o silnik. Dwie fotki dołu silnika po zdjęciu miski olejowej, silniki o zbliżonych przebiegach w naszej megi olej wymieniany co 10~12tys.km w drugim co 30tys.km. Edytowane 3 Listopada 2019 przez witman 3 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwekdm Opublikowano 8 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2019 Dnia 3.11.2019 o 21:32, witman napisał: Dwie fotki dołu silnika po zdjęciu miski olejowej, silniki o zbliżonych przebiegach w naszej megi olej wymieniany co 10~12tys.km Co się stało, że musiałeś zrzucać miskę olejową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 8 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2019 (edytowane) Nic się nie stało, rutynowo, wymiana oleju i filtra oleju po 10,3tys.km, a że było trochę czasu i jak zwykle zżerała mnie ciekawość to odkręciłem miskę, od dawna było tam małe przypocenie oleju, więc można było to uszczelnić, a przy okazji zabawiłem się w ginekologa i zerknąłem od dołu we wszystkie zakamarki kamerką endoskopową, wszystko wyglądało jak nowe z fabryki. Dodam, że Meganki nie mamy od nowości i pierwsza wymiana oleju wg. ASO w DE była wykonana po 26tys.km, druga po 21tys. gdy już auto było w naszych rękach, wszystkie następne u nas co 10tys. Wymieniłem też płyn hamulcowy, klocki hamulcowe, tulejkę w drzwiach kierowcy, zmiana kół na zimowe i ogólna kontrola przed zimą, a niech kobita ma, należy jej się - mowa o żonie, a i Megnce też się należy Edytowane 8 Listopada 2019 przez witman 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciejmacku Opublikowano 9 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2019 (edytowane) Właśnie... Jak wymienić ten ogranicznik drzwi kierowcy? Strasznie strzelają przy otwieraniu i zamykaniu. Edytowane 9 Listopada 2019 przez maciejmacku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 9 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2019 Jest już kilka tematów o wymianie ogranicznika a najlepiej to sobie obejrzyj na YT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. witman Opublikowano 25 Listopada 2019 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2019 (edytowane) Kolejny fajny przykład, pokrywa głowicy przebieg 209 tys.km i widać już, że łańcuch delikatnie lizał pokrywę, rozrząd w tym silniku na pewno nie ruszany od nowości, trudno dokładnie ocenić co ile był zmieniany olej, po ciemnym zabarwieniu pokrywy można domniemać, że co 20~30tys, cała reszta sprawna, turbo oryginał, luzy zaworowe i szklanki regulacyjne w normie, UPG fabryczne. Edytowane 25 Listopada 2019 przez witman 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 15 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 (edytowane) Tu mam jeszcze jeden fajny przykład rozrządu z Meganki 1,4TCe mojej kuzynki, 2011r. jest drugą właścicielką przebieg 131 tys. wymiana oleju, świec, paska akcesoriów, klocków hamulcowych, płynu hamulcowego oraz została zdjęta i uszczelniona boczna pokrywa rozrządu, która fabrycznie jest uszczelniana silikonem i trochę się już pociła olejem, a przy okazji można było ocenić stan rozrządu i łańcucha. Jak widać na fotce napinacz jest wychylony do 6~7 ząbka, a do maximum wychylenia napinacza jest 16. Auto było od początku zadbane, 4 ostatnie wymiany oleju były co 10~13tys. wcześniejsze co 15~20tys. tak twierdził poprzedni właściciel auta i widać teraz, że tak musiało być. Sądzę, że jeśli auto dalej będzie tak eksploatowane to łańcuch pohula spokojnie do ~300tys. Edytowane 15 Grudnia 2019 przez witman 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelosek Opublikowano 2 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2020 Jak były mrozy to u mnie było słychać szelest łańcucha przez 3-4 sekundy. Teraz gdy jest cieplej już tego szelestu nie słychać. Przebieg 108 tys km. Niemiec robił olej co 20-30 tys km. Planuje robić rozrząd, kwestia czy czekać czy lepiej nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 3 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2020 (edytowane) Stan łańcucha można skontrolować, opisywałem to wcześniej. 7 godzin temu, pawelosek napisał: Jak były mrozy to u mnie było słychać szelest łańcucha przez 3-4 sekundy. Czy to było słychać tuz po uruchomianiu silnika jak był zimny ? 7 godzin temu, pawelosek napisał: Niemiec robił olej co 20-30 tys km. Masz wpisy w książce serwisowej czy sprawdzałeś to w ASO. Edytowane 3 Lutego 2020 przez witman 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi