kataryniarz Opublikowano 30 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2020 @Haifisch 6.8 l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 30 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2020 (edytowane) @kataryniarz dokładnie tak jak piszesz, na trasie wakacyjnej do Chorwacji przy prędkości 140-150km/h mojej siostry 1,5dCi 110KM bez DPFu podobnie spalił. Edytowane 30 Września 2020 przez witman 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwekdm Opublikowano 30 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2020 Dnia 30.09.2020 o 21:49, Haifisch napisał: Wczoraj robiłem trasę 400 km większość na A1 z prędkością 160km/h na tempomacie Tak szybko nie jeżdżę, bo to nie zgodne z przepisami, a poza tym mam dużo wolnego czasu. https://megane.com.pl/topic/71682-problem-z-bardzo-wysokim-spalaniem-14-tce/?do=findComment&comment=583220 Dnia 30.09.2020 o 21:49, Haifisch napisał: Ciekawe ile spaliłby 1,5dci przy takim traktowaniu. 1.5 dci jeszcze produkują - 1.4 Tce już nie, ponieważ nie spełniają norm . Jak kupowałem to były jeszcze [CENZURA] 1.2 Tce i nowość 1.3 Tce - Mając na uwadze problemy z 1.4 Tce i 1.2 Tce - nie zaryzykowałem z 1.3 Tce i wziąłem sprawdzone rozwiązanie. Więc jak masz porównywać to porównuj do obecnie produkowanych silników, a nie do zabytków niespełniających normy Euro 6 Dnia 30.09.2020 o 22:08, witman napisał: przy prędkości 140-150km/h mojej siostry 1,5dCi 110KM bez DPFu podobnie spalił. No widzisz, a @kataryniarz podał wartość spalania przy 160 km/h, czyli siostra ma coś z uszczelniaczami Mi przy 135 km/h spalił dokładnie po 600 km - 5,77 l/100km Regulamin. Na tym forum wysławiamy się cenzuralnie - Prezes 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Haifisch Opublikowano 1 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 Widać, że masz za dużo wolnego czasu. Temat dotyczy porównania 1.4 TCe z dCi a Ty mówisz że mam ich nie porównywać? Co Ty bierzesz? Człowieku ewidentnie masz jakiś problem ze sobą. Ja tylko podaje obiektywnie dane - tyle i tyle przejechałem i tyle mi wyszło- nie wiem czy dużo czy mało - dla mnie w sam raz a Ty tylko wszystko na korzyść diesla. Lej więcej oleju 2T na moje oko to tak pół na pół. Spali Ci jeszcze mniej i będziesz mógł pisać na forum. Nie pozdrawiam i nie odpowiadam Ci więcej. 8 godzin temu, kataryniarz napisał: @Haifisch 6.8 l. No to dobry wynik. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 (edytowane) xxx Regulamin. Na tym forum, zasady pisowni są jasno określone - Prezes Edytowane 6 Października 2020 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omega Opublikowano 1 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 @Haifisch Sylwek na forum jest może i ostro kontrującym zawodnikiem, ale zwyczajnie obala tu mity i kłamstwa. Może nie jest to mój styl, ale warto, żeby użytkownicy się z takimi rzetelnymi opiniami zaznawali. Ty z prawdą zgadzać się nie musisz, ale tu na tym forum, merytoryczny poziom jest jako-tako trzymany, i nie jest to solidarność silników. Reno silników Tce nie ma zbyt udanych, może poza wersja 2l, są kłopoty z kupnem tanich części do tychże jak i samych tych silników na rynku wtórnym co łatwo zweryfikować na portalach aukcyjnych. Regulamin. Wątki polityczne na tym forum proszę sobie darować. Zbędne usunięto - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Haifisch Opublikowano 1 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 Jestem jak najbardziej za obalaniem mitów. Tylko proszę, nie myl merytoryki z totalną opozycją do wszystkiego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 (edytowane) xxx Regulamin. Zasady pisowni - Prezes Edytowane 6 Października 2020 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Haifisch Opublikowano 1 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 To do mnie pytanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 (edytowane) xxx Regulamin. Zasady pisowni - Prezes Edytowane 6 Października 2020 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Haifisch Opublikowano 1 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 Ale zaraz, zaraz. Gdzie ja cokolwiek zachwalalem? Swojego nie chwalę aczkolwiek jestem zadowolony. Będziemy niebawem zmieniać drugi samochód w rodzinie i prawdopodobnie wybór padnie na Megane IV z 1.6 Sce bo ten się jeszcze nadaje do gazu. Ja tu tylko wrzuciłem ile mi 1.4 TCe spalił gazu na ostatniej trasie oraz zapytałem ile spaliłby przy takiej jeździe 1.5 dCi bo najzwyczajniej w świecie tego nie wiem bo nigdy tym nie jeździłem a mam wymieniać jakie silniki są teraz najlepsze? O co tu chodzi? 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwekdm Opublikowano 1 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 (edytowane) 8 godzin temu, Haifisch napisał: Temat dotyczy porównania 1.4 TCe z dCi a Ty mówisz że mam ich nie porównywać? Porównuj sobie co chcesz. Ja porównuję tylko te samochody które mogłem kupić w danym momencie i teraz wiem - że nie ma bardziej ekonomicznego wyboru niż 1.5 Dci - oczywiście kupując teraz nowy samochód z konwencjonalnym napędem. 8 godzin temu, Haifisch napisał: Ja tylko podaje obiektywnie dane - tyle i tyle przejechałem i tyle mi wyszło- nie wiem czy dużo czy mało Nie podważam Twoich danych - ja również podaję obiektywne dane. 4 godziny temu, Haifisch napisał: Ja tu tylko wrzuciłem ile mi 1.4 TCe spalił gazu na ostatniej trasie oraz zapytałem ile spaliłby przy takiej jeździe 1.5 dCi bo najzwyczajniej w świecie tego nie wiem Dostałeś odpowiedz - przy średniej z licznika 120/h po 600 km - 5.77 l/100l. 4 godziny temu, Haifisch napisał: Będziemy niebawem zmieniać drugi samochód w rodzinie i prawdopodobnie wybór padnie na Megane IV z 1.6 Sce bo ten się jeszcze nadaje do gazu. Sam stwierdzasz - że obecnie nie ma samochodu do lpg - wybierasz więc używkę z silnikiem do tego się nadającym - a jaki ja miałem wybór? No widzisz - mimo, że ostatnie 20 lat jeździłem tylko na lpg i jestem fanem tego rozwiązania - zmieniając ostatnio samochód i chcąc mieć nowy, nie miałem wyboru - nic co by się nadawało pod lpg ze stajni Renault. Więc kryterium założenia lpg zeszło na dalszy plan. Następny będzie elektryk albo hybryda - może kiedyś wrócę do lpg przy jakimś klasyku. Ty masz inne podejście - każdy ma swoją logikę. poczytaj sobie o lpg w SCE na lpg forum. 8 godzin temu, Haifisch napisał: Nie pozdrawiam i nie odpowiadam Ci więcej. Ja natomiast bardzo serdecznie Ciebie pozdrawiam i miłego dnia życzę. i nie oczekuję odpowiedzi. Wyplew ze swego serca mowę nienawiści. Edytowane 1 Października 2020 przez sylwekdm 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omega Opublikowano 1 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 W 1.5dCi spalania w zasadzie nie uwzględniasz, nie ma takiej potrzeby 1.6 K4M jest bardzo OK widać, że dają radę: https://www.otomoto.pl/oferta/renault-megane-1-6-16v-b-g-zadbane-ekonomiczne-klima-ID6DiMxT.html#3a5c9363ef 1.4Tce też się trafi i jak widać daje radę: https://www.otomoto.pl/oferta/renault-megane-1-4-130-lpg-nawigacja-klimatronik-tempomat-polskora-ID6Dm4NZ.html#3a5c9363ef ale już obok masz: https://www.otomoto.pl/oferta/renault-megane-renault-megane-1-4tce-lpg-nowy-silnik-80tys-przebieg-ID6DkhN3.html#3a5c9363ef Jednak do tej jakości sprzed lat firma już pewnie nie wróci: https://www.otomoto.pl/oferta/renault-megane-tanie-megane-ID6D1pxx.html#ef2cbaa8cd 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 1 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 (edytowane) Nasz Grand Scenic 1,4TCe (145KM) z LPG haruje na taxi z przebiegiem bliskim 330tys.km, drugi Grand również 1,4TCe z LPG ma ponad 200tys.km w naszym rodzinnym interesie jest też Scenic 1,5dCi na taxi z przebiegiem 200tys.km i wszystkie jeżdżą bez problemów, bo są właściwie serwisowane i eksploatowane, nikt nie oszczędza na oleju czy paliwach i nie jeździ na oleju po 30tys.km. Edytowane 1 Października 2020 przez witman 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mello3x Opublikowano 1 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 (edytowane) Obecne silnik w erze downsizingu robione, są na 150 tys. Mówił o tym ostatnio pracownik volvo na kanale pertyn ględzi . Powiedział jak oni mają zarobić na tych autach robiąc takie silniki jak 20 lat temu. Wtrysk bezpośredni został zrobiony po to żeby zarżnąć benzynę, a diesla to normy wykończą. Także można pomarzyć o nowoczesnych trwałych i dobrych silnikach. Tak naprawdę kupując takie kilkuletnie 1.3 TCE to powinna być cena samochodu obniżona o cenę silnika, bo trzeba będzie nowy silnik wstawić po 150 tys. i znowu cieszyć się jazdą przez 150 tys. Mojemu koledze ostatnio niestety w skodzie octavii silnik 2.0 tsi padł po 100 tys. Nawet nie dotrwał tych 150 tys. Na jego szczęście auto na gwarancji i dostał nowy silnik. Edytowane 1 Października 2020 przez Mello3x 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi