yugo Opublikowano 26 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2020 (edytowane) Dzięki wielkie kolego andrzejm36 za Twój poświęcony czas i przepraszam za zamieszanie. Mam już moduł od kolegi cinasa oraz kamerę i wszystko już sprawdziłem - działa. Tylko kwestia zamontowania kamery i poprowadzenia kabelków. Dopytywałem się na tym forum o to jak łatwiej i lepiej poprowadzić kabelki i pojawiło się Twoje rozwiązanie, które początkowo bardzo mnie zainteresowało, ale po pierwsze będzie wymagało dużo więcej zachodu, a po drugie poczyniłem już pewne inwestycje (moduł od cinasa i uniwersalna kamerka w miejsce lampki podświetlenia tablicy rejestracyjnej). Twoje rozwiązanie byłoby na pewno bardziej eleganckie, gdyby okazało się możliwe w moim aucie, ale nie czuję się na siłach zrobić wszystko samodzielnie. Poza tym tak jak to opisujesz nakład pracy będzie o wiele większy niż w przypadku, który wybrałem. Jeszcze raz wielkie dzięki za Twój czas i chęci. Myślę, że tyle przydatnych informacji zebranych w jednym miejscu przyda się komuś innemu. Pozdrawiam. Kolego cinas, moduł rzeczywiście jest sprawny, kamera też, wszystko działa - mój uczniowski błąd w interpretacji (rozumieniu) instrukcji. Dodam jeszcze, że mam kamerkę z liniami dynamicznymi i po sprawdzeniu na razie tylko na próbę działa to bardzo fajnie. Jak już wszystko podłączę, to wrzucę jakieś fotki, a może i filmik. Pozdrawiam Dzięki wszystkim za pomoc i podpowiedzi. Edytowane 26 Lutego 2020 przez yugo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejm36 Opublikowano 27 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2020 Ja chyba jednak odkręcę tylny zderzak i wytnę otwór na kamerkę w normalnej pozycji .. / stary już jestem ;) / ... czy macie koledzy jakieś zdjęcia czy linka jak głęboko ma siedzieć ta kamera. Może kolega Yerzo podeśle jakieś zdjęcie ??. Czy od strony wewnętrznej są jakieś wyżłobienia na miejsce wycięcia otworu ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yugo Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Mam kilka pytań. 1. Jaki to ekran? Carminat TomTom, czy R-Link? 2. Czy wiązka przewodów była poprowadzona fabrycznie? 3. Czy był moduł kamery? 4. Ile kosztowała kamera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Odpowiadając na wybrane pytania , bo pytanie nie do mnie 1 R-Link 3 nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yugo Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejm36 Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2020 33 minuty temu, yugo napisał: Mam kilka pytań. 1. Jaki to ekran? Carminat TomTom, czy R-Link? 2. Czy wiązka przewodów była poprowadzona fabrycznie? 3. Czy był moduł kamery? 4. Ile kosztowała kamera? 2. wiązka była do połowy auta / od R2 do kamery położyłem nowe kable / 3. kamera ze stelażem kosztowała mnie 300 zł a tu jak to fabrycznie wygląda jeśli chodzi o wycięcie zderzaka ... znalazłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytus Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Dnia 26.09.2019 o 20:52, cinas napisał: Ekran 618 , niektóre tak miały iż źle wyświetlały kolory Można się pobawić renault commanderem lub DDT4all i poustawiać będzie lepiej Gdzie dokładnie w DDT4all można skalibrować kolory wyświetlania w ekranie nawigacji? Mogę prosić screeana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 W moim TT Live mam tak ustawione kolory, nie mam kamery ale kolory plików obrazów pokazuje prawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytus Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Dzięki. U mnie nawigacja kolory np. zdjęć pokazuje prawidłowo. Sprawdzę jak u mnie to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Ustaw 255, 128,128 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytus Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 (edytowane) Dziś przyszedł mi interfejs ELM327. Jutro zainstaluje DDT4all i zweryfikuje. Na ten czas znalazłem instalke programu ogólną i dedykowaną dla Daci. Czy macie namiary na instalkę z bazą Renault? Pytanie jeszcze czy interfejs połączy się z radiem, nawigacją, bo mój CLIP ostatnio multimediów nie znajduje. A na początku ładnie wszystko wykrywał. Edytowane 16 Kwietnia 2020 przez Woytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 http://cinas.mine.nu/ddt4/ddt4all_07.2019.exe 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytus Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Dziękuje za link. Program zainstalowany. Zamówiłem interfejs ELM 327 z chipem PIC18F25K80 na BT, ale dostałem z WiFi. Udało się połączyć, ale podczas odczytu często rozłączało połączenie WiFi, więc interfejs odsyłam i zamawiam na USB aby mieć pewność połączenia. Podczas automatycznego skanowania w Lagunie3 i w Sc3 nie wykrywało radia, c-boxa i nawi. Wejście nawet w Ecu: NAF2.5 v0.3 kończyło się brakiem odczytanych danych. To samo w obu autach. W wykrytych Ecu dane konfiguracyjne udało się odczytać. A może coś źle robię. Gdzieś wyczytałem informacje, że aby się połączyć z audio należy zmienić we wtyczce interfejsu PINy Can_L i Can_H , bo Ecu multimediów są na innych pinach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Dokładnie , zrób przelotkę can i zasilanie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytus Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Piny 12 i 13 zmostkować z 6 i 14 czy zamienić odłączając 6 i 14? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi