pbet Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2018 @ferrit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelg Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2018 w poniedziałek zakupiłem na alledrogo głośniczki za 32 PLN z przesyłką z Laguny II. Dziś przyszły i zostały zamontowane. Montaż z 5 minut. Podważenie plastików, wepchnięcie zaślepek do środka i wyciągnięcie ich, ścięcie ze wtyczek wypustki, montaż i ogień. Generalnie jest lepiej przy dobrym źródle "sygnału". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psi2338 Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Przed chwilą zamontowałem w Megane III Limited rocznik 2015. Wszystko do montażu było fabrycznie przygotowane montaż jak powyżej. Kupiłem głośniki wysoko tonowe z Laguny 3 numer części 281480004R, koszt 30 PLN za komplet. Gniazdo w głośniku idealnie pasowało do kostki z instalacji. Nie było potrzeby przycinania oraz wpychania na siłę. Według mnie jakość audio znacznie się poprawiła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2018 (edytowane) Faktycznie, zdaje się w głośniku powyżej jest wyżłobienie przewidziane pod prowadnicę we wtyczce spod deski rozdzielczej samochodu. U mnie takowych nie było, więc może to nie są głośniki od Laguny... EDYCJA: Aaaa, teraz czytam, że od Laguny 3. No to jest dobra informacja, że te pasują bardziej. Jedynie co, to chyba problem z dostępnością. Edytowane 6 Kwietnia 2018 przez konwil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
altair4 Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Faktycznie, głośniki 281480004R od Laguny III pasują do wtyczek z Megane III - posiadają miejsce pod prowadnicę. Miałem okazje je porównać z głośnikami z Laguny II 8200001434C - kupiłem je, miałem już instalować, ale psi2338 natchnął mnie do ich zwrotu (na co przysługuje mi 14 dni). Od Laguny III maja większą średnicę głośnika (3 cm, zamiast 2 cm) i ważą dwa razy więcej. Po lewo głośnik od Laguny II, po prawo od Laguny III: i tył: Po włożeniu wtyczki z Megane III wygląda to tak: Pasują bez problemu w miejsce w desce: Ja nie obcinałem tych "wąsów" od maskownic, ładnie się zmieściły w szparę po prawej. Teraz lepiej słychać choćby talerze perkusji, gra to fajnie, ale jak to już ktoś zauważył basu temu audio zdecydowanie brakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek3 Opublikowano 31 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2018 (edytowane) @altair4 A patrzyłeś które lepiej grają? I te nowsze oprócz kondensatora mają cewkę, to chyba dobrze. Edytowane 31 Lipca 2018 przez Leszek3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
altair4 Opublikowano 31 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2018 (edytowane) Nie instalowałem tych z Laguny II, więc nie mam porównania jak grają. Jednak większa średnica i masa nowszej wersji może wskazywać na lepszą jakość dźwięku, przynajmniej teoretycznie. Edytowane 31 Lipca 2018 przez altair4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 31 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2018 No właśnie - komuś, kto stwierdzi różnicę m/tymi głośnikami stawiam piwo Wg mnie - to akurat łatwo stwierdzić - widać, że są, że grają wystarczy przyłożyć dłonią jeden, aby głośnika nie było słychać. Trudno tu raczej coś porównywać, no chyba, żeby odpiąć pozostałe 4 głośniki, ale... co można stwierdzić na >>w pełni uzbrojonej<< instalacji? Wg mnie niewiele. Tym niemniej polecam zamontować jakiekolwiek głośniki wysokotonowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deku Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2018 A warto dokładać w tylnych drzwiach jak jest wiązka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2018 @deku, a tak z ciekawości - sprawdzałeś czy masz wiązkę w Limited? Wiązka raz, dwa - trzeba wycinać otwór w boczku. Niemniej, wg mnie fajnie by było coś tam mieć, gdyż regulacja przód/tył działa również i na te głośniczki w desce rozdzielczej, czyli dając np. na tył (70/30), wysokie tony słabną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deku Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Tak, jest wiązka. Ściągałem boczek mając nadzieję, że będzie wiązka do światełka, ale była tylko do głośniczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Nie sądzicie, że byłoby za dużo wysokich tonów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2018 @pbet o tym nie pomyślałem, ale generalnie występują takie konfiguracje fabrycznie, więc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2018 @konwil a nie czasami w wersji Bose? Tam są inne głośniki i inne radio, basu ponoć nie brakuje tak jak u nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Możliwe, niemniej bas czy wysokie tony można regulować również i u nas Nie namawiam, ale jestem ciekawy jakby to grało; niemniej, nie sądzę, aby było gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi