yugo Opublikowano 27 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2018 OK. Spróbuję. A 100 oktan gdzie można kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 27 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2018 Shell V-Power 100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yugo Opublikowano 27 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2018 No tak, dawno nie tankowałem na stacjach Shell. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 27 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2018 Tankuję na Shell ale na cenę tego paliwa nawet nie zwracam uwagi żeby mnie głowa nie rozbolała. Daj znać ile za litr, obstawiam 6,50 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yugo Opublikowano 27 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2018 Będzie problem, bo w mojej miejscowości są tylko Orlen i Lotos, no i jakieś NO NAME. Do Shella mam ok. 60 km i rzadko tam jeżdżę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 27 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2018 Na nich 100 nie znajdziesz ale na Lotosie jest 98 i powinno być też coś takiego jak niby lepsze Dynamic 98, a na Orlenie zwykła 98 i premium Verva 98. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blatio Opublikowano 30 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2018 Mnie niedługo po zagazowaniu się zaczęło pojawiać poszarpywanie na zimnym w zakresie ok. 2200-2300, zwłaszcza w zimne dni. Po rozgrzaniu silnika ustępowało. Wizyta u mechanika ujawniła niedokręconą świecę na którymś z cylindrów. Po dokręceniu - problemy ustąpiły. Od tej pory nic nie szarpie. Mnie też ubywało płynu chłodniczego, ale przy przeglądzie rejestracyjnym okazało się, że wycieka fizycznie, bo kapało spod osłony silnika. Przyczyna prozaiczna - luźne cybanty przy wcięciu instalacji LPG w system chłodniczy. Po dokręceniu problem się skończył. Przez przypuszczalny pośpiech gazowników przy montażu, srogo się zgrzałem swego czasu ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yugo Opublikowano 9 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2018 Zastosowałem się do sugestii witmana (wielkie dzięki) i wydaje się, że jest znacznie lepiej, czuję rzadziej szarpanie (na Pb 98 zrobiłem dopiero ok. 250 km). Dzisiaj dodatkowo zrobiłem test UPG - trwał ok. 5 min. (silnik wcześniej rozgrzany, obroty ok. 1900). Na zdjęciach poniżej widać wynik testu: pierwsze zdjęcie przed, drugie po teście - brak wskazań na wadę uszczelki. Na jutro jestem umówiony na ponowne sprawdzenie zapłonu w cylindrach (a propos wypadania, to okazało się, że dotyczy to 1 i 2 cylindra, a nie tak jak pisałem wcześniej 3 i 4). Podobno Renault zmieniło nietypową kolejność numerowania na taką jak większość producentów. Jutro po teście zapłonu dam znać, co wyszło. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 10 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2018 (edytowane) @yugo Ty masz 1.2 TCe czy 1.4 TCe ? Edytowane 10 Października 2018 przez witman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yugo Opublikowano 10 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2018 1.2 TCe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laros Opublikowano 10 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2018 Sugeruję, żebyś test przeprowadził na nieco wyższych obrotach, tak około 2500, kiedy turbo już nieźle dmucha. U mnie test wyszedł pozytywnie (czyli dla mnie negatywnie :/) dopiero jak mu depnąłem pod 3000 i tak trzymałem jakieś 3 min. Oczywiście silnik rozgrzany do normalnej temp. pracy. Oby moc była z Tobą i płyn pozostał niebieski . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 10 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2018 (edytowane) W sumie mieliśmy tylko jeden przypadek uszkodzonej UPG w 1.2TCe, ale to był przypadek bardzo skrajny, bo silnik był mocno dojechany i zaniedbany, wręcz zakatowany, zresztą wszystkie przypadki uszkodzeń UPG czy to w TCe, dCi czy wolnossakach są wynikiem zaniedbań użytkowników, pałowanie silnika na zimnym w czasie dużych mrozów lub przegrzanie do którego dochodzi w wyniku niedostatecznej ilości płynu chłodzącego i wycieków z węży lub z uszkodzonej chłodnicy. Edytowane 10 Października 2018 przez witman 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yugo Opublikowano 10 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2018 Po ponownym teście UPG: 4 min. obroty 3000. Kolor płynu bez zmian (obserwowany cały czas). Nie zdążyłem zrobić zdjęcia, bo wyłączyłem silnik i zanim przygotowałem telefon, to wzrost ciśnienia spowodował nieduży wypływ płynu przez rurkę U. Zrobiłem zdjęcie już po tym fakcie. Później sprawdzenie wypadania zaworów. Dość ostra jazda na odcinku ok. 3 km, silnik po powrocie pracuje, podpięty sprzęt i: zawór 1 - 0, zawór 2 - 1, zawór 3 - 0, zawór 4 - 1 wypadnięty zapłon. Następnie obserwacja na wolnych obrotach - zawory 1,2,3 bez zmian, na zaworze 4 w ciągu ok. 4 min. 488 wypadniętych zapłonów. Kolejne 5 min. na różnych obrotach nic się nie dzieje - cały czas 488. Macie jakiś pomysł? Zastanawiam się nad dolaniem do paliwa jakiegoś specyfiku Liqui Moly do czyszczenia zaworów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgnieszkaJ Opublikowano 14 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2018 Cześć, niestety u mnie ten sam problem. Auto scenic III 1.4 tce z lpg, przebieg 120000, rok 2010. Od dłuższego czasu ubytek płynu chłodniczego. Mechanik bagatelizował problem, auto sprawdzone, żadnych wycieków, pilnować i można jeździć. W międzyczasie wymienione świece i cewka, auto czasem traciło moc, zanim silnik się dobrze rozgrzał (błąd na komputerze: wypadanie mieszanki cylinder 2). W zeszłym tygodniu oddane do mechanika speca od Renówek w celu sprawdzenia spalin u układzie chłodniczym. Test niestety potwierdził obawy. Głowica oddana do planowania, dziś informacja od mechanika o pęknięciu bloku. Pęknięcie jest blisko tulei cylindra. Proponowane przez mechanika rozwiązanie: wymiana tulei na takie z kołnierzem, aby to zabezpieczyć. Pozostaje tylko kwestia czy szlifierz się tego podejmie po ocenie stanu bloku. Czy ktoś dokonywał takich napraw i później auto jeździło bez problemu? Wydaje mi się to lepszym rozwiązaniem, niż wstawianie używanego silnika o nieznanej historii. Przy okazji dziękuję Witmanowi za cenne rady przed oddaniem auta do sprawdzenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 14 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2018 (edytowane) Taka jest przykra prawda, dużo samych użytkowników oraz mechaników czy serwisów w tym również ASO bagatelizuje problem stopniowego ubytku płynu chłodzącego, a po kilku miesiącach może dojść do uszkodzenia tulei, a wtedy to już grubsza robota. Oczywiście my też wymienialiśmy tuleje w blokach, wszystko pracuje bez problemów, trzeba to zrobić dokładnie i zgodnie z technologią, jeden z takich silników po dotarciu zrobiliśmy na 154KM/238Nm. Co do samej UPG uważam, że przy innych silnikach benzynowych i dieslach ilość wymienialnych UPG jest podobna jak przy 1,4. Jako ciekawostkę dodam, że jeden z użytkowników jeździł z ubywającym płynem ponad rok czasu, aż pękła porcelana świecy zapłonowej i silnik pracował na 3 gary po wyminie UPG i przy okazji kompletnego rozrządu wszystko działa poprawnie, przebieg około 230tys.km. Najgorszą rzeczą jest dopuścić tak dużego ubytku płynu przy którym może dojść do przegrzania silnika, a tego nie lubi żadem silnik ! Edytowane 18 Stycznia 2019 przez witman 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi