konwil Opublikowano 10 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2017 Dnia 9.12.2017 o 10:39, Artur89 napisał: Co panowie sądzicie o 1.5 dci? Mam dwa takie w garażu (Megane II i Megane III), 106 i 110 KM - ogólnie to te silniki polecam; ten starszy jest już z tych poprawionych, a o tym nowym na razie nic złego nie słychać. Auta robią podobne przebiegi jak Twoje (>12-15 km dom-praca), do tego od czasu do czasu trasa (ca. 200 km w jedną stronę). Spalanie w MII 7,5 l/100 km, w MIII 6,5 l/100 km (90% to jazda po Krakowie, czasem obwodnica autostradowa). Mówisz, że Niepołomice nie będą nigdy zakorkowane? Hmmm... Oby, oby - coraz więcej ludzi się tam wyprowadza. Aha, również polecam Ci kombi (moje dwie Megany to właśnie Grandtoury) - pierwsze kupiłem miesiąc przed urodzeniem córki, drugie w tym roku - z pełną premedytacją (mimo, iż wózka już od dawna nie wożę). Budżet, który podałeś powinien pozwolić Ci na zakup czegoś z 2009-11. Nie bój się 1.5 dCi, choć gorąco Cię do niego nie namawiam, bo faktycznie duży wpływ na potencjalną usterkowość ma tutaj przeszłość samochodu - ja kupowałem oba z pewnych źródeł, sprawdzoną historią i niedużymi przebiegami (ca. 40 kkm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur89 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2017 Czy jednak ten dci da radę się zagrać na takich odcinkach? a ci można powiedzieć o 1.9 dci 130? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomqu86 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2017 Ja jeżdzę codzienne do pracy 1.9dci mniej niż 10km i to często w korkach w Krk i przez rok nic się nie działo. Wieć śmiało mogę polecić. jak znajdziesz diesla w fajnym stanie to też jest jakaś alternatywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur89 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2017 a jak wygląda temat nagrzewania i spalania na takim dystansie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 11 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2017 Długo się nagrzewa przy ujemnych temperaturach, ale diesel nie jest tak wrażliwy na temperaturę jak benzyna. W wyższych wersjach jest grzałka elektryczna, która wspomaga nagrzewanie wnętrza. Nie ma co jednak liczyć na szybkie nagrzanie jeśli na zewnątrz -10. Spalanie 1.5 dCi zimą w mieście około 6,5-7,5l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2017 Gery89, weź kalkulator i policz zanim będziesz powielał tojotowe stereotypy i plotki , które Zientarski rozpowszechnia. Na przykładzie mojego, czy Twojego auta możesz. A jako przebieg proponuję mój : 280 tys km zrobione w 7 lat. Silnik dci 1.5 pali co najmniej 2 litry ON na 100 km mniej, od podobnego silnika benzynowego, który spali co najmniej 2 litry benzyny więcej niż silnik dci. Zarówno w mieście , jak i w trasie pali mniej. Jak ja jeżdżę po mieście to Megana pali max do 5 litrów ON/100 km, a jak moja żona to pali do 6 litrów ON/100 km. Te ~ 2 litry to jest około 10 zł oszczędności na każde 100 km. Zaokrąglam oczywiście, żeby łatwo się w pamięci liczyło. Z takim przebiegiem jak mam ja ( 280 tys km) te "oszczędności" na paliwie wychodzą rzędu 28 tys zł . Za te pieniądze to mogę kupić prawie dwie takie megany jak moja, ( wg wyceny wartości mojego auta podanej przez ubezpieczalnię ). Osobiście nie znam nikogo , komu by w M3 padły wtryski lub dwumasa ( nawet nie wiem czy tu jest dwumasa). Znam kilka aut , w których padły wtryski, ale to były M2 z roku 2005. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 11 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2017 (edytowane) Potwierdzam to co napisali Koledzy @tomqu86 i @kataryniarz. Jeśli chodzi o te grzałki, to niekoniecznie tylko wersje wyższe - u mnie w Limited też są. W kwestii nagrzewania się silnika, to np. dzisiaj (ok. 4 st. C) miałem już pierwszy kwadracik po ok. 3-4 km. Drugi to widuję ostatnio tylko gdy wjadę na A4, po mieście nie ma na to szans. Mam na myśli taki licznik i takie wskaźniki. Reasumując, ja zrobiłem Meganką II ok. 90 kkm jeżdżąc głównie po Krakowie (oczywiście zdarzały się wyjazdy do rodziny i raz w roku wakacje) i nic się z samochodem nie dzieje. Mam nadzieję, że z MIII również nic się nie będzie działo Edytowane 11 Grudnia 2017 przez konwil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2017 konwil, ta wersja Limited , to już jest wersja wyższa ;) Dokładnie w takiej wersji , jak jest temperatura około 0C , to silnik osiąga temperaturę 50C ( pierwszy kwadracik) po przejechaniu około 4-5 km. Za to drugi segment ( 80C) zapala się u mnie dopiero po przejechaniu jakiś 12 km po mieście, a w trasie nawet dopiero po 20 km, bo przy większej prędkości silnik jest mocniej chłodzony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niebianskaskurwoala Opublikowano 11 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2017 @kacper69 u mnie dziś, przy zerze, pierwszy klocek pojawił się po 3km trasy, a drugi po kolejnych 4km. Pierwsze 3km to prędkość do 70km/h, następny już około 100km/h. Dla mnie największą zaletą diesla (poza oczywiście mniejszym spalaniem) jest moment obrotowy. Do tej pory jeździłem benzyniakami > 200KM, a ponieważ coraz trudniej o takie nowożytne auta (bez wydawania życiowego majątku), to fajną alternatywą są właśnie dizelki. Nie są to oczywiście takie mocne potwory, ale ten wysoki moment fajnie zastępuje 'kopa' przy wyprzedzaniu Oczywiście DPF czy EGR zapcha się szybciej niż przy benzynie, ale mimo wszystko to dotyczy raczej bardzo zaniedbanych egzemplarzy (używanych tylko na bardzo krótkich odcinkach), z dużym przebiegiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 11 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2017 (edytowane) @kacper69, dzięki za szczegóły - przydadzą się. Niemniej, u mnie jest inaczej - jeżdżę codziennie do pracy ok. 12 km i postój 5 min (przedszkole), potem jeszcze 3 km do samej pracy. Czasowo łącznie to bywa i godzina. Od czasu spadku temp. otoczenia poniżej 10 st. C, no powiedzmy poniżej 5, nie widziałem w mieście drugiego kwadracika. Dodam, że samochód wyjeżdża z podziemnego schronu, gdzie panuje temp. na poziomie 15 st. C. Średnia prędkość w Krakowie to ca. 20-30 km/h (wedle wskazań samochodu). Edytowane 11 Grudnia 2017 przez konwil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2017 -Koledzy; kacper69, konwil, czy macie swoje auta od nowości lub prawie nowe?? Z Waszych wypowiedzi tak wg.mnie wynika. -Ale auta diesla nowego za ok. 20.000 zł nie kupi. Większość aut w ofercie to auta sprowadzone z Francji, Niemiec, mające liczniki cofnięte w granicach 100.000 km do 150.000 km, przeważnie z dużymi przygodami i cenami znacznie zaniżonymi w stosunku do takich samych aut na portalach niemieckich. To powinno dać każdemu do myślenia. -Obecnie w Polsce firmy kupują diesla i robią ok.30.000 km/rok, a w Niemczech trzeba liczyć rzędu 40.000 km/rok, natomiast prywatny właściciel jeździ mniej kilometrów rocznie, ale dłużej odnośnie lat i jak sprzedaje auto zadbane, to w większości w rodzinie lub znajomym. - Na wolny rynek mało takich zadbanych aut trafia, trzeba jechać po takie za granicę. -W ofertach na auto-moto, auta z dieslem nawet z lat 2002 - 2006 mają w większości poniżej 200.000 km. -Auta nowe/diesel, właściwie eksploatowane, do przebiegu rzędu 300.000 km, specjalnie nie stwarzają problemów, dopiero powyżej jest już znacznie gorzej. Warto poczytać ; Na co zwrócić uwagę przy kupnie MEGANE II /1,5 Dci do roku 2006 ; Na Co Zwrócić Uwagę Przy Kupnie MEGANE II /1,9/ Dci /120 KM do roku 07.2005 -Auta z silnikiem 1,6 dci/130 KM, to jest całkiem inna jednostka, z dwoma EGR -ami, z sondą lambda, montowana również w mercedesach. -Do jazdy po mieście i na krótkich odcinkach, z aut używanych, nie składanych 2w1, najkorzystniejszy jest benzyniak z wtryskiem pośrednim + LPG, szybko uzyskujący właściwą temperaturę silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2017 10 minut temu, Andrzej-2010 napisał: -Obecnie w Polsce firmy kupują diesla i robią ok.30.000 km/rok, Takie przebiegi to minimum jak na polskie warunki. Moja żona na same dojazdy do pracy robi rocznie 20 tys km/rok. znam firmy, gdzie rocznie robią autami po 60 -80 tys km. Dlatego są już leasingi np. na 2 lata, bo 4 letnie takie auto jak ma ~250-300tys km, jest "niesprzedawalne " przez firmy leasingowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 11 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2017 (edytowane) Cały czas o 1.5 dCi: dokładnie jak pisze Kolega @kacper69, ja kupiłem pierwsze 4-letnie z przebiegiem 45 kkm (bardzo mało jeździł nim szwagier w korporacji informatycznej), ale drugie to już nawet nie poleasingowe, ale od firmy, która po prostu bierze samochody >>na rok<< i następnie sprzedaje je z powrotem do Renault Polska. I tak mój lekko ponad roczny Megane III miał 36 kkm. Także odpowiadając równocześnie na pytania @Andrzej-2010, to moje auta są względnie-prawie-nowe, albo były w momencie ich zakupu i znając ich historię - nie bałem się zakupu (MIII mam jeszcze na gwarancji). Niekoniecznie o 1.5, ale o dCi: w rodzinie jeździ/jeździło jeszcze kilka renówek 1.5 dCi, 1.9 dCi, 2.0 dCi - użytkowane podobnie, pochodzenie z podobnych źródeł. Wg mnie świadczy to o tym, że niezajechanego diesla (cokolwiek to znaczy) można użytkować później bezproblemowo stosując pewien stopień dbałości i wrażliwości Sztandarowym przykładem dla mnie jest 1.5 dCi z 2005 roku (a więc jeszcze na podzespołach Delphi) mojego teścia, który dojechał nim do 180 kkm i sprzedał samochód, który nie sprawiał problemów (okazja wymiany na nowszy); to auto na codzień robiło małe przebiegi ergo w ogóle nie jeździło. Olej/filtry zmieniane co 15 kkm. Edytowane 11 Grudnia 2017 przez konwil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur89 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2017 Dzięki Panowie. Chciałem wam przedstawić dwie interesujące mnie oferty, co możecie o nich powiedzieć? Czy z ew. wózkiem pomieszcze się do hatchbacka? https://www.otomoto.pl/oferta/renault-megane-bezwypadkowy-tel-6-6-3-7-7-8-5-6-1-ID6zoq8b.html?utm_source=refferals&utm_medium=traffic_exchange&utm_campaign=olx#xtor=SEC-8 https://www.olx.pl/i2/oferta/renault-megane-iii-kombi-2010r-6-biegow-navigacja-1-wlasciciel-CID5-IDqmWln.html#:b08e278d2b https://www.otomoto.pl/oferta/renault-megane-atrakcyjny-krajowy-renault-megane-iii-grandtour-1-5-dci-105-km-ID6zo24z.html?utm_source=refferals&utm_medium=traffic_exchange&utm_campaign=olx#xtor=SEC-8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niebianskaskurwoala Opublikowano 11 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2017 Jako rodzic odpowiem Ci: zależy z jakim wózkiem ;) Nie wiem czy tylko wózek chcesz tam wozić, ale ja nawet z "parasolką" nie pchałbym się w hatcha, bo przecież kilka toreb trzeba jeszcze wrzucić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi