Jakub69 Opublikowano 28 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2019 No i stało się coś, czego się nie spodziewałem. 65 tys., auto kupione w zakupie kontrolowanym. Bajka? Dziś w Warszawie stęknął, przy odpalaniu, ale pomyślałem, ze mi się przywidziało. Po dojeździe do mamy do Kielc, zostawiłem na parę godzin, potem odpaliłem i już było ciężko, stanąłem na stacji, żeby kupić fajki i już nie odpalił. Znaczy odpalił, ale na kable, które na szczęście były na stacji. Do hotelu dał radę, jutro w Renault Kielce mają zamontować nowy akumulator, jeśli przyjedzie na czas z Będzina )))) takie to historie z 3 letnim autem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Komarek Opublikowano 28 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2019 W moim padł po 2.5 roku. Wg elektryka to nic nadzwyczajnego w nowych autach z systemem start-stop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czajkus1 Opublikowano 29 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 Ostatnio kupiłem akumulator wykonany w technologii EFB, podobno ma lepiej działać z systemem start-stop, pożyjemy zobaczymy. Podobno jeszcze lepsze są AGM ale droższe. Oryginalnie w megance są zwykłe akumulatory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomqu86 Opublikowano 29 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 (edytowane) JA mam oryginalny Renault (robiony chyba przez Varte)który ma już ponad 8 lat a auto zrobiło ponad 140tyś km. Czyli w nowszych autach cześć oszczędności na start stop idzie na zakupy nowych aku Edytowane 29 Października 2019 przez tomqu86 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 29 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 (edytowane) Zdajes sobie sprawę, że zwykły akumulator wytrzyma do 1,5 roku i nie dostaniesz wymiany - zwrotu pieniędzy z gwarancji. Niektórym mimo to się opłaca. Z tym niedoładowaniem to są inne progi. Pełne ładowanie również go wykańcza. Edytowane 29 Października 2019 przez jabrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 29 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 Zakres pracy alternatora dla zwykłego Aku jest 13,8-14,4V dla 20 stopni. Zakres pracy alternatora dla AMG 12-15,5V. Największy problem zastąpienia występuje latem, bo wtedy wykańcza Aku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 29 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 1 godzinę temu, Pitrek napisał: Pożyjemy zobaczymy. Ja się testów nie boję Najsłuszniejsza decyzja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Refild Opublikowano 29 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 Nie wiem skad macie te akumulatory ze Wam padaja po 1.5 roku czy 2 latach powinien wytrzymac minimum 5. Albo robicie bardzo krptkie dystansy i nie doladowujecie aku albo jakies problemy prado jedzace w au ie w dwoch megankach 2 rok od zakupu aku nie byl wymieniany auta robia 15 tys rocznie i zima tez jezdzone i nie zapowiada sie na wymiane aku tak samo w clio i pyziu 307 akumulatory wiekoae i trzymaja Regulamin forum się kłania - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinDe Opublikowano 29 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 Wiecie co jak czytam wpisy w tym poście to mi się śmiać chce - do systemy SS wkładać zwykły akumulator - życzę powodzenia. [Cenzura] następne druciarstwo - kupiło się samochód z SS to trzeba mieć na wymianę akumulatora dedykowanego pod taki system. Najpierw cuda się wyprawia, a potem plącz że gwarancji nie chcą uznać. Ciekawe Czajkus, w której to Megance IV z SS jest zwykły akumulator - chyba że ktoś na salonie przytulił oryginalny, a w jego miejsce włożył normalny (bo różnica w cenie jest galanta). Ja w swojej Intense z SS mam taki jak na załączonym zdjęciu - czyli EFB. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arcean Opublikowano 29 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 @MarcinDeMam identyczne w swoich. Z dwiema różnymi jednostkami TCE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinDe Opublikowano 30 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 (edytowane) Pitrek, a założysz się ze mną, że jeśli wstawisz normalny kwasowy do Meganki IV z SS to go szlag trafi szybciej niż ta gwarancja obowiązuje. A gwarant (czyli producent aku), po zapoznaniu się w jakim aucie pracował napisze Ci, że uszkodzenie z winy użytkownika (a w nawiasie wpis, że do SS używa się innych akumulatorów i tu podadzą Ci jaki model aku od nich jest dedykowany) - o to mi chodziło z gwarancją. Zwykły akumulator kwasowy nie jest przystosowany do cykli pracy jakie panują w aucie z SS. Co będzie po gwarancji na Megankę to mnie nie interesuje za bardzo (mam przedłużoną na 4 lata do końca leasingu), bo po leasingu idzie do sprzedaży, a biorę następny w leasing. Ja mam swój od nowości - czyli 06.2016 (bo wtedy auto wyszło z fabryki, ja kupiłem 12.2016) - auto jeździ głownie po mieście (żona do firmy ma 5km w jedną stronę). Czyli robi małe przeloty i w sumie mógłbym stwierdzić, że jest raczej na deficycie prądowym nonstop. A dział jak trzeba i nic się nie dzieje - z tym że ja raz na jakieś 6 m-cy podłączam go pod prostownik automatyczny (bo żona wtedy stwierdza zazwyczaj, że chyba trzeba bo się SS nie odpala po mieście często). I samochód jeździ z SS cały czas - bo nie chce się żonie ciągle po odpaleniu tego systemu wyłączać (a może wie ktoś czy da się go Clip'em wyłączyć na stałe). Edytowane 30 Października 2019 przez MarcinDe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Komarek Opublikowano 30 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 Dnia 29.10.2019 o 17:48, Pitrek napisał: Pożyjemy zobaczymy. Ja się testów nie boję A jak to pełne ładowanie wykańcza akumulator bo nie kumam? Regulator pilnuje napięcia i tyle. Jak się naładuje to prąd spada do bardzo niskiego i tyle. Zwykły aku z systemem start-stop padnie w dwa lata. Taki byl oryginalnie w megi. U siebie mam ten system wyłączony. Dlatego kupiłem zwykły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czajkus1 Opublikowano 30 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 Miałem w megance taki sam akumulator, w zasadzie podobny bo 72 Ah. EFB to one są ale tylko z napisu na nalepce, w testach to wychodzi co innego. Testy nie w aucie tylko testerami i innymi urządzeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 30 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 5 godzin temu, Komarek napisał: Zwykły aku z systemem start-stop padnie w dwa lata. Taki byl oryginalnie w megi. U siebie mam ten system wyłączony. Dlatego kupiłem zwykły. Nie oznacza to, że wytrzyma dłużej. Problemem nie jest skrajne rozładowanie, bo zwykły krótkotrwale to wytrzymuje, ale szybkie ładowanie i gwałtowny wzrost temperatury elektrolitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 31 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2019 Nie masz nic zepsutego, masz po prostu system ESM (Energy Smart Management). Działanie tego systemu polega na odłączaniu ładowania akumulatora podczas gwałtowniejszego przyśpieszania. Spadki poniżej 13 V spowodowane są zasilaniem układów tylko z akumulatora podczas tego przyśpieszania. Natomiast podczas hamowania akumulator jest ładowany większym prądem dla uzupełnienia strat pojemności wynikłych z pracy na samym akumulatorze. Przez większość okresu masz prawidłowe ładowanie 13,5 V wynikające z normalnej jazdy ze stałym obciążeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi