kolus Opublikowano 7 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 Witam, na wstępie chciałbym się przywitać gdyż to mój pierwszy post. Od paru dni posiadam nowego Megana 1.6 16 V 110 KM Przeczytałem cały temat ale do końca nie jestem przekonany jakie felgi kupić. Chciałbym dokupić felgi aluminiowe do opon letnich - Dunlop SP Sport Bluresponse 205/55R16 wybrać felgi 6,5 x 16 czy 7 x 16 ET 40 czy 48 ? Chyba wszystkie kombinacje powinny pasować ale która wydaje się optymalna (skłaniam się ku 6,5 x 16 et 40) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 13 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 Czy parametr OTWORU CENTRUJĄCEGO dla felgi aluminiowej, który dla megane 3 wynosi 66,1 mm ma jakieś ważne znaczenie? Czy jak ten otwór będzie mniejszy , lub większy to felga nie będzie pasowała do tego auta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 13 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 (edytowane) Jak będzie mniejszy to nie wejdzie na piastę, jak większy to trzeba odpowiednie pierścienie centrujące wstawić. Mogą być i zazwyczaj są plastikowe. Edytowane 13 Marca 2014 przez gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 14 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 Znalazłem całkiem dobra ofertę na felgi , które mają otwór centrujący 67 mm , są od mazdy, poza tym wszystkie inne parametry są OK. Czy przy różnicy średnicy 0,9mm trzeba zakładać taki pierścień centrujący i czy w ogóle takie istnieją? Czy można je założyć bez pierścienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snowday Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Odświeżę , czy jeździcie na alufelgach 15 i czy jazda jest przyjemna czy kiepska po pl drogach ? Bo jedna osoba na forum pisała że źle się jeździ na alu 15' że lepiej jest na stalówkach 15 . Z góry mowie że interesuje mnie tylko 15 cali alu bądź stalowe . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Bez przesady, rozumiem dylemat przy 18 czy 19, ale nie przy malutkich 15 - zresztą fabrycznie chyba nie było takiego rozmiaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Fabrycznie nie było 15 alu tylko stal. @snowday cały czas jeździsz na 195/65R15? W lato także? Mój tato używa jednego kompletu kół (aluminiowych) w Clio i nie ma żadnych zastrzeżeń. Jest na forum też kilka osób, które tak jeżdżą... i jeżdżą. Podobnie jak na stalowych. Kwestia gustu. Ja osobiście uważam, że oprócz wyyglądu nie ma żadnej różnicy. No może poza tym, że aluminium jest miększe od stali i łatwiej o uszkodzenie felgi na dziurach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek65 Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Jeżdżę na 15'' na stalowych w zimie , i na alu w lato i nie widzę różnicy, a co do komfortu to też nie widzę różnicy jeżdżąc poprzednim autem na 16-tkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Panowie, bo oczy bolą w lecie, w zimie, w pupie, a nie w lato, w zima, w pupa... Do rzeczy: 18 godzin temu, pbet napisał: No może poza tym, że aluminium jest miększe od stali i łatwiej o uszkodzenie felgi na dziurach. Aluminium to metal/pierwiastek, a stop aluminium to co innego Stopy aluminium są mniej sprężyste i bardziej kruche - po przyłożeniu młotkiem element może pęknąć, a taki sam stalowy - po prostu się odkształci. Stalowe ramy i widelce w rowerach potrafią amortyzować mikrodrgania, a aluminiowe są sztywne i lepiej przekazują siłę napędu (stąd korbowód w rowerze z aluminium - stalowy by się giął). W kwestii felg, amortyzację robi opona i jej profil, a felga - wg mnie - jest tutaj pomijalna. Daje wygląd, odejmuje parę kg z masy auta i - co najistotniejsze dla mnie - nie rdzewieje! Pozdrawia Inż. Metali Nieżelaznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 15 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2018 Dziwne , że nikt nie wpadł w Europie na pomysł robienia felg ze stali nierdzewnej. W USA są takie felgi nawet do aut ciężarowych, piękne "chromy " bez grama rdzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lelupi Opublikowano 15 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2018 Jesteś pewny, że wykonane są ze stali nierdzewnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas605 Opublikowano 4 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2018 Witam , moja Megane stoi na alusach 16 i oponach 205 55, interesuje mnie zakup oryginalnych 17, a na 16 założyć zimówki, w serwisie powiedziano mi że można wybrać gume 205/50 lub 225/45 co lepiej wybrać? Ktoś już ma jakieś doświadczenie po takiej przekładce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 5 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2018 205/50, sprawdź wcześniej ceny, żeby nie było zaskoczenia ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snowday Opublikowano 5 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2018 (edytowane) Lukas jaki masz silnik 1.6 benzyna 110 km ? Jeśli tak to se lepiej daruj 17ki . Różnica w jeździe na 16 a 17 jest kolosalna, a druga sprawa silnik słaby na takie felgi . Edytowane 5 Maja 2018 przez snowday Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Testral Opublikowano 5 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2018 Nie, nie jest kolosalna Ale jest na pewno. Nie ma aż tak dużo więcej gumy w 16tkach, żeby drastycznie zmieniał się komfort jazdy, po prostu troszkę bardziej czuć poprzeczne przeszkody. Tragedii nie ma, jeżdżę na 17tkach i mam 1.6 benzynę i nie tęsknię za zimówkami. A na zimę mam 15tki, także różnica powinna być dramatyczna a wcale taka nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi