mrarek Opublikowano 19 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 8 minut temu, pbet napisał: Dzisiaj tato pomierzył mi napięcia na aku. Wyszło 12,57V na zgaszonym silniku i 13,40-13,46V na wolnych obrotach ale i na 2500 obrotów + grzanie szyby i lusterek + "dobra widoczność" (nawiew na full na szybę + klima) + radio + światła mijania. Jest chyba dobrze. Napięcia dobre. Też takie mam. No może na zgaszonym jest nieco większe, ale i ten pomiar zależy kiedy jest robiony - zaraz po zgaszeniu czy 10 minut po zgaszeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 19 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 (edytowane) 1 godzinę temu, mrarek napisał: No może na zgaszonym jest nieco większe, ale i ten pomiar zależy kiedy jest robiony - zaraz po zgaszeniu czy 10 minut po zgaszeniu. Dioda od ręcznego jeszcze świeciła. Tato był w klapkach i nie chciało mu się czekać, aż zgaśnie, bo zimno Napięcia w gnieździe zapalniczki już nie było, bo kamerka się sama wyłączyła. Edytowane 19 Stycznia 2019 przez pbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lelupi Opublikowano 19 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 (edytowane) Droopy- Ekologia, niestety nie zawsze idzie w parze z logiką. Dużo niższy udział związków ołowiu na uzyskiwaną Ah. Działania w kierunku odzysku a nie utylizacji. Często to pewnie wybujały marketing niż faktyczny zysk dla środowiska. Z AGD i RTV to jeszcze gorsza sprawa, częściej zmieniany jest ze względu na nowszą konstrukcję, nowszy model niż z racji zużycia czy uszkodzenia. Społeczeństwo nastawione na czysty konsumpcjonizm. Minie pewnie jeszcze trochę czasu zanim zauważymy sami ten problem i nasza świadomość będzie większa. Co raz więcej ludzi zauważa, że cała ta machina robi z nas idiotów. Co pół roku nowy telefon musisz mieć, co dwa lata telewizor itp, musisz mieć, musisz być modny, musisz być trendy. Idealnym przykładem, szczytem oraz genialnym mistrzostwem w tej materii jest firma Aple. Nawet wadę, można przebić w zaletę Trochę "zmiękli" bo jednak pod naporem opinii publicznej przyznali się do działań sztucznie postarzających ich wyroby. Edytowane 19 Stycznia 2019 przez Lelupi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luktal Opublikowano 3 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2019 @pbet przeczytałem cały wątek i zdecydowanie powinieneś odkręcić WSZYSTKIE korki i sprawdzić poziom elektrolitu w każdej celi. Najbardziej dostają cele przy klemach, a najmniej środkowe (tam jest właśnie oczko), jak kupiłem auto to sprawdziłem stan akumulatora (jego pojemność była znikoma) i efekt był taki, że przy jednej klemie wlałem sporo wody demineralizowanej, w środkowych jakieś symboliczne ilości, a przy drugiej klemie aż dwie strzykawki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 3 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2019 @luktal nie mam warunków na takie ekscesy, a w mieszkaniu w bloku tego robił nie będę bo mnie żona z niego wyrzuci. Póki co mój blisko 5 letni akumulator sprawuje się bez zarzutu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luktal Opublikowano 4 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2019 @pbet to bardzo szybka i prosta operacja, możesz zrobić ją nawet pod blokiem (tylko trzeba uważać by nic nie wpadło do celi). Odkręcasz korki, przy pomocy latarki zaglądasz do celi - tam od dziury po korku odchodzi taka nóżka w kształcie litery L kwas musi dotykać dolnej nóżki. Jak gdzieś brakuje to po trochu strzykawką dolewasz wody demineralizowanej. Zakręcasz korki i możesz doładować akumulator. W całej operacji najtrudniejsze jest odkręcenie korków, a właściwie ich ruszenie bo góra korka nie jest przystosowana do tradycyjnego odkręcania monetą. Ja użyłem podobnego narzędzia do tego: https://static3.tme.eu/products_pics/d/9/e/d9ee7e4efce68c53c8c4d58cf9ab7c37/445817.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszekf Opublikowano 4 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2019 Pod warunkiem że są korki, ja od kilku lat mam akumulator bez korków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Komarek Opublikowano 4 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2019 @mariuszekf - kupujesz aku " Kozak " i masz korki. Orginalny w mojej Megi też ma i ciężki jak cholera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 4 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2019 10 minut temu, luktal napisał: to bardzo szybka i prosta operacja, możesz zrobić ją nawet pod blokiem (tylko trzeba uważać by nic nie wpadło do celi) Zatem jedno drugie wyklucza bo gdzie sterylne warunki, a praca pod blokiem. Pyłki, paprochy, inne badziewia latają w powietrzu. Poza tym nie będę świrował pod blokiem "pawiana" i póki mieszkam w takich warunkach auto serwisuję, a nie sam się bawię w takie czynności. Swój udział ograniczając do minimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszekf Opublikowano 4 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2019 2 godziny temu, Komarek napisał: @mariuszekf - kupujesz aku " Kozak " i masz korki. Orginalny w mojej Megi też ma i ciężki jak cholera Mam oryginalny i korków nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Komarek Opublikowano 4 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2019 Może w dieslu sa. U mnie oryginał i są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luktal Opublikowano 4 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2019 @mariuszekf Jak nie ma, jak są: https://images.ua.prom.st/1414031838_w640_h640_77_11_238_597_.jpg Jeśli u Ciebie góra akumulatora wygląda inaczej wrzuć proszę zdjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszekf Opublikowano 4 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2019 Korków nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Komarek Opublikowano 4 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2019 To 2 różne aku. Moj jest taki jak u kolegi @luktal. @mariuszekf ma " z oczkiem". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszekf Opublikowano 4 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2019 A numer renault taki sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi